Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građanska akcija obratila se predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i njegov poziv znanstvenici Judith Reisman, koju u toj udruzi nazivaju pseudoznanstvenicom, označila kao logičan nastavak politike te stranke koja na ovaj način vraća dugove Katoličkoj crkvi koja vodi agresivnu kampanju protiv Vlade.


'Vodite stranku koja je direktno odgovorna za teške povrede zakona, demokratskih procedura i običaja. Vaš poziv pseudoznanstvenici samo je logičan nastavak politike stranke koju vodite, čime djelomično vraćate dugove Katoličkoj crkvi koja vodi agresivnu kampanju protiv legalno izabrane Vlade. Ovim putem javno prozivamo Tomislava Karamarka za dovođenje homofobnih osoba za govornicu Sabora. Dovođenje osoba koje propagiraju nesnošljivost prema drugačijima koristeći govor mržnje', ističu u Građanskoj akciji.

Osvrćući se na jučerašnju Karamarkovu izjavu, kojom je potvrdio da je Klub HDZ-a u Hrvatski sabor pozvao Judith Reisman, u priopćenju ističu kako je ona poznati homofob koji, iskrivljujući znanstvene činjenice, promiče govor mržnje i neravnopravnost te banalizira holokaust.

'Reisman će, zahvaljujući vašoj stranci, priliku za širenje govora mržnje imati i u Saboru. Mjestu na kojem je donošenjem zakona stvorena pravna osnova za njegovo iskorjenjivanje. Prilično je jasno što će govoriti, imajući na umu stav da je obrazovanje za inkluziju u američkim javnim školama poput reklamnih postera u školama za vrijeme Hitlerove Njemačke', navode u Građanskoj akciji.

Vezani članci Ivo Žinić, sisačko-moslovački župan - 1 Burne reakcije na Žinićeve poteze, ali i činjenicu da ostaje župan: "Sada je potpuno jasno - vrijeme je da se ovo izmijeni" Branko Bačić Bačić pojasnio što će biti sa Žinićem i njegovim statusom u HDZ-u

>> Verbalni sukob zagrebačkih studenata i Judith Reisman, ispred faksa dva policajca

Sam njezin nastup, smatraju, teško je kršenje Ustava, a Sabor bi trebao biti prvi stup obrane tog krovnog zakona ove zemlje. 'Nije prvi puta da stranka, kojoj se sudi kao zločinačkoj organizaciji, koju trenutno vodite, teško krši Ustav. Upravo je HDZ odgovoran za potpisivanje ugovora koji su Hrvatsku postavili kao klerikalnu zemlju u kojoj simboli samo jedne vjerske zajednice stoje na zidovima jaslica, vrtića, bolnica, škola i javnih ustanova', poručuju Karamarku.

HDZ smatraju odgovornim što se Katolička crkva 'legalno financira milijardama kuna iz proračuna', te što ima pravo u saborske odbore postavljati svoje ljude, pa je Hrvatska biskupska konferencija tako, tvrde, u Odbor za ljudska prava postavila bivšu HSS-ovu zastupnicu Marijanu Petir, poznatu po svojim homofobnim stavovima.

'Govor mržnje nije i ne može biti dio demokratske rasprave sukladno zakonu i Ustavu Republike Hrvatske. Ako niste u stanju razumjeti demokratske običaje i procedure, povucite se na drugo radno mjesto i širite nazadne ideje u anonimnosti vlastitog doma, na druženjima s prijateljima. Na čelu stranke, pa ni ove kojoj se trenutno sudi, nemate što tražiti', poručuju Karamarku iz Građanske akcije.

Ta je udruga jedan od potpisnika otvorenog pisma kojim je Pokret za sekularnu Hrvatsku predsjednika Sabora Josipa Leku pozvao da zaštiti dignitet parlamenta i otkaže gostoprimstvo Judith Reisman. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook