Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osam i pol milijuna eura koji su iz europskog fonda solidarnosti isplaćeni Hrvatskoj za štete od ledenog nevremena koje je prije dvije godine pogodilo Gorski Kotar već devet mjeseci stoje na računu Ministarstva gospodarstva. Općine i gradovi, kao i javna poduzeća obavili su sve popravke i platili račune - međutim, novac još nisu dobili. Razlog je - kažu nadležni - komplicirana europska procedura.


Dva milijuna i sedamsto tisuća kuna priznato je Čabru za štete od ledene oluje. Za sada su dobili tek posudbu. 'Preko županije od Ministarstva gospodarstva dobili smo avans od milijun i sto tisuća kuna', kaže Kristijan Rajšel, gradonačelnik Čabra.

Vezani članci Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ministrica Nataša Tramišak o padu BDP-a, nezaposlenosti i novcu iz fondova EU: "Nismo dotaknuli dno" RH mora smanjiti administraciju - 3 Kako je Hrvatska od druge najbogatije postala druga najsiromašnija nova članica EU-a? Stručnjaci upozoravaju – čeka nas novi vrući krumpir

Od 300 tisuća kuna štete u općini Lokve - dobit će tek manji dio. 'Po zadnjim informacijama koje smo dobili od fonda koji će nam platiti dio troškova to je svega 75 tisuća kuna', kaže gradonačelnik Lokva, Toni Šimac.

I dvije godine nakon ledoloma u šumama Gorskoga kotara ružni prizori. Na sve strane izvaljena stabla iz korijena, polomljene grane, uništene bukve. Ukupno će za odštetu Hrvatske šume dobiti nešto više od dva milijuna eura.

A HEP milijun i 400 tisuća eura. Država je za štete u Gorskome kotaru dobila više od 8 i pol milijuna eura. 'Procedura je dosta složena, međutim tako moramo raditi, članica smo Europske unije i moramo poštovati propise fonda Europske unije', kaže Berislav Tulić, viši savjetnik za poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ.

Stanovnicima Gorskoga kotara pomogli su država i Županija. Dobili su sadnice za uništene voćke. No, neki nisu dobili - ništa. Goranu Popoviću je šteta procijenjena na 40 tisuća kuna. 'Nitko se nije ni javio, nešto su se javili u startu ali od toga ništa', kaže Goran.

Novac još nije dobila ni većina općina i gradova. 'Mogu reći da bio se mogla popuniti sigurno jedna soba koliko je tih papira otišlo samo s naše strane', kaže Gordana Piskač, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela grada Delnica.

Do listopada ove godine sva bi državna i javna poduzeća te općine i gradovi trebali dobiti odštetu iz europskog fonda solidarnosti. No, ožiljci će na goranskim šumama još godinama biti vidljivi.