Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Italija protiv slovenskog veta

Frattini: Hrvatska u EU 2010.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ulazi u Europsku uniju do konca 2010., a Slovenija će povući svoj veto.

To proizlazi iz izjava šefa talijanske diplomacije Franca Frattinija koji je razgovarao sa slovenskim premijerom, te je kazao kako je poželjan hrvatski ulazak među 27-oricu u 2010. godini. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je u ponedjeljak navečer, u Pordenoneu pokraj Trsta, potvrdio da je talijanska vlada intervenirala u Ljubljani kako bi Slovenija promijenila svoje držanje veta na ulazak Hrvatske u EU.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Manji problem postao veliki 'Stavljati veto na pristupne pregovore zbog granice nije europski i nije korektno'

'Razgovarali smo s novim slovenskim premijerom (Borisom Pahorom) koji nam je zajamčio konstruktivni pristup (u sporu s Hrvatskom)', izjavio je Frattini.

'Italija je svjesna kako Slovenija, kao europska zemlja, ima pravo vidjeti riješenima svoja bilateralna pitanja. Mi ćemo joj pomoći u tome, ali djelujemo kako bi Zagreb ušao u EU', rekao je šef talijanske diplomacije.

Rim je, očito, preuzeo ulogu posrednika u slovensko-hrvatskom sporu oko granice u Piranskom zaljevu. Italija želi da taj spor ne koči ulazak Hrvatske u EU, te utječe na Ljubljanu kako bi ona povukla svoj veto. Prema onome što je izjavio Frattini čini se kako je Pahor 'zajamčio konstruktivni pristup' sporu, što bi moglo značiti otklanjanje slovenskog veta Hrvatskoj.

Na prvim stupcima prve stranice tršćanski list 'Piccolo' objavljuje u utorak naslov: 'Frattini: Italija radi za ulazak Hrvatske u EU', a u podnaslovu se objašnjava kako bi 'Ljubljana mogla povući svoje protivljenje' ulasku Zagreba među 27-oricu.

Inače, o proširenju EU na balkanske zemlje Frattini je u Rimu (u ponedjeljak) razgovarao i sa svojim švedskim kolegom Carlom Bildtom. A u srpnju ove godine u talijanskom Parlamentu, Frattini je rekao kako 'Hrvatska ne može ostati izvan Europe', te kako je Zagreb prevladao mnoge poteškoće i prepreke na putu u EU u koju 'mora uči do 2010.'

Italija ratificirala protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u

Italija je ratificirala protokol o pristupanju Republike Hrvatske NATO-u i time postala 15. država koja je to učinila, priopćeno je iz MVPEI-a.

'Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija primilo je obavijest o potvrdi Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Republiku Hrvatsku od strane Senata Talijanske Republike. Time je završena procedura ratifikacije Protokola u oba doma talijanskog Parlamenta', navodi se u priopćenju.

Ovim činom talijanski Parlament postao je petnaesti, od 26 članica NATO-a, koji je ratificirao Protokol o proširenju NATO-a na Republiku Hrvatsku. Već prije to je učinjeno u Mađarskoj, Latviji, Sjedinjenim Američkim Državama, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Turskoj, Norveškoj, Danskoj, Španjolskoj, Estoniji i Češkoj.

'MVPEI ratifikaciju Protokola od strane talijanskog Parlamenta smatra značajnim korakom u cjelokupnom procesu pristupanja Hrvatske NATO-u. Ministarstvo je čvrsto uvjereno da je Republika Hrvatska spremna na preuzimanje veće odgovornosti u svjetskim odnosima, zadobivajući time aktivniju ulogu i utjecajniji položaj u međunarodnoj zajednici', stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene