Josip Bilaver (FOTO: PR)
Josip Bilaver (FOTO: PR)

HDZ-ovi kandidati u I. izbornoj jedinici Josip Bilaver i Ljubica Lukačić istaknuli su u ponedjeljak važnost sporta za promociju Hrvatske, poručivši da HDZ želi donijeti strategiju razvoja sporta i uvesti reda u financiranje klubova i sportskih saveza.


"HDZ je u svom programu dao veliku važnost sportu, a na prvom mjestu nam je donošenje strategije razvoja sporta i uvođenje reda u financiranje klubova i sportskih saveza s naglaskom na transparentnost", kazao je Bilaver novinarima ispred zagrebačkog Doma sportova.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Najavio je da njegova stranka želi unaprijediti sportsku infrastrukturu građenjem manjih sportskih dvorana i igrališta, koja bi bila dostupnija građanima.

Bilaver je naglasio važnost prevencije suzbijanja huliganizma na stadionima ocjenivši to velikim problemom koji odbija navijače od praćenja sporta. Također, dodao je, HDZ u svom programu pozornost obraća na bolje financiranje vrhunskih sportaša, koji unatoč malim financijskim sredstvima postižu vrhunske rezultate, što se vidjelo i na Olimpijskim igrama.

Ističući da je HDZ u svom programu pripremio i mjere za osobe s invaliditetom, Lukačić je podsjetila na uspjehe hrvatskih paraolimpijaca koji u utorak putuju na Paraolimpijadu u Brazil. Navodeći važnost sporta za osobe s invaliditetom, kazala je da oni koji se aktivno bave sportom puno manje moraju ići na rehabilitacije.

Najavila je i zakonske promjene kojima bi općine i gradovi mogli osobama s invaliditetom omogućiti što bolje bavljenje sportom. "Kada rasteretimo profesionalni sport, osobama s invaliditetom moći ćemo omogućiti aktivnije bavljenje sportom. Treba im prilagoditi dvorane jer danas ih u Hrvatskoj ima vrlo mali broj u kojima osobe s invaliditetom mogu trenirati", rekla je Lukačić.

Ona smatra da visina nagrada koje dobiju hrvatski vrhunski sportaši i paraolimpijci nisu dovoljno visoke, obzirom na velike uspjehe koje postižu na natjecanjima.

Na potrebu poboljšanja položaja hrvatskog sporta upozorio je i vaterpolist Dubravko Šimenc, naglasivši važnost sporta od odnovne škole do fakulteta.

Sport je uvijek bio uspješan veleposlanik Hrvatske u svijetu i to će nastaviti i dalje biti, kazao je čestitavši svim hrvatskim natjecateljima na rezultatima na Olimpijskim igrama u Brazilu. (Hina)