Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravna nesigurnost

Gong poziva Ustavni sud da se što prije očituje: "HDZ-ovo zarobljavanje institucija ne bi trebalo rješavati udarom na politički sustav"

GONG se oglasio o Milanovićevoj kandidaturi
GONG se oglasio o Milanovićevoj kandidaturi Foto: Lucija Ocko/Cropix
Nakon izbora može se dogoditi da se predsjednik Republike Zoran Milanović oko sastavljanja nove vlade treba konzultirati s premijerskim kandidatom SDP-a Zoranom Milanovićem, upozorava GONG.

Udruga Gong pozvala je u subotu Ustavni sud da se što prije očituje o kandidaturi predsjednika Republike Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima upozoravajući da je tom odlukom nastala dosad neviđena pravna nesigurnost u zemlji.

Nakon izbora može se dogoditi situacija da se predsjednik Republike Zoran Milanović oko sastavljanja nove vlade treba konzultirati s premijerskim kandidatom SDP-a Zoranom Milanovićem, upozorava GONG u reakciji na neočekivanu Milanovićevu objavu da izlazi na parlamentarne izbore na listi SDP-a kao neovisni kandidat.

Pročitajte i ovo Uvodni govori Milanovića i Grbina - 20 CURE INFORMACIJE SDP ima plan ako Ustavni sud zabrani kandidaturu Milanoviću dok je predsjednik?

U udruzi kažu da je Milanović svojom odlukom da istovremeno nastavi obnašati predsjedničku dužnost i bude premijerski kandidat na parlamentarnim izborima ozbiljno povrijedio svoju glavnu dužnost - čuvara stabilnosti državne vlasti.

Ocjenjuju da je Milanovićevo zaobilaženje procedura, odnosno isticanje kandidature bez ostavke na aktualnu dužnost, nedemokratsko i neodgovorno prema poziciji predsjednika, koji bi trebao predstavljati sve građane.

Poručuju da nepravdu i zarobljavanje institucija od strane HDZ-a ne bi trebalo rješavati udarom na politički sustav nego u skladu s demokratskim procedurama, odnosno da bi Milanovićeva najava sudjelovanja u utrci za parlamentarne izbore morala značiti i ostavku na mjesto predsjednika države.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

"Koliko građani mogu vjerovati da će u ovoj zarobljenoj državi konačno dočekati vladavinu prava kada predsjednik ne želi odstupiti sa svoje dužnosti sve do pobjede na parlamentarnim izborima u koju je, po vlastitim riječima, uvjeren", pitaju se u GONG-u.

Ocjenjuju da je Milanovićevom odlukom o kandidaturi stvoreno stanje dosad neviđene pravne nesigurnosti te stoga pozivaju Ustavni sud da se što prije oglasi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene