Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv predsjednika udruge doktor Živkov. Samoprozvani doktor Živković je, preko posrednika, teško bolesnim ljudima, od kojih su neki u međuvremenu preminuli, prodavao lažno ulje od konoplje i naplaćivao ga desetke tisuća kuna.


Uz pomoć toksikologa naša ekipa potvrdila je sumnje kako je umjesto THC-a, prodavao svinjsku mast i vazelin. Danas mu prijeti i do tri godine zatvora.

Vezani članci Policijski očevid, ilustracija Nesretni slučaj u Osijeku: U stanu pronađeno tijelo žene, pala je niz stepenice u vlastitoj kući i preminula Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Biljka bez koje se mnogi ne bi mogli ni obući, a u mnogim je zemljama i dalje - ilegalna

'U tom putu sam ja vidjela spas. Da će mi pomoći da mi bude dobro', kazala je tada za Provjereno sada pokojna Evica Kranjčec.

Dr. živkov je obećavao ozdravljenja uz pomoć konopljina ulja koje je prodavao preko svojih posrednika.

'Dali smo 3.900 eura za tri bočice lijeka. Novac koji nismo imali, ali smo digli kredit za zdravlje', kazao je Ivan Melvan iz Kaštel Novog. 

Zdravlje Ivanovog oca umjesto na bolje naglo se pogoršavalo. Nuspojave u obliku probavnih smetnji bile su sve češće. Do Dr. Živkova više nisu uspjeli doći. Kako nigdje nije bilo moguće pronaći dr. Živkova u priču smo uključili crtača fotorobota, ali i sudsku vještakinju koja je umjesto THC-a u spornim bočicama pronašla vazelin i svinjsku mast. Jedna od otkrivenih laži bila je i suradnja s nekim zdravstvenim institucijama.

Iako nije bio za razgovor Dražen Živković kasnije je rekao kako mobitelom uopće nismo kontaktirali s njim  iako mu je telefon zazvonio u džepu. 'Da da, to je umreženi iPhone', pravdao se tada Živković.

Godinu dana kasnije policijska istraga je okončana. Optužnicom se okrivljenika tereti da u nakani da se nepripadno okoristi, na jednoj internetskoj stranici objavio više članaka o tome da ulje kanabisa pomaže u liječenju karcinoma i navodna svjedočanstva osoba. Optužnicom je zadovoljan i Ivan, suprug pokojne Evice. 'Mogu vam reći da mi je jako drago što se nešto pokrenulo i da će valjda taj čovjek dobiti zasluženu kaznu'.

Samoprozvani doktor suđenje će čekati na slobodi. Općinsko državno odvjetništvo za počinjena kaznena djela tražiti će tri godine zatvora.