Tridesetak osoba prekršajno je kažnjeno zbog odlaganja otpada u prirodu na području općine Matulji. Video sustav pokriva šumsko područje općine i u funkciji je od Nove godine.

Galerija Uvode se kamere zbog bacanja smeća u prirodu - 1 Uvode se kamere zbog bacanja smeća u prirodu - 2 Uvode se kamere zbog bacanja smeća u prirodu - 3 +9 Uvode se kamere zbog bacanja smeća u prirodu - 5

Mnoge općine i gradovi odlučili su se na ovakav, učinkovit način zaštite video nadzorom prirode u koju se svake godine odlažu tisuće tona otpada. Zbog epidemije korone ove godine nije održana velika ekološka akcija Zelena čistka. No, korona nije spriječila prekršitelje da u prirodi odlažu otpad.

Vezani članci Nepravilno razdvajanje otpada FOTO Primjećujete li nešto pogrešno na ovim fotografijama u poznatom trgovačkom centru? "Ne može biti na gorem mjestu" Zelena akcija na Markovom trgu Zelena akcija Vladi uručila apel za hitnu prilagodbu klimatskim promjenama: Pogledajte kako je izgledao njihov performans na Markovom trgu

Voditeljica čistke Helena Traub naglasila je kako se mora doskočiti tom problemu jer čak ni video nadzor nekada ne pomaže. A da bi lakše došli do počinitelja koji odlaganjem otpada u prirodu nanose ekološku, ali i financijsku štetu, u Matuljima su kritična područja odlučili pokriti video nadzorom. Već su podignute i prve prijave, a na građane se apelira da se legalno rješavaju otpada.

"Zaista pozivamo građane da ne čine to, ne odbacuju smeće u prirodu, ovo je reciklažno dvorište koje može primiti sav otpad bez problema i bez naknade", pozvao je građane zamjenik načelnika općine Matulji Bruno Frlan.

Ni park prirode nije imun na bacanje otpada

Problema s odlaganjem otpada imaju i u obližnjem parku prirode Učka. Čuvari prirode svakodnevno su u ophodnji. Glavni čuvar parka Žarko Erceg kaže nam kako otpad pronalaze uz ceste, ali i na lokacijama koje su duboko u šumi. "Postoje određene kamere koje uglavnom služe za monitoring životinja, ali mogu prepoznati i takvu vrstu aktivnosti", dodaje.

U sjećanju stanovnika Primorsko-goranske županije još je katastrofalan ekološki incident kada je opasni otpad karabit ostavljen na dva mjesta u prirodi, u Kraljevici i u Čavlima. Sanacija terena bila je udarac na skromne proračune.

"Saniranje takvog otpada kojeg smo morali riješiti u hitnome roku jer je prijetio zdravlju građana i onečišćenju okoliša, sanacija takvog otpada stajala je preko 160 tisuća kuna, a tu nam je u pedeset postotnom djelu pomogla županija i ja im se od srca na tome zahvaljujem", rekao nam je gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.

Većina općina i gradova nudi besplatno rješenje svojim građanima. Stoga je Frlan još jednom naglasio kako reciklažna dvorišta mogu koristiti svi građani besplatno i tamo donijeti sve vrste otpada i odložiti ga izvan prirode.

Jedna čistka šuma – 4000 tona otpada

Iz prirode se samo u Hrvatskoj i samo u jednoj akciji, Zelenoj čistki, iznese više od četiri tisuće tona otpada. U osam godina skupilo se više od trideset tisuća tona. Težina je to tri pariška Eiffelova tornja.

"Svake godine na istim mjestima znamo naći otpad nažalost, to je naša stvarnost, ljudi i dalje bacaju otpad ne shvaćajući koliko to utječe na njihovu kvalitetu života", zaključila je voditeljica čistke.

Shvatit će možda kada na kućnu adresu dobiju kaznu jer ih je u prekršaju snimila kamera.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju