Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi projekti su spremni

Branko Grčić: Hrvatska je do sada iz EU povukla 566 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka korištenja fonodva u posljednjim godinama Hrvatska povukla milijardu i 566 milijuna eura, a biti će ih još, najavio je potpredsjednik vlade Branko Grčić.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić obišao je središnju agenciju za financiranje i ugovaranje projekata iz fondova Europske unije. Rekao je kako je od početka korištenja fonodva u posljednjim godinama Hrvatska povukla milijardu i 566 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo prima zahtjeve Novi val sredstava iz EU fondova: Općine, gradove i županije čeka 150 milijuna kuna Slika nije dostupna 'Hrvatska je na začelju EU' HDZ: 'Grčić ili stvarno ne razumije EU proračun, ili namjerno obmanjuje javnost'

Europska unija od Vlade očekuje smanjenje minusa u blagajni, ili...

Hrvatska će uskoro dobiti 150 milijuna eura predujma iz Bruxellesa za projekte koji se financiraju iz Europskih fondova. Nakon što je proradio softver, nedostaje još akreditacija, a projekte Hrvatska, uvjerava ministar za europske fondove i potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ima.

Taj predujam od 150 milijuna eura je trećina novca koju Hrvatska dobiva za prvih 6 mjeseci članstva, dakle za prošlu godinu. Ukupno za 2013. raspolagati možemo sa 450 milijuna eura.

Taj predujam kada se uplati, bit će uplaćen u Nacionalni fond, a to je onaj fond u kojem je Vlada, nakon velikog pritiska javnosti, pronašla 100 milijuna kuna za zapošljavanje mladih.

Inače, potpredsjednik Grčić rekao je kako vlada sprema novi paket projekata vrijednih 8 milijardi eura, no to su projekti koji će se financirati iz razdoblja 2014. - 2020.

Dozvola za fondove EU stiže ovaj tjedan

'Ma ne tri nego stotine projekata, a izdvojit ću da smo prije neki dan potpisali vodoopskrbu Osijeka i Poreča. Centri za gospodarenje otpada Kaštijun i Bikarac u Šibeniku, Vodoopskrba Sisak, Karlovac, Drniš', rekao je Grčić.

'Prošli smo tjedan to potpisali, to je prvih 103 milijuna eura iz strukturnih fondova za vodno gospodarstvo', rekao je ministar Jakovina.

Na pruge, od 150 milijuna eura ići će 36 milijuna. I to većinom za izradu projektne dokumentacije za prugu Dugo Selo - Križevci i Gradec - Sveti Ivan Žabno. Spremna je, kaže Grčić, i nova lista projekata vrijednih 8 milijardi kuna te će uskoro na razmatranje u Vladu. U tom je paketu i zračna luka Dubrovnik, most Čiovo - Trogir, ali i studija izvodljivosti za Pelješki most.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene