Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv koji se ne odbija

Grabar-Kitarović: Pozvala sam papu Franju u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je papu Franju u Hrvatsku.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je u četvrtak nakon audijencije kod pape Franje da je Svetog Oca pozvala u posjet Hrvatskoj, ali je zbog njegova "zgusnuta rasporeda" teško očekivati da bi se taj posjet mogao realizirati ove ili iduće godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sarajevo je puno propatilo' GOVORIO O MIRU Papa dirnuo govorom u Predsjedništvu BiH Slika nije dostupna Fotogalerija Papa Franjo u Sarajevu - brojna poznata lica na stadionu Koševo

Grabar-Kitarović, koja boravi u svom prvom posjetu Vatikanu, rekla da je s Papom razgovarala i o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca, socijalnoj krizi u Hrvatskoj i stanju u svijetu.

"Pozvala sam ga u posjet Hrvatskoj. Rekao mi je da jako puno zna o Hrvatskoj - osim što su njegova dva ispovjednika bili Hrvati, isto tako poznaje mnogo Hrvata iz iseljeničke zajednice u Argentini", kazala je Grabar-Kitarović.

"Papa mi je rekao da bi vrlo rado posjetio Hrvatsku", rekla je hrvatska predsjednica, dodajući da se nada da će se "uspjeti pronaći neki termin".

"Vjerujem da bi ga hrvatski narod i svi hrvatski građani rado pozdravili", naglasila je.

Predsjednica Grabar-Kitarović je o mogućem posjetu pape Franje razgovarala i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. "On mi je, međutim kazao, da je za sljedeću godinu raspored Svetog Oca vrlo zgusnut", rekla je.

Franjo oko kanonizacije Stepinca nema dvojbi

Hrvatska predsjednica kazala je da se razgovaralo i o mogućoj skoroj kanonizaciji blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. "Naravno, razgovarali smo o tome, Sveti Otac mi je rekao da za njega nema nikakve dvojbe. Međutim, u međuvremenu je osnovano jedno mješovito povjerenstvo s Pravoslavnom Crkvom kako bi se razmotrili još neki aspekti ... jednostavno zato da bi taj čin bio prihvaćen od sviju", kazala je hrvatska predsjednica.

Dodala je da je to "čin koji nije uperen ni protiv koga".

"To je jednostavno nešto što je trebalo odraditi još davno prije, jer kardinal Stepinac je doista bio sveti čovjek", naglasila je Grabar-Kitarović.

Ona je u izjavi za hrvatske novinare rekla da je razgovor s Papom bio "vrlo srdačan", te da je uključio "mnoge teme - stanje u Hrvatskoj i BiH, stanje u svijetu, globalnu krizu i probleme kršćana, te druga pitanja globalne sigurnosti".

"Posebno o čemu smo se složili je socijalno stanje u Hrvatskoj, velika kriza ... kada je riječ o odlasku mladih, problemi s demografijom, starenje, odumiranje Hrvatske, te kriza obitelji, upravo zbog odlaska mladih ... zbog činjenice da zbog gospodarskih razloga ne mogu osnovati obitelji", rekla je Grabar-Kitarović, dodavši da je zamolila papu Franju da "moli za hrvatsku državu i za sve nas, za hrvatski narod i našu budućnost".

Predsjednica papi Franji darovala poseban poklon

Grabar-Kitarović je papi Franji, koji je poznat kao ljubitelj nogometa, poklonila dres hrvatske nogometne reprezentacije s brojem devet, a Papa je zauzvrat hrvatskoj predsjednici poklonio apostolsku pobudnicu i medalju svetog Martina.

Predsjednica Grabar-Kitarović nakon toga je u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici odlikovala kardinala Dominiquea Mambertija, bivšeg vatikanskog ministra vanjskih poslova, Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić kazao je za hrvatske novinare da je susret predsjednice Grabar Kitarović s papom Franjom "veoma važan".

"To je bilo i u povijesti ... možemo ići unatrag sve do pape Ivana VIII. ... Hrvatska je uvijek imala jedan poseban odnos sa Svetom Stolicom", kazao je Bozanić. On je podsjetio da tome "svjedoči i slučaj kardinala Alojzija Stepinca koji je bio suđen jer nije želio prekinuti taj odnos".

"Da je on tada pristao, ne bi bio završio u zatvoru ... to znači da je za hrvatski narod jako važan odnos sa Svetom Stolicom, što se pokazalo za vrijeme međunarodnog priznanja Hrvatske - što je tada učinila Sveta Stolica to svi dobro znamo", zaključio je zagrebački nadbiskup.

Dodjelom odličja kardinalu Mambertiju hrvatska predsjednica završila je dvodnevni službeni posjet Vatikanu. Prvog dana boravka u srijedu posjetila je Hrvatski katolički zavod Svetog Jeronima te održala predavanje na Papinskom sveučilištu Antonianum u kojemu je govorila o položaju žena u današnjem društvu i politici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene