Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

EU 2020

Ministar Grlić Radman otkrio što će biti prvi veliki zadatak Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU-a

Vjekoslav Đaić razgovarao je o predsjedanju Europskim Vijećem s ministrom Radmanom - 3
Vjekoslav Đaić razgovarao je o predsjedanju Europskim Vijećem s ministrom Radmanom - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vjekoslav Đaić razgovarao je o predsjedanju Europskim Vijećem s ministrom Radmanom - 10 Vjekoslav Đaić razgovarao je o predsjedanju Europskim Vijećem s ministrom Radmanom - 10 Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Đaić razgovarao je o predsjedanju Europskim Vijećem s ministrom Radmanom - 11 Vjekoslav Đaić razgovarao je o predsjedanju Europskim Vijećem s ministrom Radmanom - 11 Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Đaić razgovarao je o predsjedanju Europskim Vijećem s ministrom Radmanom - 9 Vjekoslav Đaić razgovarao je o predsjedanju Europskim Vijećem s ministrom Radmanom - 9 Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Đaić razgovarao je o predsjedanju Europskim Vijećem s ministrom Radmanom - 8 Vjekoslav Đaić razgovarao je o predsjedanju Europskim Vijećem s ministrom Radmanom - 8 Foto: DNEVNIK.hr +4 Vjekoslav Đaić razgovarao je o predsjedanju Europskim Vijećem s ministrom Radmanom - 7 Galerija 1/9 >>
U Zagreb stiže cijela Europska komisija. Dnevnik Nove TV otkriva što početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom znači za Hrvatsku i što nas sve očekuje.

Zbog velikog broja događaja na visokoj razini u Zagrebu će biti povećane mjere osiguranja. Zagrebačka policija upozorava i na privremene regulacije prometa. Posebne se gužve očekuju oko Međunarodne zračne luke, Nacionalne sveučilišne knjižnice te centra grada.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića Plenković i Zelenski Podrška Ukrajini Plenković: "Ukrajinci se bore za sigurnost cijele Europe, njihov slom povećao bi ruske apetite"

Osim svirke i večera, sljedećih nekoliko dana bit će razgovora i o političkim temama. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je da je u četvrtak veliki početak događanja. "Mi smo spremni, što se tiče logističkog prostora", kazao je i dodao da je zgrada knjižnice prekrasna i da joj se uvijek divi.

Uspješnost hrvatskog predsjedanja Europskom unijom mjerit će se i političkim mjerilom, navodi. "Postoji mjerljivost našeg utjecaja, iako mi jesmo neutralni posrednik, moći ćemo se zalagati za one politike koje su u interesu Europske unije - zajednice od 27 odnosno 28 država članica. Dakako, tu je i proširenje na jugoistok Europe - to je jedan od hrvatskih prioriteta", istaknuo je Grlić Radman.

Kako je rekao - postoji i gospodarska mjerljivost koja prati političku. "Što je politički i sigurnosno zemlja istaknutija, to joj raste i gospodarski rejting. Ova hrvatska Vlada je osigurala i ostvarila fiskalnu konsolidaciju. Od 2016. godine je prekomjerni proračunski manjak sve manji i mi bilježimo samo gospodarski rast", objasnio je Grlić Radman.

Hoće li Sjeverna Makedonija i Albanija uskoro početi pregovore?

Kad se govori o proširenju i Sjevernoj Makedoniji i Albaniji te datumu početka pregovora kazao je: "U utorak je predsjednik Vlade Andrej Plenković bio u Francuskoj, zemlji koja je na neki način blokirala pregovore i sigurno je smekšao Macrona. To se osjeća i mislim da je tu postignut jedan drugačiji i bolji pristup. Mi sada čekamo analizu Europske komisije do kraja mjeseca kako bi se utvrdila i dala analiza i načelno ponašanje u pravcu metodologije i sigurno da bi do ožujka Sjeverna Makedonija i Albanija mogle dobiti datum početka pregovora", naveo je Grlić Radman.

Dodao je da je premijer Plenković u utorak bio u Parizu, prije toga u Italiji gdje se susreo s premijerom, a sljedeći tjedan putuje u Berlin gdje će se održati Zeleni tjedan. "To je velika europska manifestacija, najveća i Hrvatska je zemlja-partner, a tamo će biti Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, županije...", istaknuo je.

Britanija izlazi iz EU-a

Za vrijeme našeg predsjedanja Britanija izlazi iz Europske unije. "Hrvatska zadaća u tom poslu bit će priprema sporazuma o budućim odnosima između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. Upravo danas je predsjednica Europske komisije Ursula von den Leyen u Velikoj Britaniji gdje će upozoriti da, do kraja mjeseca, sporazum o urednom izlasku mora biti ratificiran, a vrijeme tranzicije do kraja godine je ostalo vrlo malo", kazao je Grlić Radman i dodaje da ne zna hoće li Britanci zatražiti novo produženje rokova izlaska.

"Moraju se utvrditi prioriteti. Mi ne možemo sporazumom o budućim odnosima obuhvatiti sve, ali svakako moramo ona područja na koja se mogu osloniti međunarodni trgovački sporazumi", objasnio je.

Važnost hrvatskog predsjedanja Europskom unijom vidi u ugledu. "Trebamo biti ponosni da je Hrvatska nakon trideset godina priznata, suverena i jedna ljepotica u međunarodnoj zajednici, utjecajna, za nju svi znaju, ne samo preko sporta nego i preko naših uglednih dužnosnika, političara, ali i preko hrvatske Vlade koja jamči prosperitet, budućnost i socijalnih boljitak Hrvatske i hrvatskih građana", zaključio je Grlić Radman.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene