Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haški sud se ispričao hrvatskoj vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajništvo Haškog suda uputilo je pisano objašnjenje sudskom vijeću u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' o razlozima zbog kojih nije na vrijeme proslijedilo očitovanje hrvatske Vlade o 'slučaju Čermak' te se zbog svog propusta ispričalo kako Vijeću tako i hrvatskoj Vladi.

"Tajništvo nudi iskrenu ispriku sudskom vijeću i hrvatskoj Vladi zbog tog previda", navodi se u podnesku Tajništva suda objavljenom u srijedu u Den Haagu, u kojem se objašnjava da je očitovanje hrvatske Vlade o Čermakovu poštivanju uvjeta boravka na privremenoj slobodi stiglo posljednjeg dana roka faksom nešto prije 17 sati, ali nije proslijeđeno zbog "administrativnog previda Tajništva".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Raspravno Vijeće Haškog suda (ICTY) je suspendiralo odluku o privremenom puštanju na slobodu hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača s važenjem od 8. veljače i naredilo da se oni toga dana vrate u pritvor UN-a u Scheveningenu kako bi 9. veljače sudjelovali na statusnoj konferenciji posvećenoj pitanjima sukoba interesa braniteljskih timova, a na kojoj će se dodatno raspravljati o tome da li je Čermak poštivao uvjete boravka na privremenoj slobodi.

U toj odluci Vijeće je navelo da do isteka roka, 23. siječnja,
"Republika Hrvatska nije pružila tražene dodatne informacije o
Čermakovom poštivanju uvjeta njegovog privremenog oslobađanja i akcijama i mjerama koje je poduzima radi osiguranja takvog poštivanja".

Tjednik Globus objavio je u siječnju da je Čermak tri puta izišao "iz kućnog pritvora" i time prekršio odredbe Haškog suda te bi stoga trebao biti pritvoren. Tjednik je naveo da je Čermak krajem 2006. i početkom ove godine bio u Zagrebu na rođendanskoj proslavi i dočeku Nove godine te prisustvovao slalomskoj utrci na Sljemenu što je dokumentirano fotografijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene