Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haški sud odgodio je, na zahtjev obrane, plaćanje kazne od 20 tisuća eura koju je prvostupanjsko vijeće izreklo splitskom novinaru Josipu Joviću za ometanje pravde i kršenje naloga Haškog suda, objavio je ovog tjedna Haški sud.Prvostupanjsko vijeće 30. je kolovoza proglasilo krivim bivšeg glavnog urednika "Slobodne Dalmacije" za ometanje pravde i kršenje naloga Haškog suda i tada mu naredilo da plati kaznu od 20.000 eura u roku od 30 dana.

Vezani članci Slika nije dostupna Na današnji dan poginuo Josip Jović Slika nije dostupna Josipovićev savjetnik i Slavica Ecclestone na popisu najmoćnijih Srba

Žalbeno je vijeće, u odluci donesenoj 29. rujna, prihvatilo argumente obrane i odlučilo da odgodi plaćanje kazne do pravomoćnosti presude - ako žalbeno vijeće potvrdi odluku niže sudske instance.

Obrana se u svom podnesku, među ostalim, pozvala na univerzalno pravo osobe da bude smatrana nevinom do pravomoćnosti presude te da je institut provođenja kazne na osnovu prvostupanjske presude iznimka koja se provodi samo u slučajevima najveće hitnosti i gotovo je nepoznata u svjetskoj praksi, a nemoguća u hrvatskom pravnom sustavu.

Bivši glavni urednik "Slobodne Dalmacije" proglašen je krivim zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića prije šest godina, te zbog toga što je nastavio objavljivati izvatke iz transkripta svjedočenja koje je svjedok iznio na zatvorenoj sjednici nakon što mu je Međunarodni sud naložio da prestane.

Sud je zaštitne mjere za Mesićevo svjedočenje ukinuo prošle godine. Slobodna Dalmacija je transkripte njegova iskaza objavila u studenom i prosincu 2000. godine, kada je Mesić već bio predsjednik RH.