Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je nakon Velike Britanije i Nizozemske treća zemlja Europske unije koja je predstavila aplikaciju za prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova. Hrvatski građani na godinu prijave više od 3000 sumnji u nuspojave lijekova. Od danas sve će biti smješteno u bazi podataka agencije HALMED. A sve će se moći vidjeti putem mobilne aplikacije.


Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) predstavila je mobilnu aplikaciju za prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova, kojom se omogućuje svim korisnicima lijekova da na jednostavan način prijave sumnju na nuspojavu, priopćeno je u srijedu iz te agencije.

Vezani članci Ilustracija - 6 Upute o lijeku recept za glavobolju: ''Pa tko to razumije? Dobit ću proljev od ovoga'' Ilustracija U Hrvatskoj vlada opasna nestašica: HALMED objavio popis lijekova koje trenutačno ne možete kupiti

HALMED je među prve tri europske agencije za lijekove koje počinju s korištenjem aplikacije za prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova putem pametnih telefona. Mobilna aplikacija namijenjena je pacijentima, zdravstvenim radnicima i njegovateljima kako bi mogli izravno prijavljivati sumnje na nuspojave i pratiti sve nove informacije vezane uz lijekove, te je alternativa dosadašnjim načinima prijavljivanja, stoji u priopćenju.

Korištenjem aplikacije želi se dodatno osnažiti uključivanje pacijenata i zdravstvenih radnika u praćenje sigurnosti primjene lijekova, ali i predvoditi trend primjene novih informacijskih tehnologija u europskom farmakovigilancijskom sustavu, putem kojeg se prati sigurnosni profil lijekova. Korisnici aplikacije mogu odabrati određene lijekove iz baze lijekova HALMED-a i pratiti novosti o njihovoj primjeni, a mogu i vidjeti prijavljene sumnje na nuspojave za svaki lijek koji ih zanima. (Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju