Na Kvarneru su pronađene bačve s opasnim otpadom koji u svakom trenutku može eksplodirati. Iako je jedan osumnjičenik uhićen, bačve još nisu uklonjene.

Galerija


Pedesetak bačvi punih otrovnoga kalcijevog karbida neodgovoran je pojedinac ostavio nasred županijske ceste između Križišća i Plasa kod Kraljevice.

Vezani članci Zagreb zatrpan smećem - 2 Provjerite sandučiće! Zagrebački Holding počeo slati obavijesti o odvozu smeća Damir Jembrjh Zagrebačka čistoća predstavila novosti: Kamere, redari i ophodarska služba pokušat će izvući grad iz smeća

Karbit je tvar koja u kombinaciji s vodom oslobađa lako zapaljivi plin etin i može uzrokovati eksploziju. Te su bačve odbačene na vodozaštitnom području. U Gradu Kraljevici su odmah reagirali i alarmirali nadležne službe.

"U koordinaciji i komunikaciji s institucijama i tijelima inspektorata zaštite okoliša i policije već u ponedjeljak ujutro ćemo imati sastanak i ja se nadam da će to u ponedjeljak biti riješeno", rekao je Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice.

Karbit se inače koristi za proizvodnju acetilena, koji se pak koristi za rezanje metala.

"Postoje spalionice koje su specijalizirane za takvu vrstu otpada. Uglavnom se nalaze u izvoznim zemljama, u Hrvatskoj nema rješenja za to", rekla je Renata Stergar voditeljica Odjela za zbrinjavanje opasnog otpada.

Prosvjed protiv odvoza vrgoračkog smeća u Sinj (Foto: Dnevnik.hr) Vrgorački otpad i dalje ne može u Sinj: "Cetinski kraj neće biti kanta za smeće"

Ministar Tomislav Čorić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Ćorić potvrdio kako je izvjesno da će Hrvatska dobiti odlagalište radioaktivnog otpada: "Plana B nema..."

Mještani Čavala i Kraljevice nadaju se da najavljena kiša neće prouzročiti eksploziju. Službe im savjetuju da bačvama nipošto ne prilaze.

"Ovo je katastrofa. Nepojmljivo da je to na cesti koja je oko 500 metara udaljena od škole. Ovo je za osudu", rekao je Sanjin Juričić iz Križišća.

Nešto dalje, na području općine Čavle, može se vidjeti sličan prizor: bačve istoga proizvođača, s istim sadržajem, kalcijevim karbidom.

Policija je pronašla počinitelja i uhitila ga. Sumnjiči se da je tijekom 14. i 15. listopada na području Kikovice kod Rijeke neovlašteno odložio na tlo veću količinu opasnog otpada kalcijeva karbida, tzv. karbita, čime je ugrozio okoliš, ali i živote ljudi i životinja.

U ponedjeljak bi stručne službe trebale ukloniti ovaj opasan otpad. Za nesavjesne počinitelje propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr