Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici u klupama

VIDEO Burno u Saboru: 'Tko je Josipa Rimac da zastavu s tvrđave naziva suvenirom?'

Zastupnik Damir Kajin prilikom govora o poklonjenoj zastavi u Kninu, rekao je kako je ta zastava svetinja i da se nikome ne smije poklanjati.

Klub HDSSB-a zatražio je u srijedu ujutro saborsku stanku zbog, kako je rekao Josip Salapić, 'skidanja hrvatske državne zastave u Kninu u predizborne svrhe'.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

Zbog istog razloga zahtjevu za stankom priključili su se i HDZ, SDP, Hrvatski laburisti, Klub nezavisnih zastupnika te Damir Kajin i Jadranka Kosor.

FOTO Gradonačelnica Knina skinula zastavu s kninske tvrđave i predala je Kolindi Grabar-Kitarović

Državnu zastavu, posebno onu sa svetih mjesta za hrvatski narod, ne može se tretirati kao suvenir, poručili su danas iz saborskih klupa na informaciju da je Josipa Rimac, HDZ-ova gradonačelnica Knina, darovala stranačkoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović hrvatsku zastavu koja se vijorila na kninskoj tvrđavi.

Grabar Kitarović, isticali su zastupnici HDSSB-a, SDP-a, Laburista i nezavisni, tu zastavu nije smjela prihvatiti i treba je vratiti u kninski muzej, no iz HDZ-a su branili potez Rimčeve, tvrdeći da se kninska zastava davala i drugima, primjerice udruzi navijača, biciklistima koji su išli na Dinaru.

Grabar Kitarović: Svaki građanin Hrvatske ima pravo primiti zastavu, zašto ga meni oduzimate?

'Ne radi se o originalnoj zastavi iz '95 (kad je u Oluji oslobođen Knin), ona je u muzeju, nego o zastavi službenom suveniru Grada Knina', rekao Goran Jandroković (HDZ), koji drži da je rasprava na tu temu ispod razine parlamenta.

'Počet ću ovu kratku raspravu u ime kluba citatom Miroslava Krleže: 'Tebi o gluposti ljudska udaram himnu o bubanj.''', rekao je na početku svog izlaganja Dinko Burić.

HDSSB je bio najglasniji u osudi poteza kninske gradonačelnice. 'Poklanjati hrvatsku zastavu bilo kome znači da HDZ smatra da je Hrvatska HDZ, no Hrvatsku nije stvorio HDZ već hrvatski narod i oni koji nisu pripadnici hrvatskog naroda, a stali su u obranu Hrvatske', naglasio je Dinko Burić.

Predsjednička kandidatkina HDZ-a, smatra, nije smjela prihvatiti zastavu kao poklon jer se nacionalna blaga ne poklanjaju i ne prodaju, pa je treba vratiti u kninski muzej. 'Ako je tu zastavu itko zaslužio onda je to bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, kojemu ju je trebalo staviti na odar', kazao je Burić.

PRIJEDLOZI Ukidanje predizbornih koalicija i zabrana kandidature za osuđene

Zapitao se i tko je Josipa Rimac da skida i poklanja to nacionalno blago sa kninske tvrđave i naziva ga suvenirom. 'Rimac nije samo gradonačelnica Knina, već i članica Predsjedništva HDZ-a', podsjetio je Burić i upitao šalje li time HDZ poruku o ponašanju novog vodstva da je državna riznica suvenirnica, odnosno samoposluga iz koje oni, za koje HDZ procjeni da su dostojni, mogu uzimati što hoće.

'Hrvatska nije HDZ-ova, ona je puno bolja i zaslužuje puno bolje', poručili su iz Klub-a SDP-a , izražavajući zaprepaštenost da više ništa nije sveto, da se sve koristi u predizborne svrhe. 'Od HDZ-a smo naviknuli svašta vidjeti, ali sa svakom novom gestom nas iznenadi', rekao je Igor Dragovan.

Knin i kninska tvrđava, njena zastava, simboli su slobode za Hrvatsku, istaknuo je Dragutin Lesar u ime Hrvatskih laburista. Napomenuo je da sve općine, gradovi i županije imaju popis protokoloranih poklona, te pozvao kninsku gradonačelnicu da objavi odluku o protokolarnim poklonima Knina.

Milanović u Saboru: Ljudi u Hrvatskoj ne gladuju, ali jedu lošu hranu

'Ako hrvatska zastava s kninske tvrđave nije protokolarni poklon, onda Grabar Kitarović to mora vratiti', rezolutan je Lesar.

Zastavu Republike Hrvatske ne možemo tretirati kao suvenir, posebno ne zastavu koja je za Hrvate sa svetog mjesta, istaknuo je Branko Vukšić (Klub nezavisnih zastupnika).

Vukšić nije sklon vjerovati u tvrdnje da se radi o suveniru, jer da je tako, tumači, suvenir bi se dao tiho. Naglasio je da Hrvatska nije podijeljena politički, vjerski, nacionalno, nego na opljačkanu i pljačkaše, na one koji imaju sve, pa i zastave s tvrđave i one koji nemaju ništa, pa ni nadu jer im je i ona ukradena.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin prilikom govora o poklonjenoj zastavi u Kninu, rekao je kako je ta zastava svetinja i da se nikome ne smije poklanjati.

'Svetinjama ne manipulirati. Ako je dodijeljena zastava koja je na kninsku tvrđu dignuta '95. onda je to vrhunski cinizam ili bolje rečeno uvreda i slažem se da se zastava, ako je riječ o toj zastavi, ni na koji način ne može smatrati suvenirom. To što je gradonačelnica Knina učinila, čak nije ni dodvorništvo, to je na neki način degutantno, politizacija svetinja, zloupotreba položaja. Ako to nije ona zastava iz muzeja, onda valjda svatko očekuje da će svakom kandidatu koji će biti u Kninu na isti način', rekao je Kajin.

Kolegi koji mu je dobacivao iz saborskih klupa kazao je: 'Ti samo šuti i shvati da zastava ni na koji način nije suvenir'.

Grabar Kitarović: Svaki građanin Hrvatske ima pravo primiti zastavu, zašto ga meni oduzimate?

Podsjetimo, Josipa Rimac, HDZ-ova gradonačelnica Knina, darovala je Kolindi Grabar Kitarović, HDZ-ovoj kandidatkinji za predsjednicu države, hrvatsku zastavu koja se vijorila na kninskoj tvrđavi. Dogodilo se to u petak, na predizbornom skupu u Vodicama na kojem je bilo oko 400 HDZ-ovaca, a koji je bio zatvoren za javnost.

'Čovjek koji prijeti i talambasa očito nije u tako teškom stanju'

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor osvrnula se na ponašanje Šešelja i mlake reakcije koju je takvo ponašanje izazvalo.

'Nelogično je da parlament ostane pasivan po pitanju Srbije. Ne sprječava nas da donesemo dokument koji će podsjetiti na obveze koje dvije države imaju. Jedna politička opcija koja veliča veliku Srbiju i koja nailazi na mlaku reakciju u Srbiji, tamo državni vrh ne reagira. Jučer je Šešelj poslao priopćenje od kojeg se nitko nije ogradio i zato treba hrvatski Sabor donijeti deklaraciju...

To treba ići prema međunarodnom sudu. Hrvatska je članica i treba reagirati i prema Bramertzu i prema predsjedniku suda da se preispita odluka puštanja Šešelja.

Kada je sud saznao da je Markač bio u lovu, vraćen je u Haag i zato sam zaprepaštena da sud ne reagira. Osim sto prijeti Srbiji, a za to me baš briga on prijeti i Hrvatskoj.

Čovjek koji na ovaj način prijeti i talambasa nije očito u tako teškom stanju. Srbija mora imati iste kriterije kao i Hrvatska po ovome što se događa. Treba donijeti tu deklaraciju ovom političkom ludilu i svi ju podržati', kazala je Koso u Saboru. (Ma. B. / I.D. / S.T.K. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene