Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na redu je Merkel

Politico najavio njemačko predsjedanje Vijećem EU-a: "Hrvatska je vjerojatno podbacila, pravi je trenutak da preuzme jaka nacija"

Angela Merkel
Angela Merkel Foto: DNEVNIK.hr
Njemački planovi za vođenje EU-a drastično su se promijenili zbog pandemije. No mnogi političari smatraju da Njemačka i Angela Merkel imaju iskustva s rješavanjem kriza.

Njemačka se 1. srpnja sprema preuzeti rotirajuće predsjedanje Vijećem EU-a. No umjesto ambicioznih planova, Nijemci će se morati baviti rješavanjem nezapamćene medicinske i gospodarske krize uzrokovane koronavirusom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Donijeli odluku nakon istrage Njemačka nastavlja suradnju s UNRWA-om: Nema dokaza da su u njihovim redovima bili teroristi Zaštitna maska, ilustracija Predlaže njemački političar Vraćaju se maske? "Broj zaraženih koronavirusom ponovno raste"

Politico.eu piše kako je Njemačka planirala u fokus staviti prijelaz na zelenu ekonomiju, jačanje digitalizacije, migracijsku politiku i redefiniranje odnosa s Velikom Britanijom te s Kinom.

No to je bilo prije pandemije. Njemački ambasador u EU Michael Clauß pisao je Berlinu da fokus sada mora biti na sposobnosti EU-a da izađe iz krize.

"Uspjeh našeg predsjedanja mjerit će se time", rekao je.

"Njemačko predsjedanje Vijećem bit će drugačije nego što smo planirali. Očito će dominirati borba protiv pandemije i njenih posljedica“, rekla je u subotu i Angela Merkel. No dodala je da i dalje želi da se govori o klimatskim promjenama ili smanjivanju poreza.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je kako neki već ispravno njihovo predsjedanje nazivaju "korona predsjedanjem".

Politico.eu piše da je trenutno hrvatsko predsjedanje vjerojatno podbacilo, ali i da su poslije Njemačke opet na redu male zemlje, Slovenija i Portugal pa bi ovo mogao biti pravi trenutak da glavnu riječ povede jaka i učinkovita nacija.

"Najveća odgovornost"

"Vjerujem da je sreća što Njemačka u ovom trenutku preuzima mjesto predsjedatelja Vijećem, s obzirom da smo u jednoj od najozbiljnijih ekonomskih i zdravstvenih kriza posljednjih 100 godina", rekao je Markus Töns, socijaldemokrat i zamjenik šefa Odbora za europska pitanja Bundestaga.

"Mi smo najveća i najjača ekonomija, prošli smo najbolje kroz pandemiju i zato sada moramo podnijeti najveću odgovornost da osiguramo da Europa izađe iz krize", dodao je. 

Nijemci još ne žele otkriti plan, no Berlin je, piše Politico, sastavio odrednice predsjedanja. To su trenutni krizni menadžment i ekonomski oporavak, zatim dugoročni proračun, ribolovne kvote, odnosi s Velikom Britanijom. Zelena politika, digitalizacija, strategija za industriju ostaju među njima, ali sad očito padaju u drugi plan. 

Ministar Spahn rekao je kako će se snažno fokusirati na jačanje europskog Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti, a i Merkel je naglasila da želi učinkovit zdravstveni sustav u svim zemljama EU-a.

Gunther Krichbaum, zastupnik Merkelinih kršćanskih demokrata koji predsjeda odborom za europska pitanja Bundestaga, rekao je da će se neke teme s kojima se Hrvatska planirala baviti preklopiti s njemačkim predsjedanjem što će im dodatno otežati.

No dodao je da Merkel ima kredibilitet kriznog vođe. Podsjetio je da je bila na čelu i zadnjeg njemačkog predsjedanja 2008., nakon što je propalo stvaranje europskog ustava. Tada je Merkel, kazao je, pripremila teren za mijenjanje neuspjelog ustava u ono što danas znamo kao Lisabonski sporazum.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene