Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Erdut i Aljmaš bi se ujedinili zbog dominacije Srba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativni odbor za izdvajanje mjesta Erduta i Aljmaša iz sadašnje općine Erdut te stvaranje nove općine Aljmaš-Erdut uputio je Vladi RH prijedlog za davanje suglasnosti za osnutak nove općine sa sjedištem u Erdutu.

U obrazloženju prijedloga, dostavljenom medijima, predsjednik
Inicijativnog odbora Tomislav Kovačić navodi kako u cijeloj općini Erdut, sa sjedištem u Dalju, živi 8.417 stanovnika, od čega 53,91
posto Srba i 37 posto Hrvata, ali da se, unatoč tome, u Općinskom vijeću, od 15 vijećnika, nalazi samo 5 Hrvata, u općinskom Poglavarstvu nema niti jednog pripadnika hrvatskog naroda, a od ukupno 12 službenika samo dvije službenice su iz hrvatskog naroda.

Pročitajte i ovo Vojnici - 2 Ruski plaćenici Srpski vojnici žale se na okrutnost! Pucaju im iznad glava, mlate ih i tjeraju u borbu bez streljiva: "To znači da te šalju u sigurnu smrt ili barem ranjavanje" Slika nije dostupna Najavio nadzor Dodik: Ustavni poredak RS-a je značajno napadnut

Takav nacionalni sastav vijeća, poglavarstva i općinske uprave
rezultirao je činjenicama da se u naselju Aljmaš i Erdut ne ulaže
gotovo ništa iz općinskog proračuna, niti pripadnici hrvatskog naroda, u sadašnjoj općini Erdut, imaju bilo kakav politički i gospodarski utjecaj, ustvrdio je Kovačić.

Inicijativni odbor drži da se, "zbog takve apsolutne majorizacije,
pripadnika srpskog naroda" pokreće inicijativa da se osnuje nova općina Aljmaš-Erdut, sa sjedištem u Erdutu, dok bi preostala dva mjesta u sadašnjoj općini, Dalj i Bijelo Brdo, činila novu općinu Dalj, ta da tako naselja "Aljmaš i Erdut više ne bi bili taoci sadašnjeg ustroja općine Erdut, u kojoj politiku vode isključivo pripadnici srpskog naroda".

Napominje se kako u Aljmašu, prema popisu iz 2001. godine, Hrvati čine 87,7 posto stanovništva, a u Erdutu 62,7 posto.

Kovačić dodaje kako je na izjašnjavanju u Aljmašu ovaj prijedlog
podržalo 33,60 posto punuljetnih građana s biračkim pravom, a u Erdutu 33,39 posto građana s biračkim pravom, čime su se, kako drži, "ispunjeni uvjeti iz članka 30. Zakona o područjima županija, gradova i općina u RH.

- U ime potpisanih građana inicijativni odbor predlaže da Vlada RH da suglasnost na naš prijedlog, sukladno odredbi članka 32. st. 1. Zakona o područjima županija, gradova i općina u RH, te da izmjene i dopune istoga zakona uputi Hrvatskome saboru na razmatranje i usvajanje, navodi se u prijedlogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene