Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija odgodila je otvaranje hrvatskih pregovora o poglavlju pravosuđa. Razlog je nevjerica prema takozvanim topničkim dnevnicima. Od 27 zemalja članica nevjericu prema hrvatskoj suradnji s Haagom pokazalo je 5 zemalja takozvane britanske struje.


Commedia del arte doživjela je vrhunac. Očekivan, još na prosinačkom summitu predvidljiv - vrhunac eurobala pod maskama. Slovenski mediji bruje o tome kako njihova zemlja više nije sama u blokadi Hrvatske. Kao da je ikada i bila sama. Pahorove blokade samo su nastavak Janšine politike, koja je, kako tvrde diplomatski izvori, mentorirana u Londonu još protekloga travnja. Ništa čudno, ništa već neviđeno u špijunskim poslovima postjugoslavenskih procesa. Problem je taj što Hrvatska to ne želi prepoznati. Problem je što hrvatske vlasti uporno zanemaruju političku i obavještajnu komponentu suda za bivšu Jugoslaviju.

Vezani članci Pandemija koronavirusa, ilustracija - 5 I u susjedstvu muku muče s pandemijom: Nakon naznaka da bi broj mogao padati, opet pozitivna svaka četvrta testirana osoba Koronavirus, ilustracija U Sloveniji znatan porast novozaraženih: Trećina pozitivnih više u odnosu na prošli tjedan

>> Pahor se igrao šibicama, a sada je sam u požaru

Tužitelj ništa ne bi imao pravo tražiti da se Hrvatska na vrijeme pozvala na hašku odredbu koja mu za podnošenje ključnih dokaza dopušta 30 dana od optuženikova očitovanja o krivnji. Umjesto toga do jučer je pokorno ispunjavala sve hirove Brammertzova tima. Zagreb naprosto ne zna reći: e, sad je više dosta!

Ali tužitelj ima političku moć. Daje mu je mandat Vijeća sigurnosti, no dozira je država koja je u postupku. Hrvatska, uz sve moguće pravne i diplomatske mehanizme, to nije učinila pa je Britaniji i zemljama satelitima za blokadu neizravno sama dala placet. Ubačena u haški žrvanj kojem nije znala parirati, pa sad ni ne zna kako se iz njega izvući.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju