Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez plaće 2 mjeseca

FOTO Radnici TLM-ove prešaonice u prosvjednoj povorci prošli Šibenikom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S natpisima "Hoćemo raditi i od rada živjeti", "Hoćemo posao", "Pravo na rad i plaću" stotinjak radnika Tvornice prešanih proizvoda (TPP) u ponedjeljak ujutro prosvjednom povorkom Šibenikom upozorili su da je budućnost toga za šibensko gospodarstvo važnog pogona bivšega TLM-a neizvjesna jer je proizvodnja stala prije mjesec i pol dana, radnici su poslani kući, a plaće nisu dobili dva mjeseca.

Radnici TLM TPP-a stigli su pred zgradu šibenske Gradske uprave kako bi gradske predstavnike upozorili na sve što se u tvornici događa. Tražili su da se sastanu sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem, no on se nije pojavio. Kako je prosvjednicima objašnjeno, on je već danas krenuo u Vukovar. Zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo Danijel Mileta rekao je u ime Gradske uprave da podupire prosvjed radnika, no, dodao je, problemi tvornice ne mogu se riješiti u zgradi Gradske uprave.

Pročitajte i ovo Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan" Pernar privedn u Šibeniku novi cirkus Pernar opet priveden, ovaj put u drugom gradu: Oglasila se i policija

Svoj pohod radnici su završili pred zgradom Županije, gdje im se pridružio župan Goran Pauk. Župan je podupro radnike, ističući da je jutros mjerodavnim ministarstvima i Vladi poslao pismo u kojemu traži hitnu reviziju sporazuma o privatizaciji TLM-a iz 2007. godine, koja bi utvrdila što je bilo ugovoreno, a što je ostvareno. "Ako aktualni vlasnik ne može uspostaviti stabilnu poslovnu politiku u tvrtki, država mora tražiti novoga strateškog partnera", rekao je župan Pauk i zaključio kako zainteresiranih ima.

Tvrtka TLM-TPP d.o.o. za proizvodnju prešanih proizvoda samostalno je trgovačko društvo od srpnja 2009. Vlasnik TPP-a i Tvornice valjanih proizvoda, druge tvrtke nastale razgradnjom TLM-a, jest Fintrust, tvrtka kći bečke tvrtke "Euris".

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević istaknuo je danas kako država mora pomoći TLM-u kao što je pomogla Borovu.

Rekao je kako se mostarska tvornica Aluminij, koja je nedavno prekinula isporuku sirovine pogonima bivšega TLM-a, što je, uz financijske teškoće, uzrokovalo zastoj u proizvodnji, ne može ponašati na takav način niti može posebnim ugovorima uvjetovati nastavak suradnje.

Hrvatska država pomogla je bosanskoj tvornici nakon rata, kad je njezina proizvodnja bila upitna, pa nije korektno da ona sad postavlja uvjete, istaknuo je Matijašević.

Na čelu današnje kolone bio je predsjednik Hrvatskoga sindikata metalaca Zdravko Burazer, koji je nedavno rekao kako radnici traže da Uprava TPP-a s Branimirom Lepurom na čelu da ostavku, te da traže isplatu zaostalih dviju plaća, od države traže reviziju obveza proisteklih iz kupoprodajnog ugovora u postupku privatizacije 2007. te nastavak proizvodnje.

Radnici su se danas razišli uz najavu da će, ako se stanje ne promijeni, opet na ulice, čak i do Markova trga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene