Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guardian nakon izbora

'U Hrvatsku se vraća nacionalizam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon slabog odaziva na izvanredne parlamentarne izbore, Hrvatska će izgledno dobiti vlast koja se sastoji od koalicije stranaka desnog centra, a o njezinom budućem djelovanju i kako bi se Europa prema tome trebala postaviti raspisao se Guardian.

'Zemlja se suočava s istim problemima. Nezaposlenost je 16%, među mladima 40% , dug je na 90% BDP-a, obala ovisi o turizmu, dok unutrašnjost masovno šalje migrante na rad u Njemačku i Austriju', napisao je britanski komentator Paul Mason za Guardian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirala i odnos s Rusijom Predsjednica za britanski Guardian: "Ekstremna desnica u Hrvatskoj je izuzetak, a ne pravilo" Slobodan Praljak popio otrov u sudnici (Foto: ICTY/Dnevnik.hr) Povukli paralelu Ugledni Guardian usporedio javna samoubojstva Praljka i poznatog nacističkog zločinca

'Novo je povratak nacionalizma. Do 2013. hrvatski konzervativni nacionalistički političari napravili su dovoljno liberalne buke kako bi uvjerili Bruxelles da mogu osigurati osnovne kriterije za članstvo u EU. Od tada su uvučeni u val nacionalističkog rivalstva koje je zahvatilo Balkan', piše Mason.

Napominje da se u jeku nacionalističkih prepiranja sa susjedima, 'intelektualni život na Balkanu povukao u skup paralelnih odjeljaka'.

Osvrnuo se na sredovječnu populaciju pišući kako mnogi 40-godišnjaci i 50-godišnjaci žive 'posttraumatičnim životnim stilom', te iako se bave uobičajenim životnim stvarima kao što je odlazak na posao i obiteljski život, rijetko govore o onome što su u ratu radili ili što su proživjeli, ali su zabrinuti da bi se konflikt mogao ponoviti. S druge strane, mladi u cijeloj regiji žive u internetom povezanom 'svijetu snova gdje elektronička glazba i Pokemon GO zamjenjuju nacionalne i političke identitete formirane prije 20 godina'.

Mason Europi poručuju da ukoliko želi da Balkan uspije u funkcioniranju, mora razumjeti granice svog trenutnog pristupa. EU mora biti, smatra, čvršća s budućom hrvatskom Vladom. 'Sva kulturna kimanja glavom i namigivanje prema fašističkom režimu iz Drugog svjetskog rata moraju nestati. EU se mora pripremiti kao što je zaprijetila Poljskoj i Mađarskoj, da će aktivirati članak 7 prema kojem se zemlje članice mogu upozoriti na nedostatnu vladavinu prava te na kraju im se suspendirati članstvo ili im oduzeti pravo na glasanje', smatra Mason.

Iskazao je bojazan da ukoliko stvari na Balkanu krenuo naopaku, Hrvatska će kao država članica EU imati pravo pozvati na podršku pod aktom zajedničke obrane, a sve EU članice će imati obvezu dati joj tu podršku.

'Dugoročno je za zapadne europske demokracije ključno da se angažiraju oko Balkana i promoviraju kulturu demokracije i demokratske institucije', zaključuje Mason u Guardianu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene