Obavijesti Pretražite Navigacija
Pobjeda liste HDZ-HSP AS-BUZ

Evo kako su tekli prvi izbori za Europski parlament

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na jučerašnjim prvim izborima hrvatskih zastupnika za Europski parlament izabrani su Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravka Bušić, Ruža Tomašić, Tonino Picula, Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo, Sandra Petrović Jakovina i Nikola Vuljanić. Konačni rezultati očekuju se danas u podne.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) do 8 sati ujutro obradilo je 99,88 posto mjesta na kojima se glasovalo za prve hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu, a kao i prema prvim neslužbenim rezultatima najviše je glasova dobila HDZ-ova koalicijska lista, slijede SDP s partnerima te Laburisti, a konačni rezultati očekuju se danas u podne.

Koalicija HDZ, HSP AS, BUZ osvojila je prema jutrošnjim rezultatima u 32,87 posto ili 243.584 glasova, druga lista SDP, HNS, HSU s 32,07 posto ili 237.694 glasa, a Laburisti 5,76 posto ili 42.711 glasa.

Zastupnici koji će ući u EU parlament s liste HDZ-HSP AS-BUZ Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravka Bušić, Ruža Tomašić. S liste SDP-HNS-HSU su: Tonino Picula, Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo, Sandra Petrović Jakovina, a od Laburista u Bruxelles odlazi Nikola Vuljanić.

Stanje nakon 99,88 posto obrađenih listića:

Lista HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ - 32,87 % - 6 mandata

6. RUŽA TOMAŠIĆ 26,58%
2. ANDREJ PLENKOVIĆ 15,41%
1. DUBRAVKA ŠUICA 12,92%
3. DAVOR IVO STIER 5,75%
4. IVANA MALETIĆ 1,83%
5. ZDRAVKA BUŠIĆ 1,68%

Lista SDP-HNS-HSU - 32,07% - 5 mandata

1. TONINO PICULA 47,34%
2. BILJANA BORZAN 7,5%
3. MARINO BALDINI 0,69%
4. OLEG VALJALO 0,57%
5. SANDRA PETROVIĆ JAKOVINA 1,62%

Hrvatski laburisti - 5,76 - 1 mandat

1. NIKOLA VULJANIĆ 15,01%

Prema posljednjim podacima na izbore je izašlo 20,84 posto birača.

>> Rezultati izbora za Europski parlament!

Slavlje u HDZ-u, Karamarko najavio pobjedu na lokalnim izborima

S obzirom da su osvojili šest mandata u EU parlamentu najveselije je bilo u stožeru pobjedničke koalcije HDZ-HSP A. Starčević-BUZ. Skandiralo se i pljeskalo predsjedniku HDZ-a Karamarku, a pravi je prolom veselja uz glasno pljeskanje i skandiranje 'Tomo, Tomo' nastalo kad su objavljeni prvi neslužbeni rezultati prema kojima je koalicija HDZ-HSP A. Starčević- BUZ na izborima za EU parlament osvojili šest mandata.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko čestitao je sinoć HDZ-ovim europarlamentarcima i svim članovima stranke te koalicijskim partnerima na uspjehu na izborima za Europski parlament, najavljujući pobjedu i na predstojećim lokalnim izborima.

'Evo ankete na 745 tisuća ljudi. To je dobar, respektabilan uzorak, a nadam se i vjerujem da su rezultatom od 33 posto zadovoljni svi naši članovi', kazao je Karamarko. Ocijenio je i da je riječ tek o prvom koraku te da 'HDZ sigurno ide dalje', pojasnivši da će se stranka na sličan način pripremati i za lokalne izbore.

'Izišli smo iz ponora parlamentarnog poraza, godinu dana radimo na sebi i danas smo pobjednici', kazao je Karamarko, poručivši da se HDZ vodio motom 'lopovluk, korupcija i kriminal van, a poštenje i iskreno domoljublje natrag u HDZ'. 'To se i dogodilo, mi smo svoju katarzu prošli i čekamo da to i drugi učine', kazao je Karamarko.

Čestitao je i europarlamentarcima iz SDP-a te laburistu Nikoli Vuljaniću. 'Sada svi zajedno i čvrsto, s ljubavlju u borbi za Hrvatsku u Europskom parlamentu', pozvao ih je Karamarko. Kazao je da žali zbog niskog odaziva, podsjetivši da se HDZ zalagao da se izbori za Europski parlament održe zajedno s lokalnima, te da su odvojeni izbori 'hrvatski narod koštali 85 milijuna kuna'.

>> Milanović: Ne preostaje mi ništa drugo nego da čestitam onima koji su dobili više glasova

Milanović: Ne preostaje mi ništa nego da čestitam onima koji su dobili više glasova

Nakon ponoći okupljenima u stožeru liste SDP-HNS-HSU obratili su se čelnici tih stranaka, prvenstveno predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Čestitao je listi, HDZ-HSP AS-BUZ koja je osvojila najviše mandata te laburistima koji u Europski parlament šalju jednog zastupnika.

'Ne preostaje mi ništa drugo no da čestitam onima koji su dobili više glasova, koji su pobjedili na ovim izborima, a to je lista HDZ-HSP AS-BUZ. Izbori su uvijek neizvjesni. Odaziv je bio nizak, ali bio je nizak i nama i svim ostalima, i oni koji su dobili povjerenje birača, koji neće tamo samo sjediti, čestitam.

Zašto je bio mali odaziv, o tome će još danima biti riječ, no da nije bilo promjena i uvođenja reda u popis birača bio bi još manji, onda bismo imali neslavan rekord. Za malo više od mjesec dana su lokalni izbori i tamo sam uvjeren da će biti veći odaziv.

Dali smo sve od sebe i borit ćemo se još više i još jače da motiviramo birače. Zahvaljujem onima koji su izašli na izbore, posebno onima koji su nam dali povjerenje, a oni koji nisu izašli, njih pozivam da sljedeći put izađu', rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Ruža Tomašić osoba je koja je dobila najviše pojedinačnih glasova na zajedničkoj listi HDZ-HSP dr. Ante Starčević-BUZ iako je bila tek šesta na listi. 'Nisam to očekivala, jer u zadnje vrijeme sam, neki političari čak i premijer su me pokušali staviti na stup srama, pa sam mislila da će mi to možda negdje štetiti, ali izgleda da mi je to pomoglo, tako da ovim putem zahvaljujem premijeru jer mi je on odličnu kampanju odradio', rekla je za Novu TV Ruža Tomašić.

>> Ona je zvijezda ovih izbora!

Kandidacijska lista Grupe birača i njezin nositelj Ivan Jakovčić nije osvojila niti jedan mandat na izborima za EU parlament. Najveći gubitnik izbora za Europski parlament Ivan Jakovčić rekao je kako se osjeća 'razočarano', ali i 'zadovoljno' nakon objavljenih rezultata.

'Naime Istra je definitivno čvrsto ostala uz mene. Kampanja je bila tako kratka, 10-tak dana praktički. Jednostavno u drugim dijelovima Hrvatske nisam uspio povući onaj dio birača koji sam očekivao. U svakom slučaju čestitam kolegama iz HDZ-a, SDP-a i Laburista koji su ušli u Europski parlament te im želim uspješan rad u Europskom parlamentu', rekao je Jakovčić.

Nije bilo većih problema

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin kazao je da u podjeli mjesta sudjeluju liste koje su osvojile najmanje pet posto glasova. No, prije nego što se obrade podaci sa svih biračkih mjesta nije želio govoriti koja je stranka ili koalicija dobila koliki broj mjesta u Europskom parlamentu.

'D'Hondt je osjetljiv sustav i mali broj glasova može utjecati', kazao je Hrvatin najavljujući da će konačni rezultati izbora biti poznati danas, najvjerojatnije do podneva.

S obzirom da su ovi izbori prvi na kojima se primjenjuje i sustav tzv. preferiranih glasova Hrvatin je podsjetio da u tu skupinu ulaze kandidati koji su osvojili najmanje 10 posto od broja glasova koje je dobila neka lista, dok ostali ulaze redosljedom na listi.

Iako je odaziv bio niži od očekivanog, Hrvatin je kazao da su izbori prošli u povoljnoj 'općoj klimi', bez značajnijih problema ili ekscesa. Izuzetak su dva slučaja vrijeđanja na biračkim mjestima u Berlinu i kod Petrinje te gužva do koje je došlo prilikom isplate honorara članovima biračkog odbora na jednom glasačkom mjestu u Velikoj Gorici.

Jučer do 16 sati na birališta je izašlo je manje od pola milijuna birača, tj. 14,63 % posto biračkgo tijela dok je izlaznost u 11 sati iznosila tek 5,98 %.

>> Što sve dobivaju i o čemu će odlučivati 12 hrvatskih eurozastupnika

Josipović: Očekujem da će građani izabrati najbolje

Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je u nedjelju prije podne glasovao na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament, očekuje da će građani izabrati najbolje i da će se zastupnici koji budu izabrani na svojoj dužnosti ponašati časno i odgovorno.

'Kao i na svim izborima, očekujem da će građani izabrati najbolje. Siguran sam da će se, tko god bude izabran, časno i odgovorno ponašati na dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu', rekao je Josipović, koji je glasao na biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici.

Josipović drži da se građani tek trebaju naviknuti na izbore za europarlamentarce, ali da je u kampanji bilo prilike sa se upoznaju s kandidatuma. 'Kampanja je bila onakva kakve su stranke', ocijenio je. 'Ovo su prvi izbori, potreban je jedan period, jedan broj izbornih ciklusa da građani potpuno prihvate sva pravila, no držim da je bilo prilike za svakoga tko je to želio, da sazna sve što ga zanima', rekao je predsjednik Josipović.

Na upite o odzivu, rekao je da mu je sad teško reći nešto o tome. 'U svakom slučaju, očekujem da će biti u granicama uobičajenog' za tu vrstu izbora, kazao je.

Premijer Milanović: Izlaznost vjerojatno neće biti velika

Premijer Zoran Milanović je na glasovanje za Europski parlament došao u pratnji supruge Sanje Musić Milanović. Dobro raspoložen premijer svoju je građansku dužnost brzo obavio. Novinarima je rekao kako izlaznost vjerojatno neće biti velika. 'Prvi su europski izbori u hrvatskoj povijesti i drago mi je da se održavaju na poseban i odvojen dan' rekao je premijer Milanović.

Karamarko: Volio bih da nisu u pravu oni koji su rekli da će biti mala izlaznost na izbore.

Na izborima za Europski parlament glasovao je i čelnik opozicije Tomislav Karamarko. On je do svog biračkog mjesta stigao u automobilu, u pratnji osiguranja. 'Volio bih da nisu u pravu oni koji su rekli da će biti mala izlaznost na izbore. Mislim da je to bitno', rekao je nakon glasovanja novinarima.

Prvi srpnja ove godine, napomenuo je, povijesni je moment ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Bilo bi dobro da pokažemo jednu snagu i volju te naprosto veselje što postajemo građani Europske unije, rekao je Karamarko i dodao da su ovo su prvi takvi izbori, te da će se ponoviti iduće godine, kada su redovni izbori za zastupnike u Europski parlament.

>> VIDEO Evo što kaže najveći gubitnik EU izbora...

Na svoje biračko mjesto jučer je izašao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. 'Ovo su povijesni izbori za Hrvatsku i njezine građane na kojima hrvatski građani odlučuju kako će živjeti u Europskoj uniji i kako će ih predstavljati zastupnici koje danas biraju', kazao je novinarima predsjednik Hrvatskoga sabora.

Istaknuo je kako očekuje da svi danas izabrani u Europskom parlamentu govore hrvatskim jezikom kako bi hrvatski građani znali što i koju politiku zastupaju. Europska unija će prijelomno utjecati na živote hrvatskih građana, kazao je Leko, koji je na biralište u mjesni odbor Središće došao u društvu supruge Biserke.

'Oni koje danas biramo predstavljat će hrvatske građane u Europskom parlamentu, jedinom tijelu koje ima legitimitet, koji su izabrali građani Europe', rekao je. Na novinarsko pitanje kakvu izlaznost očekuje, predsjednik Hrvatskog sabora kazao je kako očekuje više nego prosječnu izlaznost u Europskoj uniji tamo gdje nije obvezno izići.

Vesna Pusić: predstavnici u EU parlamentu moraju poznavati naše institucije

Hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu moraju dobro poznavati hrvatske institucije i komunicirati s građanima, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je u nedjelju ujutro glasovala za zastupnike u Europskom parlamentu.

'Očekujem da poznaju institucije, u prvom redu hrvatske, europske će upoznati, te da imaju komunikaciju i s domaćim institucijama i s biračima i da ondje budu što aktivniji', rekla je.

Po njezinim riječima, Hrvatska nema koristi od onih koji bi 'razgrađivali europske institucije'. 'To može biti politički stav, ali zemlja od toga ne profitira, nego od ljudi koji znaju na koji način mogu ondje postupati'.

Na izbore je izašao i prvi čovjek Splita Željko Kerum. 'Pa dobro puno je ovih lista, al to će trajat godinu dana, za godinu dana su opet izbori, i mislim da će se onda nešto bolje organizirat', smatra Kerum.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene