Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Getoš Magdić opovrgnula da je policiji dala sporni iskaz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od optuženih u slučajevima "selotejp" i "garaža", Gordana Getoš Magdić, danas je u nastavku suđenja opovrgnula da je policiji i na prvim saslušanjima kod istražnog suca dala iskaze u kojima je prvooptuženog Branimira Glavaša teretila za ubojstva srpskih civila u Osijeku 1991.

Nakon što joj je pročitan zapisnik sa saslušanja u policiji iz listopada 2006. kod kojega je ostala i kod prvog pojavljivanja pred osječkim istražnim sucem Marijom Kovačem, optužena je izjavila je da to nije njezin iskaz te da to nikada nije izjavila. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudac izrekao kaznu odvjetniku Gordane Getoš Magdić Slika nije dostupna Getoš Magdić na sudu ispitivala bivšeg odvjetnika

Na prethodnoj raspravi optužila je policiju da je taj iskaz iznudila zlostavljanjem.

Prema zapisniku sa saslušanja u policiji, optužena je izjavila da je Samostalna uskočka satnija, pod zapovjedništvom drugooptuženog Ivice Krnjaka, po Glavaševom nalogu likvidirala civile, iako osobno tome nikada nije nazočila.

Kazala je da je kao Glavaševa tajnica jedinicama SUS-a raznosila njegove zapovijedi, među ostalim i papiriće s imenima i prezimenima civila koje treba privesti i ispitati surađuju li s neprijateljem.

Prisjetila se da je tako priveden i Branko Lovrić za kojega je Glavaš rekao da je opasan. Njega su, kazala je na policiji, odveli u podrum, a suborci su joj naknadno rekli da je ubijen i bačen u Dravu. 

Uznemirena zbog toga, razgovarala je s Glavašem koji joj je rekao da gleda svoja posla ili će i ona "otplivati", a kasnije je kazao da se "samo šalio".

U iskazu na policiji izjavila je i da je Glavaš tražio da se SUS
"riješi" pripadnik koji je kriv za neuspješnu likvidaciju civila
Radoslav Ratković, što je ona shvatila kao nalog za likvidaciju.
Dodala je kako vjeruje da je Glavaš poslao čovjeka da ubije Ratkovića koji se teško ranjen oporavljao u bolnici.

Policiji je izjavila i da je najvjerojatnije Glavaš naredio da se
postrojba krajem 1991. pošalje na bojišnicu u Tenski Antunovac kako bi što više svjedoka zločina poginulo.

Nakon što je od suboraca čula da se nastavilo s praksom "odvođenja" civila, zbog straha za svoj život, na dva je mjeseca početkom 1992. otišla u Njemačku.

Policiji je još izjavila da joj se cijelo vrijeme prijetilo te da se
boji i skriva od Glavaša.

No, Gordana Getoš Magdić krajem 2006. pred istražnim sucem Kovačem takav iskaz u potpunosti odbacuje, pri čemu je ostala i danas. 

Njezino svjedočenje o navodnom policijskom iznuđivanju iskaza ponovno nije bilo otvoreno za javnost.

Nezadovoljna jer se na raspravi čitao iskaz iz policije, a da prije toga nije utvrđeno je li on pribavljen zakonito, njezina obrana je zatražila izuzeće sudskog vijeća. 

Predsjednik vijeća Željko Horvatović to je odbio, objasnivši kako će se za obranu sporni iskaz izdvojiti iz spisa, ako se utvrdi da je nezakonit.

Na kraju rasprave odbijen je prijedlog za puštanjem iz pritvora nje, prvooptuženog Glavaša i Krnjaka.

Ovaj put Glavaševa obrana pozvala se na odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu protiv nekih država da je pritvor od 14 mjeseci predug i suprotan Konvenciji o ljudskim pravima.

Suđenje se nastavlja 20. prosinca saslušanjem četvrtooptuženog Mirka Sivića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene