Prvi srpnja - rok je do kojeg treba sagraditi hangar u kojem će vojska čuvati neiskorištene kovanice nacionalne valute kada ju zamijenimo eurom. Za nešto više od dva mjeseca posao bi trebao biti gotov, a nije ni počeo, javlja Dnevnik Nove TV. Jer je Ministarstvo obrane još uvijek u potrazi za izvođačima radova.

Galerija Ilustracija Vojnici Kovanice - 1 +0 Kovanice - 2

Kad kune i lipe zamijenimo eurima, u vojno će skladište na čuvanje. Iz financijskog sustava treba povući više od milijardu kovanica, teških oko 5 tisuća tona, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Radovi nisu ni počeli, a hangar u kojem bi se novčići trebali privremeno skladištiti prije nego ih unište, treba biti gotov 1. srpnja.

Novi objekt planiran je u zagrebačkoj vojarni popularnog naziva "Maršalka". Osim skladišnog trebat će napraviti i uredski prostor. Hrvatska narodna banka plaćat će Ministarstvu obrane najam po cijeni od oko 260 tisuća kuna na mjesec. Kad više ne budu imali potrebe za halom - ostat će na korištenje vojsci, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV.

U HNB-u kažu: "Ako do roka ne sagrade montažni objekt na koji su se obvezali, MORH će im morati osigurati zamjenski".

Slavonski banovac - prve hrvatske kovanice s likom kune - 4 FOTO/VIDEO Kako je počelo? Već stoljećima imamo kovanice s kunom

Natječaj su raspisali u siječnju, tražili najpovoljniju ponudu. Ali još nisu izabrali izvođače radova.

"Postupak nabave trenutačno je u drugom stupnju - u fazi dostave ponuda. Nakon primitka ponuda Povjerenstvo će izvršiti njihovu analizu i ocjenu. U trenutku potrebe za pohranom kovanica, a u skladu s preuzetim obvezama, Ministarstvo obrane će imati spreman prostor", odgovorili su iz Ministarstva obrane za Dnevnik Nove TV.

O rezervnoj lokaciji ne žele. Cijela ova investicija procjenjena je na oko 18 milijuna kuna. MORH je u prvom dijelu natječaja tražio da se isključi ponuđač koji ne zadovoljava uvjete. Tko im je smetao i zašto - ne otkrivaju zbog tajnosti postupka. No, nakon žalbe, Državna komisija za kontrolu javne nabave, rješenje je poništila. Sve to usporilo je potragu za graditeljima, pa su sada u utrci s vremenom.

Skandal oko euro kovanice - 5 Nakon fijaska s kovanicom eura HNB raspisao novi natječaj. Poznati uvjeti, kao i tko će sve biti u žiriju

Vremenski rok za zamjenu novčanica i kovanica kune za eure neće biti jednak. Za novčanice je neograničen, ali za kovanice imate vremena tri godine. Najmanje toliko čuvat će ih vojska kad ih u oko dvjestotinjak šlepera prevezu pod njihov krov. Naravno, bude li ta operacija išla po planu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju