Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradnja crkve na Savici

Bandić "odriješio kesu": Troje vlasnika zemljišta zaradilo 9 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedva da je prošlo deset dana da je gradonačelnik Milan Bandić pokazao parcele na kojima će se graditi crkva na Savici, a sada Grad Zagreb već za njih spremno "kešira" više od devet milijuna kuna.

Grad Zagreb otkupit će od troje privatnih vlasnika na Trnjanskoj Savici 12.089 četvornih metara zemljišta po 101,36 eura po kvadratu, odnosno ukupno će za zemljište platiti oko 9,09 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Uplašio se zbog jedne stvari Vučić neviđeno nahvalio Milana Bandića te otkrio dosad nepoznate detalje njihova susreta: "On je bio Einstein" Slavko Kojić stečajni postupak Bandićeva stranka grca u dugovima, od imovine ostali namještaj i kaciga za Vespu

Priča s izgradnjom crkve na Savici povlači se više od godinu dana, bilo je tu prosvjeda i peticija nezadovoljnih građana koji nisu željeli da se u njihovom jedinom parku izgradi crkva, no gradonačelnik Bandić odlučio je problem, dva mjeseca prije lokalnih izbora, riješiti solomonskim rješenjem koje će zadovoljiti i protivnike izgradnje i vjernike koji s Kaptolom žele novu crkvu u tom kvartu.

Cijela operacija koštat će najmanje 9,09 milijuna kuna koliko će Grad Zagreb isplatiti na račune troje vlasnika za njihove oranice.

"Cijelo vrijeme sam tražio najbolje rješenje. Ljudi su prosvjedovali, što je njihovo demokratsko pravo. Bilo je nesporazuma za koje mi je žao, ali sam stalno tvrdio jedno te isto, da na Savici ima dovoljno parka za djecu, za ljude i da ima mjesta za crkvu. I evo, našli smo rješenje, kompromisno", poručio je Bandić kada je medije doveo kako bi im predstavio svoje rješenje.

Za gradnju crkve potrebna i izmjena GUP-a

Župni centar blaženog Alojzija Stepinca bi se trebao gaditi na parceli od 5500 kvadratnih metara. Riječ je o području koje je prema Generalnom urbanističkom planu (GUP) predviđeno za sportsko-rekreacijske namjene pa je sukladno tome potrebno i mijenjati GUP kako bi se crkva uopće mogla graditi.

U 2005. godini raspisan je i proveden natječaj za izradu idejnog urbanističko arhitektonskog rješenja Športsko-rekreacijskog centra "Chromos-Savica". Od 24.444 četvorna metra koje je u obuhvatu ŠRC-a Grad je vlasnik 21.779 kvadratna metra zemljišta.

“Budući da je Grad Zagreb na području Trnjanske Savice vlasnik većeg dijela zemljišta predviđenog za sportsko-rekreacijsku namjenu sport s gradnjom, za privođenje predmetnog zemljišta namjeni u skladu s odlukom o donošenju GUP-a potrebno je otkupiti od vlasnika preostalo zemljište kako bi Grad Zagreb objedinio parcele u svojem vlasništvu u skladu s predviđenom namjenom”, stoji u obrazloženju odluke o kojoj će 21. ožujka odlučivati Gradska skupština.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene