455075
455075
455075
455075
455075

Oporba o poreznoj reformi: "Porez na nekretnine uvodi se na mala vrata"

  • , 27.10.2016., 14:42
  • Autor:
  • komentara

Saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac komentirao je poreznu reformu rekavši kako pozdravlja daljnje rasterećenje rada, no brine ga uvođenje "na mala vrata" poreza na nekretnine

 
 
 
 
Slivano Hrelja (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Slivano Hrelja (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

HSU-ov Silvano Hrelja poručuje kako se u poreznoj reformi ne smije izostaviti minuli rad.

"Pozdravljam svako daljnje rasterećenje rada, što smo mi započeli tijekom zadnje godine našeg mandata i pokazalo se da to ima dobar učinak za gospodarstvo i građane. S druge strane, zabrinjava me ukidanje najniže stope PDV-a na lijekove, hranu i osnovne potrepštine. To znači da će osnovne potrepštine dvostruko poskupjeti. Hrana, lijekovi, mlijeko, knjige sa 6 na 12 posto. To je značajan udar na standard građana", rekao je Lalovac novinarima u Saboru.

Povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu

Zamjera i na povećanje PDV-a u ugostiteljstvu. "Mi smo ga bili smanjili, a sad se ponovno diže na 25 posto. Znamo da je turizam rastao upravo zbog tih nižih stopa, rastao je po puno bržoj stopi nego gospodarstvo. Ne znam kako će turistička industrija sada reagirati budući da su već ukalkulirali cijene za sljedeću godinu, mislim da su to nekakvi negativni efekti. Svakako je negativno uvođenje 'na mala vrata' poreza na nekretnine", rekao je Lalovac.

Bivši ministar financija u SDP-ovoj vladi, međutim, ističe kako cjelovita reforma još nije predstavljena te se ne vide njezini konkretni učinci. "Sljedeće su godine lokalni izbori i vidjet ćemo kako će čelnici lokalnih uprava na ovo reagirati, zato što se kroz smanjenje poreza na dohodak najviše udara na njihove džepove", rekao je.

"Nitko nema pravo izbaciti minuli rad"

HSU-ov Silvano Hrelja ističe kako na temelju prvih informacija o poreznoj reformi ne može donijeti konkretan sud. "Mogu reći generalnu ocjenu – nisam čuo da su se spominjali umirovljenici, pa sam ispred HSU-a danas uputio 'srdačno' pismo premijeru i ministru financija. Uvijek kad se povećavao neoporezivi dio plaće povećavao se i neoporezivi dio mirovina. Nitko nema pravo izostaviti minuli rad iz cijele priče", rekao je Hrelja novinarima.

Zamjera i što se takvi potezi u poreznoj politici namjeravaju iskomunicirati s građanima i zainteresiranim subjektima u okviru mjesec i pol dana, do kada ministar predviđa donijeti proračun za sljedeću godinu. "To je malo preambiciozno jer mislim da ovo ne može biti sve pozitivno i netko gubi", kazao je.

Hrelja ističe kako će reformom izgubiti proračuni gradova i općina. "Oni drže cijelu dimenziju socijalne zaštite naših građana, pa treba detaljno proučiti kako će se promjene u sustavu i porast PDV-a u turizmu odnositi na standard građana i pojedine grane gospodarstva", rekao je Hrelja. Stoga bi, kaže, u ovom trenutku bilo pogrešno opredijeliti se "za" ili "protiv". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se