Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski povjerenik za proširenje tvrdi da produljenje monitoringa na razdoblje nakon hrvatskog ulaska u EU ne dolazi u obzir. Kaže i da nema nikakvog razloga sumnjati da Hrvatska ne bi ispunila neku od obveza.


Odgovarajući na pitanja novinara u Bruxellesu prilikom predstavljanja godišnjeg izvješća o proširenju Europske unije, povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele je decidirano izjavio kako bilo kakav monitoring Hrvatske nakon stupanja u članstvo ne dolazi u obzir.

>> FAZ: RH ne ispunjava uvjete za članstvo; Fuele: Napredujete, ali morate ispuniti zadaće

Vezani članci Slika nije dostupna Westerwelle: Nije bilo olakšica za Hrvatsku Slika nije dostupna Milanović: Čeka nas velik novac, ali Europa je alergična na rasipanje

'Nemam razloga ni sekunde sumnjati da Hrvatska neće ispuniti ono na što se obvezala. Nema apsolutno nikakvog smisla špekulirati što bi bilo kad bi bilo', rekao je Fuele, opovrgavajući tako pisanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga o mogućem produljenju monitoringa pa čak i odgodi stupanja Hrvatske u članstvo zbog navodnog neispunjavanja obveza.

Dodao je i da se slučajevi Rumunjske i Bugarske ne mogu uspoređivati s Hrvatskom te da Komisija ima instrumente kojima može potaknuti ispunjenje obveza, makar nije objasnio koji su to instrumenti. 'Naš kredibilitet će porasti ako se pobrinemo da Hrvatska postane 28. članica, a ne članica kojoj je potreban monitoring'. zaključio je Fuele.

Na predstavljanju samog izvješća, Hrvatsku je spomenuo tek u  nekoliko rečenica, ponavljajući ranije ocjene o dobrom napretku i potrebi ispunjenja deset preostalih zadataka iz nekoliko pregovračkih poglavlja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook