Veljača je mjesec kojim su dominirala ekonomska pitanja, a donijela je stabiliziranje pesimizma u Hrvatskoj, ali i dva pokazatelja koja vladajućoj koaliciji mogu biti važan pokazatelj raspoloženja.


Najnovije istraživanje CROBAROMTERA koji objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi IPSOS PULS.

Veljača je mjesec kojim su dominirala ekonomska pitanja, a donijela je stabiliziranje pesimizma u Hrvatskoj, ali i dva pokazatelja koja vladajućoj koaliciji mogu biti važan pokazatelj raspoloženja. Vidljivo je to iz posljednjeg CROBAROMTERA koji objavljuje DNEVNIK NOVE TV, a provodi IPSOS PULS.

Vezani članci Sjednica Vlade Vlada na sjednici prihvatila prijedlog kojim Osijek postaje prvi hrvatski 5G grad Slika nije dostupna Milanoviću nikad manja potpora građana, HDZ sustigao SDP!

Zoran Milanović mjesec završava s potporom od 40 posto birača ili od ulaska u Banske dvore najlošijim osobnim rejtingom. Utjeha mu samo može biti da je Tomislav Karamarko kao šef oporbe daleko manje popularan - njega pozitivnim ocjenjuje 20 posto građana.

Predsjednik Ivo Josipović je i dalje najpopularniji i sada je uz njega 83 posto građana.

>> EKSKLUZIVNO Kako Splićani nakon četiri godine ocjenjuju Kerumovu vladavinu

POPULISTI POSTOJANI

Dragutin Lesar je drugi na listi popularnih s 59 posto, a Ivan Grubišić treći s 58 posto. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko zauzeo je 4. mjesto s potporom 55 posto građana. Slijedi Ruža Tomašić s 41 posto.

Tako je Zoran Milanović skliznuo na 6. mjesto popularnosti.

Od ostalih nacionalnih političara tu su još Silvano Hrelja koji uživa potporu 28 posto birača, a Vladimir Šišljagić 24 posto. Karamarko ima potporu svakog petog Hrvata, a Ivan Jakovčić uživa potporu 19 posto građana. Na začelju su Željko Kerum s 13 posto i Radimir Čačić s 12 posto potpore.

TKO VJERUJE MILANOVIĆU?

Zoranu Milanoviću vjeruju birači njegove stranke, i to njih 84 posto, kao i birači ostalih stranaka, njih 41 posto. Zanimljivo da i 36 posto laburista vjeruje premijeru.

A TKO KARAMARKU?

Tomislav Karamarko i dalje ima osnovni problem, a to je da još nije uvjerio HDZ-ove birače da je njihov lider. Tek 54 posto birača HDZ-a u ovom trenutku vjeruje Karamarku.

SDP I HDZ STABILNI, HNS NAJLOŠIJI

SDP i HDZ nisu doživjeli promjene. SDP je mjesec završio na 27, a HDZ na 20 posto. Ta je razlika posljednjih mjeseci, a čini se da je to kod obje stranke donja granica koju dobivaju.

LABURISTI TREĆI, A ONDA GUŽVA

Laburisti su i dalje treća opcija s 9,1 posto, a potom kreće gužva. Naime, tu svaki mjesec imamo promjene, a sada je 4. stranka HDSSB s 4,3 posto. BUZ je sada na 4,1 posto, a Lista Ivana Grubišića je na 3,5 posto.

Pravaši Ante Starčevića imaju 3,3 posto, HSS 3,2, a HSP 2,8 posto.

SAVEZNICI SDP-a LOŠI – HNS NIKAD LOŠIJI

SDP-ovi strateški partneri ne stoje dobro. HSU je tako na 2,7 posto, a na najnižem izmjerenom rejtingu je HNS s 1,7 posto.

Od ostalih stranaka IDS uživa potporu 1,7 posto, HSLS 1,5 posto, SDSS 1 posto potpore birača. Kerumova Građanska stranka je na 0,4 posto, a ostale dobivaju 0,8 posto. Neodlučnih je 13,4 posto.

VELJAČA - STABILNO LOŠA

Veljača je bila mjesec u kojem su dominirale ekonomske teme i trend raspoloženja Hrvatske je stabilno negativan. 69,3 posto građana nezadovoljno je smjerom kojim ide Hrvatska i tu nema promjena u odnosu na siječanj.

Istodobno 20,9 posto građana misli kako zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 9,9 posto ne zna.

>> Pada optimizam, raste nepovjerenje u Milanovićevu Vladu

VLADA - STABILNO LOŠA

Vladinom politikom nezadovoljno je 63,2 posto građana, a zadovoljno njih 29,1 posto. Ne zna njih 7,8 posto i tu, u odnosu na siječanj, nema bitnih promjena. Točnije, kao da je politički zacementirano raspoloženje građana.

TRI INSTITUCIJE - LOŠE

Školske ocjene triju institucija pokazuju da je predsjednik i dalje najpopularniji, ali sada ima 'trojku', a ne 'četvorku', ocjena mu je 3,46. Vlada ima ocjenu 2,34, a HrvatskI sabor najnižu 1,92.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook