Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje

Milanović loš, Karamarko lošiji, HNS povijesno loš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veljača je mjesec kojim su dominirala ekonomska pitanja, a donijela je stabiliziranje pesimizma u Hrvatskoj, ali i dva pokazatelja koja vladajućoj koaliciji mogu biti važan pokazatelj raspoloženja.

Najnovije istraživanje CROBAROMTERA koji objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi IPSOS PULS.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV, donosi novi Crobarometar U Dnevniku Nove TV Novi Crobarometar: Jesu li dugi štrajk u pravosuđu i afera s plinom ostavili trag na popularnosti Vlade? Mislav Bago RASTE I NEZADOVOLJSTVO RADOM VLADE Novi Crobarometar: Topi se podrška radu predsjednika Zorana Milanovića, više nema većinu u potpori. SDP-u ugrožen monopol na ljevici

Veljača je mjesec kojim su dominirala ekonomska pitanja, a donijela je stabiliziranje pesimizma u Hrvatskoj, ali i dva pokazatelja koja vladajućoj koaliciji mogu biti važan pokazatelj raspoloženja. Vidljivo je to iz posljednjeg CROBAROMTERA koji objavljuje DNEVNIK NOVE TV, a provodi IPSOS PULS.

Zoran Milanović mjesec završava s potporom od 40 posto birača ili od ulaska u Banske dvore najlošijim osobnim rejtingom. Utjeha mu samo može biti da je Tomislav Karamarko kao šef oporbe daleko manje popularan - njega pozitivnim ocjenjuje 20 posto građana.

Predsjednik Ivo Josipović je i dalje najpopularniji i sada je uz njega 83 posto građana.

>> EKSKLUZIVNO Kako Splićani nakon četiri godine ocjenjuju Kerumovu vladavinu

POPULISTI POSTOJANI

Dragutin Lesar je drugi na listi popularnih s 59 posto, a Ivan Grubišić treći s 58 posto. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko zauzeo je 4. mjesto s potporom 55 posto građana. Slijedi Ruža Tomašić s 41 posto.

Tako je Zoran Milanović skliznuo na 6. mjesto popularnosti.

Od ostalih nacionalnih političara tu su još Silvano Hrelja koji uživa potporu 28 posto birača, a Vladimir Šišljagić 24 posto. Karamarko ima potporu svakog petog Hrvata, a Ivan Jakovčić uživa potporu 19 posto građana. Na začelju su Željko Kerum s 13 posto i Radimir Čačić s 12 posto potpore.

TKO VJERUJE MILANOVIĆU?

Zoranu Milanoviću vjeruju birači njegove stranke, i to njih 84 posto, kao i birači ostalih stranaka, njih 41 posto. Zanimljivo da i 36 posto laburista vjeruje premijeru.

A TKO KARAMARKU?

Tomislav Karamarko i dalje ima osnovni problem, a to je da još nije uvjerio HDZ-ove birače da je njihov lider. Tek 54 posto birača HDZ-a u ovom trenutku vjeruje Karamarku.

SDP I HDZ STABILNI, HNS NAJLOŠIJI

SDP i HDZ nisu doživjeli promjene. SDP je mjesec završio na 27, a HDZ na 20 posto. Ta je razlika posljednjih mjeseci, a čini se da je to kod obje stranke donja granica koju dobivaju.

LABURISTI TREĆI, A ONDA GUŽVA

Laburisti su i dalje treća opcija s 9,1 posto, a potom kreće gužva. Naime, tu svaki mjesec imamo promjene, a sada je 4. stranka HDSSB s 4,3 posto. BUZ je sada na 4,1 posto, a Lista Ivana Grubišića je na 3,5 posto.

Pravaši Ante Starčevića imaju 3,3 posto, HSS 3,2, a HSP 2,8 posto.

SAVEZNICI SDP-a LOŠI – HNS NIKAD LOŠIJI

SDP-ovi strateški partneri ne stoje dobro. HSU je tako na 2,7 posto, a na najnižem izmjerenom rejtingu je HNS s 1,7 posto.

Od ostalih stranaka IDS uživa potporu 1,7 posto, HSLS 1,5 posto, SDSS 1 posto potpore birača. Kerumova Građanska stranka je na 0,4 posto, a ostale dobivaju 0,8 posto. Neodlučnih je 13,4 posto.

VELJAČA - STABILNO LOŠA

Veljača je bila mjesec u kojem su dominirale ekonomske teme i trend raspoloženja Hrvatske je stabilno negativan. 69,3 posto građana nezadovoljno je smjerom kojim ide Hrvatska i tu nema promjena u odnosu na siječanj.

Istodobno 20,9 posto građana misli kako zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 9,9 posto ne zna.

>> Pada optimizam, raste nepovjerenje u Milanovićevu Vladu

VLADA - STABILNO LOŠA

Vladinom politikom nezadovoljno je 63,2 posto građana, a zadovoljno njih 29,1 posto. Ne zna njih 7,8 posto i tu, u odnosu na siječanj, nema bitnih promjena. Točnije, kao da je politički zacementirano raspoloženje građana.

TRI INSTITUCIJE - LOŠE

Školske ocjene triju institucija pokazuju da je predsjednik i dalje najpopularniji, ali sada ima 'trojku', a ne 'četvorku', ocjena mu je 3,46. Vlada ima ocjenu 2,34, a HrvatskI sabor najnižu 1,92.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene