Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radit će se u tri smjene

Kamere na svakom uglu: Ekipa Nove TV ušla u najčuvaniju zgradu u državi - mjesto na kojem će kovati eure

Aktualno Galerija Hrvatska kovnica novca - 1 Hrvatska kovnica novca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska kovnica novca - 2 Hrvatska kovnica novca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska kovnica novca - 3 Hrvatska kovnica novca - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska kovnica novca - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon skandala s prvim natječajem u srijedu je predstavljena nova kovanica eura s kunom. Kamere Dnevnika Nove TV jedine su uspjele ući u Hrvatsku kovnicu novca – tvrtku koja će kovati euro.

Mladi trojac koji stoji iza dizajna hrvatske kovanice eura ističe da su zbog propalog prvog natječaja osjećali velik pritisak.

"Nije plagijat i ja tu stojim odgovorno. Nikakvu literaturu nismo koristili niti za inspiraciju niti samo da ju pogledamo", rekao je Jagor Šunde, autor hrvatskog eura.

Premijer Andrej Plenković rekao je da s novim dizajnom "hrvatska kuna dobiva novi život, novo ruho", a sada kreće najteži posao – masovna izrada kovanica.

Pročitajte i ovo Christine Lambrecht Potpora Sarajevu Njemačka ministrica u BiH: "Želimo vidjeti da se zapadni Balkan približava Europskoj uniji i NATO-u"

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je da će se zbog toga u Svetoj Nedelji raditi u tri smjene. Kovat će se u zgradi s kamerama na svakom kutu, a za ulazak i izlazak iz svake sobe potrebna je iskaznica ili PIN. Unutar zgrade, u kovnici, dva puta se sve pretresa, pa je hrvatska kovnica novca najčuvanija i najsigurnija zgrada u državi.

Iskovane kune trebale bi se čuvati u zagrebačkoj vojarni "Croatia", no to će se teško ostvariti. Skladišta nisu izgrađena, a trebala bi biti do 1. srpnja. Iako su natječaji propali, iz Ministarstva obrane tvrde da postoji alternativa.

"I dalje je plan da se sve s hrvatskom vojskom riješi", rekao je guverner Vujčić.

Prednosti nove valute

Ako se gleda prema odabiru valute za štednje, Hrvatska više voli euro nego kunu. Prednosti će nakon uvođenja nove valute biti još veće nego sada.

"Hrvatska ima nižu kamatu od zemalja koje nisu za uvođenje eura", rekao je Boris Vujčić te dodao da inflacija neće predstavljati problem: "Bilo bi čudno očekivati da imate nižu inflaciju od onih gdje ulazite, a mi smo sada na prosjeku eurozone."

Pročitajte i ovo Marija Jugović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška utvrđuje se odgovornost Izvidi u novogradiškom Centru za socijalnu skrb još traju: Uključeni su djelatnici koji su radili na predmetu

Od kolovoza se objavljuju cijene u kunama i eurima. No nije jasno kako će se spriječiti neopravdani lov u mutnom ako, kao što je rekao ministar financija Zdravko Marić, "nije lako definirati pojam neopravdanog povećanja cijena".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene