Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Osiguranje sigurnosti prometa"

Glavni ravnatelj policije: "Nismo skupljali osobne podatke prosvjednika u školama, nego smo popisivali broj sudionika"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je u utorak da policija u Krapinsko-zagorskoj županiji nije prikupljala osobne podatke prosvjednika u školama, već je samo popisivala broj sudionika koji su se uputili na prosvjed u Zagreb kako bi osigurala protočnost i sigurnost prometa.

"Kada imamo prosvjede s velikim brojem sudionika, najviše se to događa na području Policijske uprave zagrebačke, policijske uprave dostavljaju podatke o prijevoznim sredstvima, broju autobusa, kako bi se na bolji način osigurala protočnost i sigurnost prometa te kako bi se poduzele sve mjere osiguranja da sve protekne u najboljem redu", kazao je Milina. Dodao je kako je policija dolazila u škole u toj županiji kako bi prikupila podatke o broju sudionika, što je uobičajena radnja, a nikako nisu popisivali osobne podatke učitelja, štrajkaša ili prosvjednika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi zakon Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: "Dragi vozači, nisu doktori krivi..." Airsoft puška Uhićen je Drama na sjeveru Hrvatske: Muškarac s puškom noću hodao ulicama i repetirao oružje upereno prema policajcima

Predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec upitao se nakon pregovora s Vladom što je policija istraživala o prosvjednicima i kakve je popise prosvjednika radila u toj županiji. "To smatramo zastrašivanjem ljudi koji su u štrajku", rekao je. Milina je pojasnio da se nije radilo o zastrašivanju, već o prikupljanju podataka kako bi se na području Zagreba na najbolji mogući način osigurala sigurnost u prometu.

Veliki prosvjed na zagrebačkom Jelačićevu trgu organizirali su sindikati zaposlenih u obrazovanju pod sloganom "Hrvatska mora bolje". Prema procjenama, ondje se okupilo između 30 i 40 tisuća ljudi. Sindikati štrajkaju već 31 dan, a učenici su do danas izgubili 12 dana nastave. Upitan zašto su se prikupljali podaci o prosvjednicima ako su organizatori te podatke dostavili prilikom prijave prosvjeda, Milina je ustvrdio kako je to samo njihov opći podatak. "Policijske uprave uvijek dostavljaju općenito dodatne podatke o smjeru kretanja prijevoznih sredstava", rekao je.

Kazao je da je to uobičajena radnja policije kod velikih prosvjeda ili drugih javnih okupljanja za koje vjeruju da će se okupiti veći broj ljudi. Milina nije precizirao koliko je prosvjednika bilo na jučerašnjem prosvjedu. "Policiji je najbitnije da sve protekne u najboljem redu, a sami organizatori objavljuju koliko je bilo sudionika, a to se može pregledati, svi ste vidjeli fotografije", zaključio je ravnatelj policije.

Sindikat policijskih službenika: Ovo je demonstracija sile

 

Sindikat policijskih službenika (SPS) oštro je osudio u utorak policijsko popisivanje prosvjednika koji su sudjelovali na prosvjedu u Zagrebu, te od resornog ministra Davora Božinovića i šefa policije Nikole Miline traže ispriku i utvrđivanje nalogodavca. "Oštro osuđujemo ovakvo ponašanje policije koje se nikako ne može pravdati "rutinskom provjerom radi sigurnosne provjere", već se može smatrati demonstracijom sile represivnog aparata, i neprihvatljivim ponašanjem s obzirom na to da je doba komunizma i milicije, kada se građane popisivalo zbog odlaska u crkvu, odavno prošlo", stoji u priopćenju SPS-a koje potpisuje predsjednik Mario Puškarić.

Otvoreno pismo poslali su ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini. Tvrde kako su policijski službenici tražili podatke sindikalne povjerenice, njezin status, te tko je organizator prosvjeda. "Kasnije se medijima to postupanje pravdalo rutinskom provjerom radi sigurnosne procjene", navode u priopćenju.

Naglašavaju kako ne mogu vjerovati da se to događa u današnje vrijeme kada je Hrvatska punopravna članica EU-a. "Stoga od vas očekujemo da se ispričate javnosti i utvrdite tko je nalogodavac ovakvog postupanja policije i skladno tome ga razriješite dužnosti rukovodećeg policijskog službenika", stoji u priopćenju SPS-a. Riječ je o jednom od nekoliko policijskih sindikata, no nije reprezentativan. (Hina,D.I.,M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene