Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U neuobičajen poduzetnički posao krenuo je Josip Plavec iz Velike Gorice. Vlasnik je najvećeg polja industrijske konoplje u Hrvatskoj.


Josip je vlasnik polja industrijske konoplje. Ona, kaže Josip, ima sto puta manje psihoaktivne tvari u sebi od marihuane. Zato je zakonom dopuštena. No, uz uvjete!

Vezani članci Plantaža marihuane VIDEO Pao poljoprivrednik kod Zadra: Pogledajte plantažu s gotovo 8000 stabljika marihuane Ilustracija Crnogorska vlada dijeli siromašnima ulje i ograničava cijenu kruha: "Sve podsjeća na 90-e kad su ljudi čekali u redu za osnovne namirnice"

'Morate se prijaviti Ministarstvu poljoprivrede, podnijeti zahtjev, ne smijete biti kažnjavani 5 godina i morate imati minimalno jedan hektar za uzgoj', rekao je proizvođač i prerađivač konoplje Josip Plavec.

A na taj hektar morate biti spremni da će vam policija u svakom trenutku moći doći u kontrolu.

'Imali smo jednu prijavu u policiji. Ali policija je od Ministarstva proljoprivrede dobila dopis da se na ovom području uzgaja industrijska konoplja', objasnio je Josip.

>>Urugvaj osniva državnu industriju marihuane!

Strogo se nadziru i proizvodi te stabljike.

'Na 20% površina se kontrolira sadržaj THC-a i uzimaju se uzorci', rekla je Andreja Martonja Hitrec iz službe za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede.

Josip od sjemena proizvodi ulje, brašno, proteine i pelete za životinje. Sve radi prirodnim postupcima, tako da je sastav proizvoda izuzetno ljekovit.

'Ima idealan omjer omega 3 i omega 6 za čovjeka, sadrži dvadeset aminokiselina uključujući 9 esencijalni', pojasnio je Josip.

Moguće je dobiti poticaj od države, a isplativija je primjerice od pšenice. 'Uzgaja se bez pesticida, herbicida, oprašuje se vjetrom. U principu deklarirana je kao korov, drač', istaknuo je Josip.

Od stabljike se može proizvesti više od 25 tisuća proizvoda. Koristi se u tekstilnoj industriji, proizvodnji energije, ali i kao izolacijski građevinski materijal.

Za jednu litru ulja od sjemenki konoplje Josip dobije 240 kuna. I nema problema s prodajom, jer se njegovi proizvodi kupuju i u Makedoniji i Sloveniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook