Gordan Jandroković (Foto: Pixsell,Patrik Macek)
Gordan Jandroković (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Foto: Pixsell,Patrik Macek

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom položit će vijence i odati počast žrtvama blajburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta u četvrtak, 16. svibnja, a na subotnjoj komemoraciji njegov izaslanik bit će Ante Sanader.


U 10 sati položit će vijence kod Spomen-obilježja i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava (Tezno) kod Maribora, u 11:30 kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju, a u 14:30 sati kod Spomen-obilježja u Macelju.

Vezani članci Komemoracija u Glini - 5 U Glini održana komemoracija za žrtve ustaških zločina: "Pamtimo sve nevine Srbe koji su krenuli tog dana 1941. s idejom da će biti spašeni" Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Pixsell,Filip Kos,Zeljko Hladika/24sata) - 7 Incident na komemoraciji u Bleiburgu: Jedan muškarac uhićen zbog dizanja ruke u nacistički pozdrav, prijeti mu zatvorska kazna

Na središnjoj komemoraciji u povodu 74. godišnjice blajburške tragedije, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, u subotu, 18. svibnja, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića bit će saborski zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora Ante Sanader.

Još se ne zna tko će na komemoraciji na Bleiburškom polju predstavljati Vladu, a očekuje se da će odluka o tome pasti u srijedu ili četvrtak. Premijer Andrej Plenković ranije je izjavio kako zbog drugih obveza neće ići u Bleiburg.

Naime, isti dan u Zagrebu se održava središnji predizborni skup HDZ-a za izbore članova za Europski parlament, na koji dolaze vodeći kandidat EPP-a Manfred Weber i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Komemoracija bez političkih govora

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prošli je tjedan, u povodu Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i neovisnost, bez pristustva medija posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće te zapalila svijeće za nevine žrtve koje su ubili pripadnici Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Komemoracija na Bleiburškom polju ove godine održat će se u subotu, 18. svibnja pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i na njoj, osim svete mise, neće biti političkih govora. Ove je godine biskupijski administrator u Klagenfurtu Engelbert Guggenberger odbio izdati suglasnost da jedan od hrvatskih biskupa predvodi svetu misu, a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu blajburšku komemoraciju okarakterizirale su kao javni skup.

Počasni bleiburški vod (PBV), koji je organizator komemoracije, prošli je tjedan pozvao sve koji planiraju ići na Središnju komemoraciju u povodu 74. obljetnice blajburške tragedije na Bleiburškom polju da se klone bilo kakvih ustaških simbola ili onih koji asociraju na to te bilo kakvih povika ili znamenja koja su protuzakonita po hrvatskim, ali i austrijskim zakonima. (Hina)

Vodostaji i dalje rastu: Mještani Kostajnice ne spavaju već treći dan. Voda je ušla i nekoliko podruma i prizemlja kuća