Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Sutkinja objasnila što od ponedjeljka očekuje građane i poručila: "Za ovo je odgovorna isključivo Vlada"

Aktualno Galerija Kolinda Kolar, predsj. Obiteljskog odjela OGS-a u Zagrebu Kolinda Kolar, predsj. Obiteljskog odjela OGS-a u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Bijeli štrajk na sudovima - 2 Bijeli štrajk na sudovima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bijeli štrajk na sudovima - 1 Bijeli štrajk na sudovima - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Kopčić, novinarka Nove TV Galerija 1/4 >>
Suci kreću u bijeli štrajk od ponedjeljka. Što će on značiti za građane, objasnila je predsjednica Obiteljskog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu Kolinda Kolar s kojom je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Udruga hrvatskih sudaca je odlučila da će ponovno aktivirati mjere upozorenja, i to od 22. siječnja do 2. veljače 2024. Neće se poduzimati radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima. 

Suci su nezadovoljni, a mogli bi biti i građani ako ne dobiju u ponedjeljak uslugu kakvu očekuju. 

"Situacija će biti ista kao što je bila u mjerama koje smo provodili u svibnju. Na prvom stupnju se neće provoditi radnje, osim u hitnim predmetima. Koji su to hitni predmeti, procjenjivat će svaki pojedini sudac, od spisa do spisa. Kao i u svibnju, vodit ćemo računa da nikome ne nastane nikakva šteta i da posao obavljamo savjesno. Na posao ćemo dolaziti svaki dan, radit ćemo sve druge poslove kojih je puno, da izbjegnemo štetu u potpunosti'', objasnila je predsjednica Obiteljskog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu Kolinda Kolar s kojom je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Kolar je objasnila i što će biti s brakorazvodnim parnicama i ostavinskim raspravama: "Morat će pričekati par tjedana, iako, kao i u svim drugim predmetima, procjenjivat će se od predmeta do predmeta. Ti su predmeti osjetljivije naravi i ljudima su vrlo bitni."

Nada se da će se razgovor s Vladom nastaviti.

"To je naš apel cijelo vrijeme. Smatramo da je za ovaj ciklus mjera odgovorna isključivo Vlada i ministar Ivan Malenica koji se nije držao obećanja iz svibnjaNaši zahtjevi su cijelo vrijeme isti. Nadamo se da ćemo uspjeti nastaviti razgovor već ovaj tjedan, da ćemo ostvariti razgovor s predsjednikom Vlade, ali mjere su određene zasad za dva tjedna, to nije tako dugo razdoblje. Svi predmeti čije postupanje će biti odgođeno imat će prioritet pri ponovnom zakazivanju. Stvarno ćemo dati sve od sebe da to bude minimalno", rekla je Kolar. 

Komentirala je rezultate ankete Dnevnika Nove TV, prema kojoj 97 posto građana smatra da zahtjevi sudaca nisu u skladu s kvalitetom njihovog rada. 

"Sve ovo radimo da poboljšamo kvaitetu pravosuđa. Da bude kvalitetnije, da ne ovisi o izvršnoj vlasti. Upravo zato da radimo bolje, kvalitetnije i da te ankete drugi puta bude bolje."

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ranije je kazao: ''Nisam iznenađen ovom odlukom Udruge hrvatskih sudaca, ali sam razočaran. S obzirom na činjenicu da je u medijima već prije nekoliko dana izašla informacija da kreću s bijelim štrajkom od 22. siječnja što zapravo znači da su s figom u džepu dolazili u Ministarstvo pravosuđa na razgovore. Ja sam spreman i dalje razgovarati, ali naravno u konstruktivnom razgovoru i tonu.''

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene