Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon spektakularnih uhićenja i sudskih postupaka

Evo koliko je država zaradila na nezakonito stečenoj imovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borba protiv nezakonitog bogaćenja proteklih je godina, uz uhićenja i spektakularna suđenja ljudima koji su prešli na drugu stranu zakona, rezultirala i privremenim ili trajnim oduzimanjem njihove imovine - od nakita i skupocjenih umjetnina do brodica te stotina stanova i kuća, no njihova ukupna vrijednost nije procijenjena.

Razlog tome je što je tek manji dio 'prljave' imovine, nakon dugotrajnih sudskih postupaka, oduzet trajno, dok je većina u privremenoj blokadi. Vrijednost privremeno oduzete imovine Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) ne procjenjuje unaprijed, iako postoje izuzeci, poput procjena sudskih vještaka. Tako su, primjerice, u medije 'iscurile' procjene prema kojima je samo umjetnička zbirka Ive Sanadera vrijedila oko milijun eura, a ona Nadana Vidoševića najmanje pet puta više.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Ilustracija - Beč - 2 Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne

Država, uz zatvaranje, okrivljenicima može privremeno ili trajno oduzeti novac, nekretnine, dionice i pokretnine koje su stekli zlorabeći utjecajne pozicije za vlastite interese kako bi namirila barem dio 'kriminalne' štete. Imovina se privremeno oduzima do pravomoćno okončanog sudskog postupka, a trajno u slučaju konačne osuđujuće presude, u opsegu za koji sud utvrdi da je stečen nezakonito.

DUUDI, koji vodi evidenciju oduzete imovine, može raspolagati samo trajno oduzetom imovinom u pravomoćno okončanim sudskim postupcima, dok privremeno oduzetom imovinom tek "upravlja".

Nakon pravomoćnih presuda država oduzima i tzv. imovinsku korist ostvarenu kriminalom, a prema raspoloživim podacima, od 2011. do danas u državni proračun je dobrovoljno ili u postupku ovrhe koje su pokrenuli tužitelji uplaćeno oko 6,4 milijuna kuna.

Privremeno oduzeto više od 1200 umjetnina i gotovo 500 nekretnina

DUUDI, koji je Hini dostavio podatke o oduzetoj imovini, upravljao je od 2011. kada je stupio na snagu zakon o oduzimanju imovine, s pet automobila, tri motocikla, dva plovila i čak oko 1200 umjetničkih djela, poput slika, arhivskih materijala, skulptura i knjiga i sl. Osim toga, prema raspoloživim podacima za 15 automobila, šest brodica, dva motocikla i jedno teretno vozilo izdana je zabrana otuđenja ili opterećenja, ali te pokretnine nisu dane Državnom uredu na čuvanje i upravljanje.

Kada je riječ o privremeno oduzetoj imovini, DUUDI u evidenciji ima 479 raznih nekretnina, od oranica i dvorišta do stanova i kuća, ali njima ne upravlja, dok mu je na čuvanje i upravljanje povjerena jedna nekretnina.

Osim pokretnina i nekretnina kao mjera osiguranja za naplatu štete prijestupnicima se privremeno oduzima i novac koji se uplaćuje na posebne račune do pravomoćnog okončanja postupaka. Nakon toga novac se može vratiti, ali do danas nije zabilježen takav slučaj pa je sve završilo u državnom proračunu. Od privremeno oduzetog novca prema raspoloživim podacima je od 2011. u državni proračun kao trajno oduzeta imovina uplaćen iznos od oko 968 tisuća kuna.

Državnom uredu na upravljanje su dani i poslovni udijeli tri društva s ograničenom odgovornošću i dionice jednog dioničkog društva. Slijedom pravomoćno okončanih sudskih postupaka dosad su trajno oduzeti jedan kombi procijenjene vrijednosti oko 33.000 kuna, dva stana i vrijednosne kovine i nakit čija je procjena u tijeku.

Upravljanje imovinom stvara i troškove

Iako država oduzimanjem imovine namiruje štetu prouzročenu kršenjem zakona, upravljanje privremeno oduzetom imovinom iziskuje i troškove. Oni su u 2013. okvirno iznosili 230 tisuća kuna, a godinu kasnije oko 250 tisuća kuna, pokazuju podaci Državnog ureda.

Ti troškovi odnose se na čuvanje privremeno oduzete imovine, vraćanje imovine osobama od kojih je oduzeta, uređenje prostora, osiguranje i slično.

DUUDI napominje da je troškove privremeno oduzete imovine nemoguće planirati i predvidjeti jer oni ovise o pokretanju, tijeku i završetku kaznenih i prekršajnih postupaka te aktivnosti i prijedlozima ovlaštenih tužitelja.

Od 2011. DUUDI je prenio sedam nekretnina na upravljanje i korištenje Ministarstvu socijalne politike i mladih u svrhu provedbe Strategije razvoja sustava socijalne skrbi. Domu za psihički bolesne odrasle osobe darovani su informatička i kuhinjska oprema, Centru za rehabilitaciju automobil, Crvenom križu medicinsko pomagalo, a jedno teretno vozilo je ekološki zbrinuto. Osim toga, jedan automobil dan je na korištenje državi, a dva automobila su prodana na javnom natječaju.

Prodavani satovi, nakit i automobili

U 2012. prodan je jedan automobil za otprilike 60 tisuća kuna, a u 2014. za oko 24.800 kuna. Na istom natječaju prodani su ručni sat zlatne boje i zlatni nakit, čime je državna blagajna napunjena s a 60-ak tisuća kuna. Imovina se prodaje javnim natječajem i prikupljanjem ponuda, a kriterij odabira najpovoljnije ponude je najviša ponuđena cijena. Oglas o prodaji objavljuje se u visokotiražnom dnevnom tisku, na www.duudi.hr i www.hgk.hr.

Trajno oduzetom imovinom raspolaže se sukladno zakonskim i podzakonskim propisima dostupnima na internetskoj stranici DUUDI-a, nastojeći osigurati što veću cijenu ako je donesena odluka o prodaji, kažu u DUUDI-ju. Istodobno u obzir, kažu, uzimaju i potrebe državnih tijela, ustanova socijalne skrbi te ostalih proračunskih korisnika.

Privremeno oduzete umjetnine DUUDI je povjerio na čuvanje muzejima, dok se automobili, motocikli i brodice čuvaju u garažama, skladištima i lukama.

DUUDI ne otkriva imena ljudi od kojih je privremeno ili trajno oduzeta imovina no ona su, barem u slučaju političkih i gospodarskih moćnika, ionako poznata u javnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene