Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski parlament

Odlična vijest za građane: Pogledajte koje promjene donosi novi zakon o uređajima

Aktualno Galerija Zakon o trajanju uređaja - 1 Zakon o trajanju uređaja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zakon o trajanju uređaja - 2 Zakon o trajanju uređaja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zakon o trajanju uređaja - 3 Zakon o trajanju uređaja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zakon o trajanju uređaja - 4 Zakon o trajanju uređaja - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zakon o trajanju uređaja - 5 Galerija 1/5 >>
Bez obzira na godine svima padne mrak na oči kada se pokvari perilica rublja, hladnjak, štednjak ili neki drugi kućanski aparat. Kako bi toga bilo što manje, Europski parlament usvojio je zakon o trajanju uređaja. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

Kako bi građani nešto uštedjeli, ali i da se elektroničkom smeću stane na kraj, Europski parlament usvojio je zakon o trajanju uređaja.

Tomislav 15 godina popravlja kućanske uređaje. Kaže kako nema dana bez posla.

"Svaki se može popraviti, ali problem je u isplativosti popravka. U zadnjih par godina su proizvođači proizvodili aparate da se nisu mogli mijenjati ležajevi. Zamjena takvih ležajeva ide kompletna, kada ide sve, taj popravak košta skoro više nego nova mašina", rekao je Tomislav Jurić, serviser kućanskih uređaja.

"Jedna od njih koja osobito zanima hrvatske građane jest što više neće kupovati uređaje s ugrađenim kvarom odnosno uređaje koji se kvare prije nego što je to očekivano", rekla je Biljana Borzan, europarlamentarka i glavna autorica zakona.

Pročitajte i ovo Kolinda Kolar, predsj. Obiteljskog odjela OGS-a u Zagrebu Za Dnevnik Nove TV Sutkinja objasnila što od ponedjeljka očekuje građane i poručila: "Za ovo je odgovorna isključivo Vlada"

Nedopušteno je lagati o održivosti proizvoda. Uvest će se oznake trajanja uređaja. Proizvođači će moći ponuditi, uz obvezno jamstvo, i komercijalno.

Industrija sada ima dvije godine da se prilagodi promjenama.

Više pogledajte u videoprilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene