Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Ovim putem zahvaljujem premijeru jer mi je on odradio odličnu kampanju', rekla je za Novu TV Ruža Tomašić. Ipak, priznaje da ovako dobar rezultat nije očekivala.


Zastupnici HDZ-a koji ulaze u Europski parlament su Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravka Bušić, a Ruža Tomašić osoba je koja je dobila najviše pojedinačnih glasova na zajedničkoj listi HDZ-HSP dr. Ante Starčević-BUZ iako je bila tek šesta na listi.

Vezani članci Slika nije dostupna Formirani parlamentarni odbori: Hrvatski zastupnici u 7 Odbora i 1 Pododboru Slika nije dostupna Naši parlamentarci stigli u Bruxelles, Jakovčić najsretniji: To je to, to sam htio cijeli život i evo me!

'Nisam to očekivala, jer u zadnje vrijeme sam, neki političari čak i premijer su me pokušali staviti na stup srama, pa sam mislila da će mi to možda negdje štetiti, ali izgleda da mi je to pomoglo, tako da ovim putem zahvaljujem premijeru jer mi je on odličnu kampanju odradio', rekla je za NovuTV Ruža Tomašić.

>> Nepotpuni rezultati izbora za EU parlament!

Tomašić je rođena 10. svibnja 1958. u Mladoševici u okolici Maglaja u Bosni i Hercegovini. S 15 godina otišla je u Kanadu, gdje joj je živjela sestra. Tamo je završila policijsku akademiju (Ontario Police College). Radila je kao policajka u borbi protiv droge, maloljetničke delikvencije itd. Prilikom posjeta Franje Tuđmana Vancouveru, bila je u njegovom osiguranju, jer je položila tečaj za zaštitu vladinih dužnosnika.

Na Tuđmanov poziv, vratila se u Hrvatsku i postala dio predsjedničkog osiguranja u Banskim dvorima. Bila je i u osiguranju Stipe Mesića 1991. Prekinula je rad u osiguranju 1992., jer se razboljela, imala je rak maternice. Vratila se u Kanadu, izliječila se od raka i ostala u Kanadi do 1998. godine. Tada je sa suprugom i djecom došla na Korčulu. Počela se baviti politikom i postala je članica Hrvatske stranke prava.

Bila je saborska zastupnica HSP-a od 2003. do 2008.
Zbog nezadovoljstva oko Ante Đapića i njegovog načina vođenja Hrvatske stranke prava, 6. rujna 2009. godine, osniva se Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević. Na konvenciji u Iloku kao prva predsjednica stranke izabrana je Ruža Tomašić. Stranka je registrirana 15. listopada 2009.

Biografije ostalih europarlamentaraca

Dubravka Šuica rođena je 20. svibnja 1957. u Dubrovniku. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, prof. engleskog i njemačkog jezika, a trenutno radi na magistarskom radu na Filozofskom fakultetu Zagreb.

Andrej Plenković rođen je 8. travnja 1970. u Zagrebu. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu stekao je stupanj magistra znanosti međunarodnog javnog i privatnog prava. Govori aktivno engleski, francuski i talijanski, a pasivno njemački.

Davor Ivo Stier rođen je 6. siječnja 1972. u Buenos Airesu (Argentina). Završio Fakultet političkih znanosti i Katoličko sveučilište u Buenos Airesu (VSS - diplomirani politolog).

Ivana Maletić rođena je 12. 10. 1973. u Šibeniku. Magistrirala je ekonomske znanosti na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručnjakinja je za javne financije, proračun i EU fondove s 14 godina radnog iskustva u Ministarstvu financija. Objavila je velik broj stručnih i znanstvenih radova, a suautorica je više značajnih knjiga na području javnih financija.

Sudjeluje u brojnim istraživačkim projektima. Aktivno sudjelovala u pregovorima o pristupanju Republike Hrvatske u Europsku uniju kao zamjenica glavnog pregovarača i pregovaračica za poglavlje 22 Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (EU fondova). Međunarodno priznata predavačica i savjetnica u području financijskog upravljanja.

Zdravka Bušić rođena je 6. rujna 1950. u Imotskom. Diplomirala je politologiju, magistrirala je informatiku i bibliotekarstvo u Clevelandu, SAD. Savjetnica je za informatizaciju u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Zastupnica u Hrvatskom saboru u dva mandata, te predsjednica Odbora za međuparlamentarnu suradnju i potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku. Govori engleski i njemački jezik.

S liste SDP-HNS-HSU ulazi 5 zastupnika, a to su Tonino Picula, Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo i Sandra Petrović Jakovina.

Tonino Picula rodio se 31. kolovoza 1961. godine na Malom Lošinju. Osnovnu i srednju školu završio je u Šibeniku, a svoje visokoškolsko obrazovanje nastavio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na katedri za sociologiju. Vrlo brzo nakon završetka fakulteta krenuo je dosta brzo razvijati svoju karijeru čovjeka u politici, a najvažnija funkcija bila mu je ona ministra vanjskih poslova 2000.-2003.

Biljana Borzan rođena je 1971. u Osijeku. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Studij medicine Osijek završila je 1997., te iste godine zapošljava se u Domu zdravlja Osijek. 2006. je započela specijalizaciju Medicine rada i sporta.

Marino Baldini magistar je društvenih znanosti, arheolog i povjesničar umjetnosti, a trenutno je načelnik općine Vižinada, član je mnogih kulturnih vijeća i udruga kulture. Služi se engleskim, njemačkim i talijanskim jezikom.

Oleg Valjalo zamjenik je ministra turizma, radi i kao član uprave Jadranskih luksuznih hotela d.o.o.. Godine 1995. diplomirao na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Služi se engleskim jezikom.

Sandra Petrović Jakovina rođena je 1985. godine. Od 2012. godine zastupnica je u Hrvatskom saboru, a članica je Odbora za zakonodavstvo, Odbora za pravosuđe, Odbora za obranu, Odbora za međuparlamentarnu suradnju, članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i članica Nacionalnog vijeća za vode.
2009. diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - diplomirana pravnica. Tečno govori engleski jezik, a poznaje i njemački, talijanski, francuski i španjolski jezik.

Od Hrvatskih laburista - Stranke rada u Europski parlament ulazi Nikola Vuljanić.

Nikola Vuljanić rođen je 1949. godine. Profesor je anglistike i kroatistikea a radio je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Jedan je od osnivača Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1990. do 2003. godine bio ravnatelj i prodekan fakulteta, zatim jedan od osnivača i prodekan Veleučilišta u Karlovcu, jedan od osnivača Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i pročelnik Odjela tekstilne tehnologije. Autor je više sveučilišnih udžbenika i stručnih rječnika, znanstvenih, stručnih i preglednih radova te nastavnik tridesetak godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook