Dizajner koji je optužen za plagiranje motiva kune na hrvatskoj kovanici za euro - povukao je svoj dizajn. Odbio je i novčanu nagradu. Iz Vlade kažu da je šteta što se to dogodilo u natječaju koji je bio otvoren za sve. Upravo u tome je, kažu dizajneri, i nastao problem. Više u prilogu Dnevnika Nove TV.

Galerija Dizajniranje kovanice s likom Srne Bijuk - 1 Dizajniranje kovanice s likom Srne Bijuk - 2 Dizajniranje kovanice s likom Srne Bijuk - 3 +0 Dizajniranje kovanice s likom Srne Bijuk - 4

Dizajner motiva kune na kovanici za euro - povukao je svoj dizajn.
Na to se odlučio, kaže, zbog negativne atmosfere.

"Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti", priopćio je.

Odrekao se svih prava uključujući i glavne nagrade od 70 tisuća kuna.

A autor fotografije kune koji ga je optužio za plagijat - zadovoljan. Zahvalio je na pomoći svima u Hrvatskoj.

Koje će se sada rješenje naći na hrvatskoj kovanici za euro, cijeli dan raspravljali su u HNB-u.

No hoće li ići s drugim mjestom i tim rješenjem, ima li šanse za trećeplasiranog, ili se ide na novi natječaj - još ne otkrivaju.

Sve je komentirao i premijer.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH kazao je kako se radi o neugodnosti koja je nepotrebna.

"Bitno je da se Komisija za novac gledajući drugo ili treće rješenje odabere i da se ide dalje", zaključio je premijer.

Natječaj je provodio HNB i njihova Komisija za novac. Na natječaj se mogao prijaviti bilo tko. Na kraju je bilo oko 1300 prijava.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva ističe kako nije za vjerovati da bi netko s fotografijom koju je netko uredio - sudjelovao na takvom tipu natječaja gdje se podržavaju kreativnost i orginalnost ideje.

Da se upravo tako nešto može dogoditi, upozoravali su hrvatski dizajneri.

Htjeli su da u cijelom procesu i u komisiji bude više dizajnera.

Fotografija kune i kovanica gotovo identičnog motiva Hrvatsko dizajnersko društvo traži od HNB-a da preuzme odgovornost zbog fijaska s kovanicom eura: "Nisu imali sluha..."

Skandal oko euro kovanice - 2 Skandal oko kovanice za euro ne jenjava: Oglasili se i iz Zavoda za intelektualno vlasništvo

Maša Milovac iz Hrvatskog dizajnerskog društva smatra da bi šansa za ponovni natječaj bila najpoštenije rješenje.

"Smatramo da nekakva ponovna valorizacija i prilika da sudjeluju profesionalni dizajneri da bi to zapravo jedino ispravilo ovu stvar", ističe Milovac.

A za novi natječaj su, čini se, svi spremni. Društvene mreže vrve novim idejama kojima se ismijava plagiranje.

Koliko je teško kada imate vještine i znanje, uzeti fotografiju i preslikati je na kovanicu, provjerili smo s našim grafičarima.

Zbog autorskih prava ekipa je koristila fotografiju reporterke Nove TV Srne Bijuk: niti dvije minute poslije - kovanica je bila spremna.

No na kraju nije bitno koliko se brzo dizajn može napraviti, dokle god je - orginalan. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju