Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za genocid

Hrvatski zastupnici: Zločini su bili sustavni, cilj je bila 'velika Srbija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi je dan izlaganja hrvatskih argumenata po tužbi za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ). Reporterka Nove TV Ivana Petrović donosi pregled drugog dana suđenja Hrvatske i Srbije u Haagu.

'U popodnevnom dijelu sjednice na redu su i prvi svjedoci. Svjedočio je žrtva, čovjek iz Vukovara, a i Sonja Biserko, ugledna srpska humanitarka i predsjednica helsinškog odbora za ljudska prava. Njihovi iskazi su zaštićeni. Mi novinari ih možemo slušati, slušali smo ih, oni su vrlo zanimljivi ali ih jednostavno ne smijemo objaviti, takvo je pravilo suda, prije 1. travnja kada će biti glavna rasprava gotova. Sud se je na ovo odlučio zbog toga što je uoči samog suđenja u jednom dijelu srbijansih medija plasirana informacija gospođi Biserko, pa su je danima diskreditirali te je Sud stoga odlučio svjedoke i njihove iskaze prije svega zaštititi.', iz Haaga je javila reporterka Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj usmene rasprave Hrvatski tim: Nismo svi isti! Tražimo da Srbija preuzme odgovornost Slika nije dostupna Drugi krug argumenata Srpska protutužba za genocid: 'Hrvatska je Srbiju morala demonizirati. To je bila ideja Franje Tuđmana'

Srbija je imala jasnu namjeru uništenja hrvatskih zajednica u različitim dijelovima Hrvatske i nije učinila ništa da spriječi i kazni počinitelje genocida, izjavili su u utorak hrvatski pravni zastupnici na suđenju Srbiji za genocid.

Pravni tim Zagreba argumentirao je pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) postojanje namjere kao ključnog dijela zločina genocida koji je, prema hrvatskoj tužbi iz 1999., Srbija izvršila tijekom rata od 1991. do 1995.

"Srbija je kriva jer nije spriječila genocid i kaznila počinitelje, a JNA je znala za genocidnu namjeru paravojnih skupina. Dokazi su kristalno čisti", rekao je član tima Phillipe Sands.

Britanski profesor prava tvrdi da su paravojne skupine, koje su uništile cijela hrvatska sela, zaseoke i gradove, djelovale uz znanje JNA koja ih je naoružavala.

"Vojni kapaciteti JNA bili su takvi da je mogla kontrolirati paravojne postrojbe i trebala je biti svjesna opasnosti da će se genocid nad Hrvatima dogoditi", rekao je Sands.

Kao dokaz priložio je obavještajni dokument JNA po kojem je jasno da su časnici bivše vojske znali za to da se Arkanovi "Tigrovi" oko Vukovara bave kriminalom i čine masovne zločine.

Govoreći o namjeri kao konstitutivnom elementu genocida, Sands je ustvrdio da je za kvalifikaciju tog najtežeg zločina po međunarodnom pravu dovoljno dokazati namjeru uništenja dijela, a ne nužno cijele nacionalne, etničke ili vjerske zajednice.

"Zločin genocida konstituira namjera uništenja značajnog dijela ciljane skupine na određenom prostoru - gradu, selu, regiji. Bilo koje sistematsko uništenje dijela skupine čini genocid, čak i ako je broj ubijenih malen", rekao je pfofesor iz Londona.

Prema Konvenciji o spriječavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. i prema pravnim komentarima tog dokumenta, genocid ne znači namjeru uništenja cijele skupine, nego je namjera povezana sa ciljanom skupinom na određenom području.

Podsjećajući na presudu u slučaju "BiH protiv Srbije" iz 2007., Sands je istaknuo da je genocid u Srebrenici utvrđen jer je dokazana namjera uništenja muslimana na tom ograničenom području, iako prema presudi nije počinjen genocid u cijeloj BiH.

Špero: Zločini nisu bili izolirani incidenti nego sustavni

Zločini Srbije protiv hrvatskog stanovništva nisu bili izolirani incidenti, nego dio sustavnog terora i okupacije sela za selom kako bi se osnovala 'velika Srbija' bez Hrvata, izjavili su hrvatski pravni zastupnici na suđenju Srbiji za genocid u Den Haagu.

'Bila je to genocidna kampanja s ciljem potpunog ili djelomičnog uništenja jedne etničke skupine. Ta skupina bili su Hrvati u selima i gradovima koje je napala Srbija', rekla je članica tima Jana Špero pred Medunarodnim sudom pravde (ICJ).

Po njezinim riječima, napade je osmislio službeni Beograd, a predvodila ih je bivša JNA kojoj su na terenu bile podređene srbijanska teritorijalna obrana i paravojne postrojbe poput Arkanovih 'Tigrova'.

'Srpski genocidni čini bili su motivirani namjerom uništenja Hrvata', ustvrdila je Špero. 'Srbija je počinila zločine protiv Hrvata samo zato što su bili Hrvati', dodala je dužnosnica hrvatskog ministarstva pravosuđa.

Špero kaže kako Hrvatska optužuje Srbiju za smrt 12,500 ljudi, stradanja 7,700 logoraša, 1.500 uništenih vjerskih objekata i od Beograda traži podatke o 865 nestalih.

'To su nečiji očevi, sinovi, majke, prijatelji', rekla je Špero i dodala da tisuće hrvatskih obitelji još živi s traumama mučenja i silovanja u srbijanskim logorima.

Hrvatski pravni tim iznijet će u nastavku suđenja reprezentativne slučajeve zločina u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Lici i Dalmaciji, najteže stradalim područjima u ratu od 1991. do 1995.

Zbog ograničenog vremena Vukovar, Lovas, Saborsko i Škabrnja bit će u središtu dokaznog postupka hrvatske strane koji traje do 7. ožujka.

'Ta selektivnost ne znači zanemarivanje patnje svih žrtava. Fokus na neka mjesta ne znači umanjivanje zločina počinjenih drugdje', rekla je Šparo.

U utorak će sud saslušati prve hrvatske svjedoke

Sud će u utorak poslijepodne saslušati prve hrvatske svjedoke, čiji je sadržaj svjedočenja zaštićen do kraja usmene rasprave 1. travnja.

Manda Patko: Mog su supruga odveli 1991. i od tada ga tražim

Zagreb tuži službeni Beograd da je u četiri ratne godine počinio djelo genocida etničkim čišćenjem hrvatskih stanovnika, odnosno raseljavanjem, ubojstvom 10.572 osobe, zlostavljanjem, bespravnim zatočenjima više od 7.000 ljudi po logorima i uništavanjem njihove imovine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene