Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne smiruju se problemi

Vodostaji i dalje rastu: Mještani Kostajnice ne spavaju već treći dan. Voda je ušla i nekoliko podruma i prizemlja kuća

Premijer Plenković i ministar Ćorić u posjeti ugroženom području (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Plenković i ministar Ćorić u posjeti ugroženom području (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Premijer Plenković i ministar Ćorić u posjeti ugroženom području (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Sve rijeke u Karlovcu počele su lagano opadati, a sustav s box-barijerama uz pojedina nadvišenja i stalnu kontrolu ostao je stabilan. U Kostajnici je Una još rasla tijekom noći s utorka na srijedu. Možda će još rasti nekoliko centimetara, ali sustav je također uz stalni rad i kontrolu izdržao. Jedino su i u Karlovcu i Kostajnici povećana procjeđivanja voda, pa je pojačan rad crpki za prebacivanje voda.

Ne smiruju se problemi s poplavama. Nekoliko škola privremeno je prekinulo nastavu zbog poplava, a još ih je nekoliko najavilo da bi to moglo učiniti, javlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tisuće evakuiranih Pukla brana na rijeci Ural, potopljeno 4000 kuća, u tijeku evakuacija Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore

"Prema podacima kojima trenutno raspolažemo od Ureda državne uprave u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji te od škola i njihovih osnivača, dvije osnovne škole i dvije područne škole dostavile su obavijest o privremenom prekidu nastave zbog poplava koje su pogodile ove dvije županije.

Riječ je o OŠ Dvor i OŠ Jabukovac u Sisačko-moslavačkoj županiji te o PŠ Šišljavić i PŠ Donje Mekušje u Karlovačkoj županiji. Također, neke su škole, ovisno o razvoju situacije, najavile mogućnost privremenog prekida nastave.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja intenzivno prati situaciju i u kontaktu je sa školama i uredima državne uprave županija koje su pogođene poplavama", priopćeno je iz ministarstva.

Vodostaj rijeke Save kod Jasenovca raste nekoliko centimetara u satu. U podne je izmjereno 807 cm. Na snazi su izvanredne mjere.

Plenković i Ćorić posjetili ugrožena područja

Vodostaj Une u 14 sati bio je na 463 cm. Dežurne službe su na terenu i ojačavaju nasipe. Nema ugroze za živote i imovinu.

Vodeni val krenuo je nizvodno, a odsječena je Hrvatska Dubica gdje se voda prelila na cestu. Vatrogascima u gradnji nasipa pomažu pripadnici Crvenog križa. Buja rijeka Sava kod Jasenovca. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Ugrožena područja – Hrvatsku Kostajnicu i Jasenovac tijekom dana obilaze premijer Andrej Plenković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

"Obranjene su kuće, koncept box-barijera je pravo rješenje za Koranu i Mrežnicu. Ljudi ovdje koje smo znali ranijih godina zateći s metar i nešto vode u prizemljima su zadovoljni, sustav obrana od poplave ovdje se pokazao vrlo učinkovitim... Danas gradonačelnik razgovara s tehničkom delegacijom EU kako bismo projekt koji je vrijedan 120 milijuna eura realizirali i na dugoročniji način pomogli Karlovčankama i Karlovčanima da visoke vode u gradu na četiri rijeke u budućnosti izazivaju što manje šteta i negativnih posljedica", kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na naknadu štete građanima kojima je poplava nanijela štetu. "Vi znate kako to ide, imamo sistem vlastitih osiguranja. To je prvi put, tko nema, ako župan proglasi izvanrednu situaciju onda se procjenjuju štete, izlazi komisija i ono što se može se isplati", dodao je.

Na pitanje novinara jesu li box-barijere pravo rješenje, a nakon što je građanima voda opet ušla u kuće, Plenković je odgovorio: "Ja sam tu znao doći na početku mandata pa nije bilo ni box-barijera. Ono što zna župan i svi koji se bave ovom temom u Karlovcu, danas je puno bolje nego prije par godina,. Napredujemo svake godine u svakom pogledu, pa i po pitanju obrane od poplava".

''Moramo izgraditi trajni sustav obrane od poplava i upravo zbog toga smo donijeli posebnu zakonsku osnovu. Upravo zbog toga užurbano radimo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i upravo zbog toga do kraja ove godine ćemo dovršiti dokumentacijski dio. U drugom dijelu godine očekuje nas početak radova na čitavom nizu lokacija na području Kupe kako se ove stvari ne bi događale'', kazao je ministar Ćorić. 

Una u porastu, Kupa i Korana u laganom padu ujutro

Prema podacima od srijede ujutro, vodostaji rijeka Kupe i Korane trebali bi se uskoro stabilizirati. Vodostaj Une nakon kratkotrajne stagnacije ponovno je u porastu.

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u srijedu u 7 sati iznosio je +768 cm. Od mjerenja u ponoć, kad je vodostaj bio 778 cm, Kupa kod Karlovca opada 1-2 cm po satu. 778 cm ujedno je i najviša vrijednost zabilježena posljednjih dana.

Podsjećamo da je prošle godine postavljen privremeni sustav obrane od poplava od box-barijera na karlovačkom području, koji izdržava trenutačne visoke vodostaje Korane i Mrežnice, dok se procjedne i zaobalne vode uspješno evakuiraju s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Vodostaj rijeke Korane u 23 sata u utorak je bio 799 cm i bila je to najviša vrijednost u posljednja 24 sata. Nakon nekoliko sati zadržavanja te razine Korana kod Karlovca počela je opadati i u 7 sati izmjerena su 793 cm.

Voda je prodrla i u Vatrogasni dom u Belajskim Poljicama, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. ''Nije sve obranjeno. Kuće nisu obranjene. S jedne strane vidim obiteljske kuće u koje je prodrla voda unatoč podignutim nasipima. S druge strane, ovdje su i poljoprivredni usjevi koji nisu obranjeni'', izvijestila je Pezo Moskaljov iz Belajskih Poljica i istaknula da su podignute box-barijere koje su zaštitile okolna mjesta.

Rijeka Una počela ponovno rasti

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 7 sati iznosio je +462 cm. Nakon nekoliko sati u kojima vodostaj nije rastao, zabilježen je porast od 1 cm. U poslijepodnevnim satima Una je prestala rasti. Hrvatske vode imaju dobru prognozu. ''Stagnaciju ili opadanje očekujemo tek tijekom noći. Sve službe su na terenu'', kazala je Tatjana Dovranić Kardaš, rukovoditeljica branjenog područja.

Una se izlila kod Kuljana i Hrvatske Dubice. Mjesta su odsječena, a pomaže Crveni križ. Jednom kad se Una povuče u korito, službame ostaje još jedan zahtjevan posao - dezinfikacija ulica i kuća. 

Što se tiče box-barijera, one će dijelom ostati, a dio će nestati. ''Njihov ostanak na karlovačkom području nakon lanjskih poplava, sada je uvelike pomogao. No, konzervatori iz Kostajnice bune se zbog njihovog ostanka. Kažu da će te box-barijere narušavati vizuru grada i rijeke. Traže trajno rješenje u obliku nekih montažnih nasipa. Natječaj za njihovu gradnju trebao bi se raspisati iduće godine, a sudeći prema sporosti hrvatske birokracije, ovo nije zadnji put da izvještavamo o poplavama u Kostajnici'', izvijestio je iz Hrvatske Kostajnice reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Mještani Kostajnice ne spavaju već treći dan. Voda je ušla i nekoliko podruma i prizemlja kuća. Srećom, većina je kuća obranjena. Box-barijere pokazale su se učinkovitima.

Rijeka Sava

Vodostaj rijeke Save u Zagrebu u 6 sati iznosio je -89 cm. Sava i dalje opada. Vodostaji Save do Rugvice su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni srednje niskih voda.

Očekuje se da će vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala tijekom petka.

Vodostaji u Jasenovcu u pripremnom su stanju obrane od poplava te bi tijekom dana trebali ući u redovne mjere obrane od poplava, s vrhom vodenog vala u petak.

U Jasenovcu su bili i premijer Plenković, ministar unutarnjih poslova i ministar zaštite okolišta. ''Tada smo mogli vidjeti svašta. Naime, ovdje je bilo 30-ak djelatnika u žutim prslucima koji su brzo stavljali vreće s pijeskom i složili nasip jer se ovdje očekuje rast vodostaja u idućih 24 sata od otprilike 40 centimetara'', javio je iz Jasenovca Dino Goleš. I dok se za dolaska premijera zečji nasip užurbano gradio, odlaskom izaslanstva iz Zagreba - odlaze i radnici, a nasip ostaje prazan. 

Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, a najveći dotoci osim od Kupe i Une očekuju se od visokih rijeka iz BiH (naročito Vrbasa i Bosne). Vodostaji srednje i donje Save u domeni su srednje visokih i visokih voda, javlja DHMZ.

Ćorić: "Činimo sve da šteta bude najmanja moguća"

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je da je situacija u Karlovcu zadovoljavajuća te da se na terenu čini sve da šteta od poplave bude najmanja moguća.

"Iako imamo kišu koja nije olakotna okolnost i danas će padati tijekom cijelog dana, situacija je zadovoljavajuća s obzirom na činjenicu da su boks-barijere postavljene već ranije i osnažene tijekom proteklih dana na području Karlovca", kazao je ministar dodavši da su štete i na području Hrvatske Kostajnice minimalne.

Na novinarsko pitanje o bojazni koja se pojavila da box-barijere neće izdržati, Ćorić je poručio kako treba dopustiti da se o tome brinu stručnjaci.

"Djelatnici Hrvatskih voda i vatrogasnih postrojbi su na terenu, koliko znam, pridružili su se i pripadnici Hrvatske vojske i čini se sve da se šteta na najveći mogući način smanji", dodao je.

Ministar je izrazio nadu da će kiša stati do četvrtka dana i da će vodni val krenuti dalje "jer svaki novi centimetar vode stvara problem s obzirom da su u ovom trenutku vodostaji rekordni na više rijeka".

Upozorio je da bi vodni val iz Hrvatske Kostajnice mogao ići prema Jasenovcu pa su u idućem razdoblju poplave moguće i tamo.

Upitan postoji li napredak u sustavu zaštite i obrane od poplava na tim područjima, Ćorić je rekao da on definitivno postoji, ali se radi o kratkoročnim rješenjima koja bi trebala "držati vodu" do izgradnje dugoročnog sustava obrane od poplava. Za njega se trenutno priprema dokumentacija, a siguran je da će ga uspjeti dovršiti do kraja 2023. godine.

U utorak pale nove količine oborina

Podsjetimo, u protekla 24 sata pale su nove značajnije količine oborina (Plitvice 75 mm, Slunj 58 mm, Hrvatska Kostajnica 35 mm, Ogulin 33 mm, Delnice 32 mm, Sisak 22 mm, Krapina 18 mm, Varaždin 33 mm). Velike količine novih oborina pale su i u susjednoj Bosni i Hercegovini (Bihać 52 mm, Sanski Most 39 mm, Banja Luka 62 mm). U Republici Sloveniji zabilježene su ipak znatno manje količine oborina, javljaju Hrvatske vode.

Dodatne količine oborina utjecale su na daljnji porast vodostaja, osobito rijeke Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i osobito Une. Oborine u susjednoj Bosni i Hercegovini utjecale su na značajan porast rijeke Sane te svih desnih pritoka rijeke Save, osobito Vrbasa, Ukrine i Bosne.

U iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina, što će postupno dovesti do stabilizacije i osjetnijeg opadanja vodostaja, uključujući i najugroženija područja oko grada Karlovca te na području Hrvatske Kostajnice.

Prognoza oborina za iduća 3 dana

Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se manje količine oborina, od 15 do 30 mm, što bi trebalo dovesti do postupne stabilizacije, odnosno prestanka porasta vodostaja te od sutra i osjetnijeg opadanja vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

Aktualno Ekskluzivne snimke: Pogledajte kako izgledaju poplavljena područja snimljena iz zraka +0 Ekskluzivne snimke poplavljenih područja iz zraka (Screenshot: Dnevnik.hr) Hrvatska Ekskluzivne snimke: Pogledajte kako izgledaju poplavljena područja snimljena iz zraka 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene