Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosječni građanin ove zemlje sve teže spaja kraj s krajem. Zima zbog grijanja predstavlja dodatan problem, a nova sezona kuca na vrata.


Ovako će lijepo vrijeme potrajati još nekoliko dana, a onda se očekuje zahladnjenje. 

Vezani članci Slika nije dostupna Sezona grijanja počela je ranije no što je uobičajeno: Doznajte koji je energent ove godine najjeftiniji Slika nije dostupna Zima je pred vratima: Otkrivamo koji je najisplativiji način grijanja

Stručnjaci su izračunali koji će energent najmanje opteretiti kućni buđet, a čini se kako grijanje na plin znači 300 posto manji trošak.

Tročlana obitelj Vlahović, predvođena trogodišnjim Rokom nije opterećena računima. Dobro znaju dobro koliko izdvajaju, jer se srećom griju na plin. 

'Znači u stanu smo četiri godine i do sada smo potrošili 2400 kubika, cijena 2 kune po kubiku, malo manje od 5000 kuna, ispod sto kuna mjesečno' ,kaže Bino Vlahović.

Plinom griju i vodu, a budući da dolaze sa Hvara, gdje se grije na drva i struju, itekako su svjesni svih plinskih blagodati.

Prosječna potrošnja električna energije po kućanstvu na godinu u kontinentalnoj Hrvatskoj iznosi 3 500 kwh, a u Dalmaciji 5000 kWh. 

Međutim, prirodni plin nije svima u Hrvatskoj dostupan. U tijeku je plinofikacija zemlje, a navodno se odvija u brzom ritmu.

Plan je da plin dođe do svih, gradi se prava plinska autocesta, a onda slijede priključci, koji će biti izvedeni na teret lokalnih proračuna.

Međutim, upravo u tome mnogi vide zamku, uz pitanje - je li to baš pametan potez, hoće li plinovod biti rentabilan? Isplati li se takav plinovod, s obzirom na mali broj potencijalnih potrošača u manje razvijenim krajevima i općenito - u Dalmaciji.

Bez obzira gdje živjeli grijanje na drva i dalje je na cijeni koja je prilično nestabilna.

U Hrvatskim šumama cijena metra drva za ogrijev iznosi od 220 do 250 kuna, najskuplji su bukovina i grabovina, a najjeftiniji hrastovina i cerovina.

Kod preprodavača, na crnom tržištu, cijene se kreću između 250 i 300 kuna.

U trgovačkim se centrima također prodaju drva za ogrjev, već prepiljena i spremna za loženje koštaju čak 390 kuna.

No živite li u područjima s puno sunca možda je za vas najbolji izbor solarna energija.

Za uvođenje solarnog grijanja država daje poticaj od 26 800 kuna. Uzima li vlasnik kuće kredit kako bi pokrio ostatak investicije, država će mu otplatiti kamatu, a mjesečna će rata kredita na 5 godina iznositi oko 1330 kuna.