Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ikić Baniček u Brezovici

"Visoki prekršajni sud, neki članovi Vlade i neke udruge koje vole hodati trebale bi na popravni iz poznavanja vrijednosti koje su izgradile Hrvatsku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antifašizam se više ne može i ne smije dovoditi u pitanje jer je temelj hrvatske državnosti, poručeno je u ponedjeljak sa središnje svečanosti u povodu Dana antifašističke borbe koja se i ove godine održana u šumi Brezovica pokraj Siska.

Na svečanosti u šumi Brezovica posebno je naglašena uloga hrvatskih antifašista koji su 22. lipnja 1941. godine na tom mjestu osnovali Prvi sisački partizanski odred na području tadašnje Jugoslavije.

Pročitajte i ovo Vesna Bosanac uvrštena među Svjetske Pravednike u Vrtu Pravednika u Milanu Heroina Domovinskog rata Vesna Bosanac uvrštena među Svjetske Pravednike u Vrtu Pravednika u Milanu Zoran Milanović i Andrej Plenković u Brezovici Rukovali se VIDEO Pogledajte kako su se pozdravili Milanović i Plenković u Brezovici: "Ruka bi mi usahnula"

Izaslanik Predsjednika RH i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin istaknuo je kako se u Brezovici okupila skupina heroja koja je formirala prvi antifašistički odred i koja je Hitleru prva rekla odlučno "NE".

Novi revizionizam na smije nas omesti!

"Oni su bili dokaz da njihovi ideali i sloboda vrijede više od njihovih života. I nije slučajno da se Dan Europe utemeljio upravo na dan kapitulacije fašističke Njemačke. Javlja se novi revizionizam, ali nas on ne smije smesti. Na temelju ideja nacifašizma stvorena je i NDH, što je najveće zlo koje se moglo dogoditi Hrvatskoj", poručio je Habulin.

"Ono što je bilo ne smije se više ponoviti", naglasio je i upozorio kako se danas "notorni zločinci promoviraju kao domoljubi, čemu se moramo oduprijeti".

"Moramo slijediti svijetle antifašističke tradicije i u Jasenovcu mora biti jedna kolona", rekao je Habulin, koji je svoj govor završio partizanskim ratnim pozdravom "Smrt fašizmu - sloboda narodu".

Hrvatska se zbog otpora nacizmu svrstala među pobjednice

Kao izaslanik hrvatske Vlade i premijera Andreja Plenkovića praznik je čestitao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je rekao kako se upravo zbog oružanog otpora nacističkom poretku, kao i pobjede saveznika nad Hitlerom, Hrvatska svrstala među pobjednice II. svjetskog rata.

"Stoga smo se dana ovdje okupili kako bi se poklonili i pozdravili hrabrost i odlučnost koju je Hrvatska pokazala u borbi protiv ovog velikog zla. Na taj dan počeo je organizirani otpor hrvatskog naroda fašizmu, pa je to važan datum naše povijesti", ustvrdio je Bošnjaković.

Započela je time, dodaje, oslobodilačka borba na ovim prostorima u kojoj je je sudjelovalo oko 230.000 Hrvata, koji su na svom teritoriju stvorili 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 17 korpusa.

No, upozorio je, danas se na političkoj sceni pojavljuju ljudi koji iskrivljuju povijest, čemu se treba oduprijeti. Kao potvrđene anfifašiste i domoljube spomenuo je prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i generala Janka Bobetka.

Da je u Drugom svjetskom ratu hrvatski narod potvrdio svije antifašističko lice konstatirala je i izaslanica Sabora i njegova predsjednika Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Željka Josić.

Antifašizmu se ne smije staviti znak jednakosti s boljševičkim komunizmom

Josić je upozorila kako se antifašizmu ne smije staviti znak jednakosti s boljševičkim komunizmom, te poručila kako moramo sačuvati temeljne vrijednosti hrvatskog antifašizma.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ustvrdila je da su nas upravo ti mladi heroji svrstali u zemlje pobjednice II. svjetskog rata.

Kritizirala je Viski prekršajni sud zbog odluke da se uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona ne može podvesti pod prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Tom je sudu, rekla je, potreban popravni iz poznavanja vrijednosti koje su sagradile današnju Hrvatsku.

Suce, članove Vlade, kandidate za Sabor, crkvene dužnosnike na popravni iz vrijednosti RH

Na popravni bi, dodala je, trebali i "neki članovi dosadašnje Vlade, mnogi kandidati za Hrvatski sabor, neki visoki crkveni dužnosnici, neke udruge koje vole hodati, ali i poneki urednik s javne televizije".

Ikić Baniček je rekla i kako bi 365 dana u godini, a ne samo jedan, trebalo pružati otpor svima koji žele ograničiti slobodu, jednakost i prava bilo kome u našoj domovini.

"Domoljubi iz 1941. godine koji su sa slabim naoružanjem jurišali na fašiste nisu se bitno razlikovali od domoljuba koji su sa slabijim naoružanjem 1991. godine branili svoje domove od brojnijeg i bolje naoružanog srpskog agresora", istaknula je.

Na svečanosti su, među inima, sudjelovali, bivši i predsjednici RH Stipe Mesić i Ivo Josipović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednica Županijske skupštine SMŽ Ivanka Roksandić, čelnik SDP-a Davor Bernardić, GLAS-ovac Goran Beus Rihtenberg.

Bili su i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, SDP-ovci Rajko Ostojić Gordan Maras, GLAS-ovka Anka Mrak Taritaš, Mirando Mrsić iz Demokraa, SDSS-ovci Milorad Pupovac i Boris Milošević, bivši SDP-ovac Bojan Glavašević, Silvano Hrelja (HSU), izaslanik Ministarstva obrane general Drago Matanović, varaždinski župan Radimir Čačić, predstavnici HAZU-a, veleposlanici i izaslanici stranih veleposlanstava...

Uz spomenik Prvom partizanskom odredu, rad kipara Želimira Jasneša, položen je zajednički vijenac Predsjednika Republike, Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Hrvatskog sabora, Vlade i Hrvatske vojske.

Cvijetove su položila i svijeće zapalila izaslanstva Zagreba, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, stranih veleposlanstava u Hrvatskoj, HAZU-a te drugih organizacija i udruga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene