Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako to tumačiti?

Evo što Zagrebačka nadbiskupija kaže o pozivu svećenika na prosvjed vjernika protiv Istanbulske konvencije

Kardinal Bozanić u katedrali je predvodio misu polnoćku (Foto: Pixell)
Kardinal Bozanić u katedrali je predvodio misu polnoćku (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Zagrebačka nadbiskupija oglasila se oko poziva vjernicima na prosvjed protiv Istanbulske konvencije.

Zagrebačkoj nadbiskupiji poslali smo upit o tome da je u nedjelju navečer svećenik na misi u crkvi Presvetog srca Isusova u Palmotićevoj ulici pročitao obavijest da će se u subotu u Zagrebu održati prosvjed protiv Istanbulske konvencije, što se može protumačiti kao poziv vjernicima na prosvjed. Na istoj je misi bio i savjetnik premijera Plenkovića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Evo što su nam odgovorili iz Zagrebačke nadbiskupije:

Trostruka uloga svećeničke službe očituje se u naučiteljskoj, posvetiteljskoj i u službi upravljanja. U tom smislu, svećenici su kao pastiri dužni svojim vjernicima trajno naviještati nauk Crkve, upozoravati na pogrešne tendencije u društvu i osobnom životu pojedinca te poticati vjernike na odgovornost za dobro zajednice u kojoj žive i na zauzimanje za dobro.

Zagrebačka nadbiskupija kao institucija Katoličke Crkve koju predvodi papa Franjo podržava sve napore vjernika koji služe na izgradnju pravednog društva i za zaštitu ljudskog dostojanstva svake žene i muškarca, kao i obitelji - temeljne stanice društva i Crkve.

Podsjetimo, posljednjih desetak dana traje u HDZ-u intenzivna rasprava o Istanbulskoj konvenciji, a ona je zasad rezultirala činjenicom da se sve više važnih članova stranke izjašnjava protiv nje. Oko Istanbulske su se angažirali i drugi zainteresirani akteri na javnoj sceni, naročito Crkva.

Naime, svećenici na misama po Hrvatskoj u svojim propovijedima učestalo progovaraju o navodno protukršćanskim dijelovima Istanbulske konvencije. HDZ-ovci koji su praktični vjernici slušaju to i vjerojatno im nije svejedno.

Presedan je da se u katoličkim crkvama poziva na demonstracije ispred sjedišta HDZ-a, koje će završiti na Markovu trgu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene