Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo u Grčkoj ispitanici nisu naveli Islamsku državu kao glavnu prijetnju.


Europljani smatraju militantnu skupinu Islamsku državu najvećom prijetnjom s kojom su suočene njihove zemlje, veću od klimatskih promjena, gospodarske nestabilnosti i izbjeglica, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja koje je proveo istraživački centar Pew.

Vezani članci Kaos na ulicama Kabula Ministri policije EU-a sastaju se zbog migracija u svjetlu afganistanske krize: Zabrinuti su zbog mogućeg masovnog priljeva ljudi, no ima i skeptičnih Miroslav Škoro Škoro: ''Danas sam smijenio Peternela, a on mi je zaprijetio obračunom. Svoju odluku neću povući''

Ispitanici u devet od 10 europskih zemalja su izjavili da smatraju Islamsku državu najvećom opasnošću, a 93 posto Španjolaca i 91 posto Francuza nazvalo je tu skupinu "glavnom prijetnjom", pokazali su rezultati ispitivanja.

Većina ispitivanja je provedena u travnju, mjesec dana nakon što su militanti odani Islamskoj državi ubili 32 osobe u zračnoj luci i metrou u Bruxellesu. Izvješće Pewa objavljeno je u ponedjeljak, dan nakon pokolja u noćnom klubu u Orlandu. Napadač koji je ubio 49 ljudi rekao je prije toga da je odan Islamskoj državi.

Grčka, koja pokušava obnoviti rast nakon sedam godina recesije, jedina je zemlja u kojoj ispitanici nisu naveli Islamsku državu kao glavnu prijetnju. Umjesto toga, 95 posto Grka kaže da globalna gospodarska nestabilnost predstavlja najveću prijetnju njihovoj zemlji.

Ispitavanjem su bile obuhvaćene Italija, Grčka, Francuska, Mađarska, Njemačka, Nizozemska, Poljska, Španjolskoj, Švedska i Velika Britanija. (Hina)