Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjet iz Londona

Gradonačelnik Londona: Izbjegnite euro, moji hrvatski prijatelji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Londonski gradonačelnik Boris Johnson napisao je u kolumni u Telegraphu hvalospjeve o Lijepoj našoj s porukom na kraju, da ni u kom slučaju ne prihvatimo euro.

Ovo je ljeto Boris Johnson, londonski gradonačelnik, s obitelji ljetovao u Hrvatskoj. Prepun je riječi hvale za našu zemlju. Opijen je ljepotom i gozbama u kojima je uživao za vrijeme svoga ljetnog odmora.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Ilustracija za četvrtinu postotnog boda Europska središnja banka ponovno podigla kamatne stope u eurozoni

Početak svog ovećeg teksta započinje pričom o savršenoj gurmanskoj gozbi, sačinjenoj od morskih delicija i vrhunskih vina. Prvu je grešku napravio nazvavši Postup, inače sortu vrhunskog crnog vina, najboljim bijelim vinom koje je ikad pio.

'More je tirkizno, u zraku se osjećao miris mirte i timijana, a brojni otoci izgledali su kao jato zelenih kitova', opisao je Johnson Hrvatsku. 'Ljudi su bili prijateljski nastrojeni, sa svim vrlinama, kulturom i fizičkim izgledom slavenskog i mediteranskog čovjeka', nastavlja.

Nadalje pokazuje relativno dobro poznavanje hrvatske starije povijesti, kazavši da mu je jasno zašto su rimski carevi za izgradnju svojih palača i ljetna pijančevanja izabrali upravo Dalmaciju. Cijelu Hrvatsku naziva apsolutno fantastičnom.

>> Evo koji europski političari ne mogu odoljeti Hrvatskoj!

Pokazuje Johnson i relativno dobro poznavanje hrvatske novije povijesti, iako mu očigledno nije jasno da hrvatska država ima koju godinu više od dvadeset, kako je on u svom tekstu pisao. Kaže da se u bilo kojoj državi bivše Jugoslavije još uvijek osjeti jugoslovenski trag. 'Na crkvama u Dubrovniku još se vide ožiljci srpskih metaka. Slično se vidi i u Mostaru, čiji su Stari most srušili Hrvati. Uz hrvatske se ceste mogu vidjeti plakati generala Ante Gotovine, koji je u haaškom zatvoru i sudi mu se za zločine protiv čovječnosti, a kojega u svojoj zemlji Hrvati slave kao heroja', piše Johnson.

'Hrvatska je konačno pobijedila u svom ratu 1995., kad je Ante Gotovina proveo operaciju kojom su Srbi protjerani iz Krajine. 1994. godine Hrvati su odbacili jugoslavenski dinar i svijetu predstavili vlastitu valutu - kunu', piše Johnson i nastavlja opisivati po čemu je kuna dobila ime.

Ono što Johnsona fascinira jest kako Hrvatska, nakon svega što je proživjela da bi došla do neovisnosti, sada ponovno namjerava 'jedan federalni sustav osuđen na propast zamijeniti drugim'.

'Euro se izruguje nezavisnosti i suverenitetu, svim onim stvarima za koje se toliko Hrvata borilo i za što je toliko Hrvata dalo život. U slučaju Grčke i Španjolske, to znači stalno ponižavanje od strane Bruxellesa i ruganje državnom samoodređenju', iskren je Johnson.

'Izbjegnite euro, moji hrvatski prijatelji. Za deset se godina želim vratiti u Hrvatsku, naručiti butelju vrhunskog Dingača i platiti ga u kunama', zaključio je na kraju svog teksta Boris Johnson.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene