Početak druge godine mandata Vladi Zorana Milanovića kod građana je presuđen dosta negativno.


Nakon mjeseci „stabilnog“ pesimizma porastao je pesimizam. Vidljivo je to iz CROBAROMETRA koji objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi IPSOS PULS.

Vezani članci Na deset minuta zaustavit će promet autobusnih linija (Foto: Dnevnik.hr) Vozači autobusa danas kreću u štrajk: Evo dokad će to trajati i što zahtijevaju od Vlade Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Pogledajte kako je premijer odbrusio Kujundžiću i Divjak: "Mi smo ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata"

>> EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE: Što građani misle o premijeru i šefu oporbe?

HRVATSKA IDE U LOŠEM SMJERU
U siječnju je 72 posto građana zaključilo da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 22 posto misli suprotno. Znatno je pao broj onih koji ne znaju, sada ih je 7 posto. Porast je to pesimista u mjesec dana za 7 postotnih poena.

SVE VIŠE PESIMISTA SDP-ovaca
Premijeru Milanoviću ozbiljan znak upozorenja može biti i porast pesimista kod njegovih birača. Prije mjesec dana bilo ih je 33 posto, a u siječnju 2013. broj je porastao na 41 posto. Optimista kod SDP-ovaca je sad 53 posto. No zato su pesimisti zavladali u ostalim biračkim skupinama. Pa tako tek svaki peti birač laburista misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a 84 posto birača HDZ-a su pesimisti.

VLADINE MJERE SU OUT
I Vladine mjere u siječnju doživjele su kritiku. Porast onih koji su nezadovoljni porastao je za sedam postotnih poena i sada je na 64 posto. A oni koji ih razumiju je sada 29 posto. Ne zna njih 7 posto. I ovo je najveći porast nezadovoljstva u Vladine poteze od kad su na vlasti.

Samo još SDP-ovi birači vjeruju u poteze Vlade ili njih 69 posto, ali i tu opada broj onih koji vjeruju, a raste broj onih koji ne vjeruju Vladi.

VANJSKA POLITIKA LOŠA, ALI NAJBOLJA
Vanjska politika najbolje prolazi kod birača s 41 posto pozitivnih poena i 49 posto negativnih poena. No puno lošije stoje ostale politike. Tako 24 posto građana podupire ekonomsku politiku, njih 26 politiku socijale. A tek njih 23 posto politiku javnih financija.

KOALICIJA OPSTAJE

Vladajuća koalicija će opstati, ali sada u to vjeruje 71 posto birača. Još prije 60 dana je u to vjerovalo 77 posto birača. Porastao je pak broj onih koji misle da će se koalicija raspasti i sada je to svaki peti birač ili 21 posto.

TRI INSTITUCIJE – TRI PRIČE
Kada se pogleda Predsjednika, Vladu i Hrvatski sabor u 30 dana nema bitnih promjena. Predsjednik školskim rječnikom dobiva 4 ili 3,55, a Vlada je na dvojci s ocjenom 2,37, dok je Sabor tamo gdje je i bio prije - na dvojci.

SDP I HDZ – POSTOJANO STABILNI KOD BIRAČA
SDP, iako građani sve manje vjeruju u Vladine poteze je stabilan. Mjesec završavaju s potporom 27 posto birača.
A HDZ također u tako lošoj ekonomskoj i političkoj situaciji pak nije to kapitalizirao, i dalje su na 19 posto.

OSTALI – BEZ PROMJENA

Laburisti su i dalje na 9,2 posto, potom Nezavisna lista Ivana Grubišića s 4,1 posto, ali i HDSSB koji je na 3,8 posto. Slijede narodnjaci s 2,9 posto, pravaši s 2,7 posto, te HSS s 2,5 posto. Ostale stranke dobivaju 10,9 posto, a neodlučnih je 17 posto.


JOSIPOVIĆ DOBAR, MILANOVIĆ LOŠ, KARAMARKO NAJLOŠIJI

Predsjednik i siječanj završava kao najpopularniji političar s potporom od 83 posto birača. Zoran Milanović, u odnosu na posljednji mjesec , nije se bitno pomaknuo ni gore ni dolje i sada je na 44 posto potpore birača, a Tomislav Karamarko je na 19 posto potpore, što je njegov najlošiji rezultat od kada vodi stranku.

Inače nakon Predsjednika drugi na listi popularnosti je Dragutin Lesar s 56 posto potpore građana, potom je tu Ivan Grubišić s 55 posto potpore, a na 53 posto u siječnju je stao Josip Leko. Zoran Milanović je s 44 posto na 5. mjestu. Vladimir Šišljagić je s 24 posto potpore, Silvano Hrelja ima potporu od 23 posto, Ivan Jakovčić od 20 posto, a Tomislav Karamarko 19 posto. Radimir Čačić zposljednje dane na čelu HNS-a broji s potporom od 15 posto birača.

MILANOVIĆEVI PROBLEMI
Iako među svojim biračima nenadmašan, problem mu može postati naglo „topljenje“ potpore Vladinoj politici među svojim biračima. I dalje je broj onih koji Vladu podupiru dominantan, ali raste, i to brzo, broj pesimista.

KARAMARKOVI PROBLEMI
Nezadovoljstvo nije „ugradio“ u HDZ-ov rejting i već je mjesecima oko 20 posto, a on osobno ima najlošiji osobni rejting od dolaska na čelo stranke. Još gore je što ga u HDZ-ovom biračkom tijelu podupire 54 posto birača, najlošije u posljednjih nekoliko mjeseci.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook