Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od idućeg tjedna

EKSKLUZIVNO Gorivo još jeftinije, razmišlja se o povećanju trošarina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vraćanjem na staru razinu cijena goriva Vlada razmišlja o podizanju trošarine za 15 lipa koju je prošle godine HDZ-ova Vlada zbog rasta cijena spustila.

Građani to, smatraju, neće previše osjetiti, a država će iskoristiti trend pada i turističku sezonu da na gorivu dodatno zaradi. Cijene goriva vraćaju se na stare razine. Od 20 do 30 lipa padaju benzini i dizeli. Nova cijena Eurosupera 95 je 10 kuna 3 lipe, Eurodizela 9 kuna i 41 lipu. Vlada je zadovoljna. 'Pad cijena energenata znači ipak utjecaj pozitivni na rast inflacije i da možemo reći da predviđene stope oko 2,5 posto će se moći ostvariti', kaže ministar financija Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Gorivo - 1 Neslužbeno Loša vijest za vozače: Sljedeći tjedan poskupljuje jedna vrsta goriva Ilustracija Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva

>> SSSH tražio od Vlade smanjenje trošarina na benzin za 10 posto

Analitičari smatraju da će se trend smanjenja cijena goriva nastaviti, na što ministar Linić kaže da bi pad bio i veći da nije bilo rasta dolara. 'Ja očekujem i da do jeseni možemo imati daljnji pad derivata', kaže ministar Linić.

Ali i veće trošarine o čemu Vlada razmišlja. No, tek kada cijene dosegnu razinu prošlogodišnjih. Tada ih je HDZ-ova Vlada, zbog rasta cijena, smanjila za 15 lipa. Za benzine s 3 kune 10 lipa po litri na 2 kune 95 lipa, dizele s 2,20 na 2 kune 5 lipa po litri. Time su među najnižima u Europi. 'Sigurno je da s padom cijena derivata i nadalje taj pad će biti možda umanjen za tih 15 lipa ili manje', kaže Linić.

Na pitanje koliko dugo bi trebalo za jedan takav dogovor o većim trošarinama ili se možda čeka da cijena još padne, ministar Linić kaže da dogovor nije potreban. 'To je trenutačno pripremljen dokument za Vladu. Uvijek je ono osnovno da se približimo cijenama prošle godine kada je u biti uvedeno to smanjenje. Znači, idući utorak sigurno nije, ali kod ponovnog spuštanja Vlada će otprilike razmisliti o trošarinama', pojašnjava Linić.

Odluci pridonosi i turistička sezona te priljev gostiju pa bi se tako uz veći PDV iskoristila mogućnost još boljeg punjenja proračuna. Posebno kada se zna da podaci od trošarina nisu zadovoljili u ovoj godini. 'Evidentno je da ljudi se daleko racionalnije voze, da se štedi na vožnji, da imamo taj utjecaj na pad trošarina', kaže ministar financija. Vlada smatra da 15 lipa, kada se cijene ionako spuste, građani neće previše osjetiti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. a

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene