Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

PRVI SLUŽBENI POSJET

Jandroković u Beogradu: "Oni koji žele vratiti odnose na neka druga prošla vremena neće biti ti koji će nam diktirati ritam"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sabora u srijedu se sastao sa svojom kolegicom, predsjednicom parlamenta Majom Gojković te će sudjelovati u otvaranju Ureda Hrvatske gospodarske komore u Beogradu.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravi u srijedu i četvrtak u dvodnevnom službenom posjetu Srbiji, što je nastavak političkog dijaloga između dviju zemalja nakon nedavnog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

Riječ je o prvom službenom posjetu predsjednika Sabora Srbiji uopće, kažu iz Jandrokovićeva ureda.

Predsjednik Sabora u srijedu se sastao sa svojom kolegicom, predsjednicom parlamenta Majom Gojković te će sudjelovati u otvaranju Ureda Hrvatske gospodarske komore u Beogradu.

"Svjesni smo da imamo otvorenih pitanja iz prošlosti"

"Svjesni smo da imamo otvorenih pitanja iz prošlosti i da ih moramo rješavati, no do rješenja ne možemo doći ako ne razgovaramo. To je ključni motiv zašto sam danas ovdje, bez obzira na one koji danas kritiziraju. Velika je odgovornost na političarima koji danas vode Srbiju i Hrvatsku.

Mi smo danas tijekom razgovora dotaknuli pitanje parlamentarne suradnje. Nije dugo bilo susreta na višim razinama kada su u pitanju Hrvatski sabor i Narodna skupština Srbije.

Hrvatska je zainteresirana da proces proširenja EU ide dalje. Naš je interes da sve zemlje iz okruženja idu tim putem, spremni smo ponuditi sva znanja koja smo stekli u procesu pregovaranja i ulaska u EU.

Otvorit ću predstavništvo HGK u Beogradu kao jasan znak da postoji veliki interes poduzetnika s jedne i druge strane da surađuju, da izvoze robu koju proizvedu, da zajednički ulažu i imaju zajedničke projekte. Dio razgovora posvetili smo i zaštiti nacionalnih manjina. Izrazili smo zadovoljstvo pozitivnim pomacima nakon posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Za Hrvatsku je važno i skoro otvaranje lektorata za hrvatski jezik na novosadskom sveučilištu te projekt obnove rodne kuće bana Jelačića. Oni koji žele vratiti odnose na neka druga prošla vremena neće biti ti koji će nam diktirati ritam, nego ćemo diktirati mi koji smo zainteresirani za bolju budućnost hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj. Važno nam je da se ostvari zagarantirana participacija hrvatske manjine u tijelima vlasti u Srbiji", rekao je Jandroković i ponovio kako mu je velika čast i zadovoljstvo je ondje.

Gojković: "Ovo je signal prijateljstva"

“Dosad nije bilo posjeta visokog dužnosnika našem parlamentu. Ovo je signal prijateljstva i važan signal za razvoj i unapređenje naših odnosa, otvorena su nova vrata suradnje naših parlamenata”, rekla je Gojković i naglasila kako obje strane žele “unaprijediti odnose i potaknuti razvoj odnosa i na drugim razinama vlasti”.

U četvrtak ujutro Jandrokovića očekuju susreti s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a potom će se u Subotici popodne sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvatskim nacionalnim vijećem.

Otvaranje ureda Hrvatske gospodarske komore u Beogradu bit će i povod za razgovore o jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja. Bit će riječi i o europskoj suradnji između dviju država, u okviru pristupnog procesa Srbije Europskoj uniji.

Važna tema službenog posjeta, dodaje se u priopćenju, bit će pitanje položaja i prava hrvatske manjine u Srbiji, a tim povodom Jandroković će posjetiti Suboticu i o položaju hrvatske manjine razgovarati s njezinim predstavnicima u Srbiji. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene