Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mlade su, kada je porezna reforma u pitanju, najviše zainteresirale promjene oko nekretnina. Od Nove godine, naime, porezna olakšica ukinula bi se i onima koji kupuju prvu rabljenu nekretninu. No, iz Vlade poručuju - porezna reforma oživjet će tržište nekretnina.


Život na zagrebačkim Vrbanima plan je Ivonine mlade obitelji. No kupovina stana, kaže, nije nimalo lak posao. "Zato što je užasno teško doći do nekretnine. Kredit je jedini način i otplaćujete ga odnosno djeca vam na kraju otplaćuju", rekla je Ivona iz Zagreba.

Vezani članci Autoškola Drastične razlike u cijenama autoškola: Pogledajte u kojem je gradu najpovoljnije polagati vozački ispit, a gdje je najskuplje Slika nije dostupna S porastom broja otkaza padat će cijene nekretnina

Pa je svaka kuna bitna. Računala je na nekoliko desetaka tisuća kuna uštede jer kupuje prvu nekretninu. No ta olakšica od Nove godine se ukida svima. Najveći je to udar na mlade obitelji - smatra i stručnjak za nekretnine Boro Vujović.

"Na iznos od 100.000 eura to je pet tisuća eura. Taman dovoljno da se opremi nekretnina, da se napravi kuhinja, da se naprave neki radovi. Tako da to će biti značajan udar. Mislim da to nije dobar potez ", kaže Vujović.

No, ministar financija Zdravko Marić se ne slaže. Podsjeća kako se olakšica ionako nije odnosila na novogradnju. A od prvog siječnja 2017. koristi će imati svi kupci - jer prijedlog je porez na promet nekretnina s pet spustiti na četiri posto. No to nisu sve novosti u biznisu s nekretninama.

Hrvatski građani uglavnom stanuju u vlastitim nekretninama, kućama i stanovima i po tome smo na visokom trećem mjestu u Europi. No s prvim danom 2018. godine stiže novi porez na nekretnine koji će samo zamijeniti dosadašnju komunalnu naknadu- umiruju vladajući.

No za građane sama riječ ''porez" već je dovoljan razlog za strah. "U Hrvatskoj živim, radim, imam obitelj. I muka mi je. Imam 43 godine. Potrešen sam od poreza od rada od svega", rekao je jedan građanin.

Iako će porez na nekretnine samo "zamijeniti" komunalnu naknadu - računica će u konačnici ipak biti skuplja onima u novim i kvalitetnijim stanovima.

"Mislim da će za novije i vrjednije nekretnine porez u konačnici biti veći nego što je sada. Iako u gradovima na poslovne nekretnine je iznimno visoka komunalna naknada", kaže Vlado Brkanić, porezni stručnjak. A Vladin plan je predloženim promjenama - napuniti blagajne gradova i županija. I oživjeti umrtvljeno tržište nekretnina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju