Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON SMRTI DJEVOJČICE

Predsjednica saborskog Odbora za socijalnu politiku: "Naravno da propust treba imati ime i prezime, no zašto smo se svi koncentrirali na skupinu socijalnih radnika i psihologa"

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac objasnila je što Odbor može učiniti u slučaju preminule dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške.

Stručni nadzor Hrvatske komore socijalnih radnika nije utvrdio pogreške ili propuste u radu socijalne radnice koja je bila zadužena za obitelj u kojoj je nasilno preminula dvoipolgodišnja djevojčica, priopćili su u petak.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac objasnila je što saborski Odbor može učiniti u ovom slučaju.

"Gubitak jednog takvog mladog života je uvijek tragedija s kojom se ljudi teško mire i naravno, kako se radi o mladom biću koje je ovisno o našoj pomoći, svi smo reagirali izrazito emotivno kada se tako nešto dogodilo", kaže Sabljar-Dračevac. 

Što se tiče Odbora, napominje, oni su na svojoj sjednici početkom travnja pozvali Ministarstvo da se očituje o tom događaju.

"Oni su nam tada rekli da čekaju nalaze inspekcije, no sada su nalaze dobili i mi ćemo od Ministarstva u ponedjeljak zatražiti da nam pošalju sve te nalaze, a nakon toga ćemo razgovarati o tome kako se takav propust više nikada ne bi dogodio. Problem je taj što mi već dugo čekamo Zakon o socijalnoj skrbi koji nikako da dođe na saborske klupe, i to su sada već godine u pitanju", kazala je.

Objašnjava zašto se dogodila hitna smjena ravnatelja Centra u Novoj Gradiški ako propusta nije bilo. "Oni su, ispred Ministarstva utvrdili da propusta ima. I oni su donijeli rješenje. Ravnatelj je smijenjen po odluci upravnog nadzora, a drugi korak je bio da nova ravnateljica razgovara s djelatnicima i da se dogovore u kojem smjeru će ići", pojašnjava. 

Na pitanje treba li ovaj propust imati ime i prezime, odgovara: 

"Naravno da propust treba imati ime i prezime, no zašto smo se svi koncentrirali na skupinu socijalnih radnika i psihologa koji su radili izuzetno težak posao u izuzetno teškim uvjetima, a da Ministarstvo nije krenulo ni u kakvu ozbiljnu reformu i da ti djelatnici rade posao za koji su educirani, a ne da dobivaju dodatne zadaće koje nemaju veze s poslom za koji su oni educirani", kaže. 

Ponavlja kako se radi o kompleksnom problemu. "Problem je u sustavu. Mi po stručnim procjenama imamo da imenom i prezimenom nisu pogriješili djelatnici koji su bili zaduženi za to dijete. Činjenica je da tog djeteta više nema. DORH je o tome pokrenuo spor. Oni će, ako bude potrebe, pokrenuti istragu prema onima koji su odgovorni. Ne treba to biti pod tolikom lupom javnosti i oni trebaju raditi u miru", uvjerena je Sabljar-Dračevac. 

Čini se, barem prema nalazima struke, da za smrt djevojčice nitko nije kriv. Osim dakako majke koja ju je pretukla.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene