Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hrvatsko predsjedanje

Plenković nakon sastanka s Michelom: ''Hrvatska je uspješna priča. Jedini smo nakon 2000. prešli s jedne na drugu stranu stola''

U povodu početka predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u posjetu Zagrebu boravi Kolegij povjerenika Europske komisije, na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen. Sve se odvija pod jakim mjerama osiguranja.

Početak prvoga predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije obilježit će se svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u 19 sati.

Pročitajte i ovo Pakt o migracijama i azilu - 4 Na potezu Vijeće EU-a Europski parlament izglasao pakt o migracijama i azilu, nije prošlo bez incidenata Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

Uz povjerenike i predsjednicu Europske komisije te ministre i predsjednika hrvatske Vlade, koncertu će nazočiti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel, koji je u srijedu razgovarao s izabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Prije toga s Michelom se u Banskim dvorima sastao premijer Andrej Plenković. Po dolasku u Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu obratili su se brojnim novinarima.

''Hrvatska je uspješna priča''

Plenković je Michelu zahvalio što je posjetio Hrvatsku odmah na početku predsjedanja. Izvijestio je da su razgovarali o ključnim elementima hrvatskog predsjedanja. Dotakli su se i pregovora o višegodišnjem financijskom okviru. Dodao je da će Hrvatska pomoći u dijalogu između Vijeća, Komisije i Europskog parlamenta da se, osim političkog dogovora, usvoje i zakonski akti na vrijeme. Razgovarali su i o dovršetku pravnih procedura o Brexitu koja bi trebala biti okončana 31. siječnja. ''Mi smo spremni raditi na dogovoru o pregovaračkom okviru za buduće odnose između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a'', rekao je Plenković. Razgovarali su i o sastanku na vrhu u Zagrebu početkom svibnja. ''Hrvatska je uspješna priča. Jedini smo od 2000. godine prešli s jedne strane na drugu stranu stola'', ocijenio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da su pred Europskom unijom brojni izazovi u predstojećem razdoblju - imigracije, inovacije, klimatske promjene... Naglasio je da Europska unija treba više promovirati svoje vrijednosti. ''Snažno smo predani tome da EU bude više uključena na međunarodnoj razini'', rekao je. Priznao je da će pregovori o financijskom okviru biti zahtjevni pa će trebati biti inovativni.

Plenković je ponovio da će kruna predsjedanja biti samit u Zagrebu, a Michel je rekao da će trebati vidjeti hoće li biti moguće dati signal zemljama koje žele u Europsku uniju.

Izvijestio je da je imao neformalan sastanak s izabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem i da su razgovarali o općim pitanjima.

Michel je izvijestio da je razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, a rekao je da EU treba imati jaču ulogu u toj regiji. ''Ne trebamo čekati dok drugi ne odluče. Trebamo znati koji su naši ciljevi'', rekao je Michel.

"Upravo sam razgovarao s Hasanom Rohanijem o nedavnom razvoju događaja. JCPOA (nuklearni sporazum) ostaje ključan za globalnu sigurnost. Pozvao sam Iran da ne djeluje nepovratno", napisao je Michel na Twitteru.

Niz bilateralnih sastanaka

S Michelom će kasnije razgovarati i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Plenković se sastaje i s povjerenikom Europske komisije za proračun i administraciju Johannesom Hahnom te izvršnom potpredsjednicom Europske komisije Margarethe Vestager.

Navečer će državni vrh i cijela hrvatska i europska krema nazočiti svečanom koncertu u prigodi obilježavanja hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije. Nakon koncerta najavljena je večera s predsjednicom Grabar Kitarović.

U petak će Plenković primiti predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen u Banskim dvorima. Nakon toga njih će se dvoje pridružiti ministrima i povjerenicima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje će se održati sastanak Vlade i Europske komisije.

Tijekom boravka u Zagrebu povjerenici Europske komisije održat će niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

Plenković se nada boljem razumijevanju hrvatskih građana

''Prije dva dana boravio sam u Parizu i razgovarao s francuskim predsjednikom Macronom, prve velike političke konzultacije na početku našeg predsjedanja Vijećem EU-a'', rekao je na početku sjednice Vlade premijer Plenković. Kaže da su na dnevnom redu bile aktualne vanjskopolitičke teme globalnog karaktera. Dodao je da danas počinju velike aktivnosti, predvečer u Zagreb dolazi cijela Europska komisija. ''Na svečanom koncertu će hrvatska javnost vidjeti i čuti europsku i hrvatsku glazbu i baštinu'', rekao je premijer. Vjeruje da će boravak Europske komisije doprinijeti boljem razumijevanju hrvatskih građana o aktivnostima Vlade i koristima članstva u Europskoj uniji.

Zbog velikog broja događaja na visokoj razini u Zagrebu će biti povećane mjere osiguranja. Zagrebačka policija upozorava i na privremene regulacije prometa. Posebne se gužve očekuju oko Međunarodne zračne luke, Nacionalne i sveučilišne knjižnice te centra grada.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za Dnevnik Nove TV najavio je da je u četvrtak veliki početak događanja. "Mi smo spremni što se tiče logističkog prostora", kazao je i dodao da je zgrada knjižnice prekrasna i da joj se uvijek divi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene