Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON UVOĐENJA EURA

Gdje je zapelo? Vojni hangar u kojem će se privremeno skladištiti kovanice treba biti gotov do 1. srpnja, a radovi još nisu ni počeli

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Vojnici Vojnici Foto: DNEVNIK.hr Kovanice - 1 Kovanice - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kovanice - 2 Galerija 1/4 >>
Prvi srpnja - rok je do kojeg treba sagraditi hangar u kojem će vojska čuvati neiskorištene kovanice nacionalne valute kada ju zamijenimo eurom. Za nešto više od dva mjeseca posao bi trebao biti gotov, a nije ni počeo, javlja Dnevnik Nove TV. Jer je Ministarstvo obrane još uvijek u potrazi za izvođačima radova.

Kad kune i lipe zamijenimo eurima, u vojno će skladište na čuvanje. Iz financijskog sustava treba povući više od milijardu kovanica, teških oko 5 tisuća tona, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Radovi nisu ni počeli, a hangar u kojem bi se novčići trebali privremeno skladištiti prije nego ih unište, treba biti gotov 1. srpnja.

Novi objekt planiran je u zagrebačkoj vojarni popularnog naziva "Maršalka". Osim skladišnog trebat će napraviti i uredski prostor. Hrvatska narodna banka plaćat će Ministarstvu obrane najam po cijeni od oko 260 tisuća kuna na mjesec. Kad više ne budu imali potrebe za halom - ostat će na korištenje vojsci, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV.

U HNB-u kažu: "Ako do roka ne sagrade montažni objekt na koji su se obvezali, MORH će im morati osigurati zamjenski".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna među najljepšima u europi FOTO/VIDEO Kako je počelo? Već stoljećima imamo kovanice s kunom

Natječaj su raspisali u siječnju, tražili najpovoljniju ponudu. Ali još nisu izabrali izvođače radova.

"Postupak nabave trenutačno je u drugom stupnju - u fazi dostave ponuda. Nakon primitka ponuda Povjerenstvo će izvršiti njihovu analizu i ocjenu. U trenutku potrebe za pohranom kovanica, a u skladu s preuzetim obvezama, Ministarstvo obrane će imati spreman prostor", odgovorili su iz Ministarstva obrane za Dnevnik Nove TV.

O rezervnoj lokaciji ne žele. Cijela ova investicija procjenjena je na oko 18 milijuna kuna. MORH je u prvom dijelu natječaja tražio da se isključi ponuđač koji ne zadovoljava uvjete. Tko im je smetao i zašto - ne otkrivaju zbog tajnosti postupka. No, nakon žalbe, Državna komisija za kontrolu javne nabave, rješenje je poništila. Sve to usporilo je potragu za graditeljima, pa su sada u utrci s vremenom.

Pročitajte i ovo Skandal oko euro kovanice - 5 do 14. ožujka Nakon fijaska s kovanicom eura HNB raspisao novi natječaj. Poznati uvjeti, kao i tko će sve biti u žiriju

Vremenski rok za zamjenu novčanica i kovanica kune za eure neće biti jednak. Za novčanice je neograničen, ali za kovanice imate vremena tri godine. Najmanje toliko čuvat će ih vojska kad ih u oko dvjestotinjak šlepera prevezu pod njihov krov. Naravno, bude li ta operacija išla po planu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene