Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posao dodijeljen Rusima

Dnevnik Nove TV doznaje: Remont vojnih helikoptera debelo je preplaćen? Sve češlja i USKOK

Aktualno Galerija Ivana Pezo Moskaljov Ivana Pezo Moskaljov Foto: DNEVNIK.hr Preplaćen remont zrakoplova vojske - 1 Preplaćen remont zrakoplova vojske - 1 Foto: DNEVNIK.hr Preplaćen remont zrakoplova vojske - 2 Preplaćen remont zrakoplova vojske - 2 Foto: DNEVNIK.hr Preplaćen remont zrakoplova vojske - 3 Preplaćen remont zrakoplova vojske - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Preplaćen remont zrakoplova vojske - 4 Galerija 1/9 >>
Pod povećalom USKOK-a milijunski je posao remonta vojnih helikoptera. Ivana Pezo Moskaljov za Dnevnik Nove TV doznaje da je USKOK-ovim istražiteljima zbog niza nezakonitosti, ali i sumnje u preplaćen posao, kazneno prijavljeno više osoba iz Ministarstva obrane i Zrakoplovno tehničkog centra u Velikoj Gorici - koji je 2017. odlučio da se generalni servis dodijeli Rusima!

Vojni helikopteri u USKOK-ovim rukama! Nešto više od dvije godine otkad su vraćeni s remonta - na ovu je adresu stigla anonimna kaznena prijava zbog sumnje u niz nezakonitosti oko tog milijunskog posla.

"Ja se ispričavam, ne! Ne!", komentirao je general pukovnik Drago Matanović, glavni inspektor obrane.

Pripadnici oružanih snaga neraspoloženi za razgovor! Potpisnici prijave koja se češlja, doznaje Dnevnik Nove TV, sumnjaju da je posao koji su Rusi odradili za 207 milijuna kuna - preplaćen - oko 70 milijuna kuna! I ne samo to - navode i da se na natječaju pogodovalo Rusima, čiji je tim s hrvatskim tehničarima u velikogoričkim hangarima obavio servis.

"Kažu da su zadovoljni da je posao dosta dobro obavljen...I mislim da možemo biti zadovoljni", govorio je u rujnu bivši ministar obrane Damir Krstičević.

Govorio je to bivši ministar obrane u čijem je mandatu posao dogovoren. U ponedjeljak na pozive ne odgovara.

Krstičevićevo ime ne spominje se u prijavi USKOK-u. Među više prijavljenih osoba iz MORH-a i ZTC-a, koji su vodili projekt i birali ruskog partnera bivši je šef Uprave remontnog zavoda u Velikoj Gorici Ivica Grebenar - sada u Upravi za materijalne resurse u MORH-u, te brigadir Ivica Devčić - zadužen za javne nabave.

Za njih se, neslužbeno doznajemo, navodi da su - prema uputi nadređenih i u odnosu na ostale koji su se javili - u povoljniji položaj stavili ruski zavod. Stručno Povjerenstvo ZTC-a dalo je negativno mišljenje na rusku ponudu, a kad su ukazali da nemaju potreban certifikat za remont - mijenjala se natječajna dokumentacija, tvrde

"Ja vjerujem da strana s kojom je ZTC sklopio ugovor ima sve potrebito", govorio je u ožujku 2018. godine general zbora Mirko Šundov, bivši načelnik GS OSRH.

Uz to, zbog jeftinije cijene, uvjeta i garancije - predlagali su pregovore s više ponuđača, pa i Ukrajincima.

Na pitanje je li predsjednik zadovoljan obavljenim remontom, Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost odgovara - "Ne bih odgovarao na pojedinačna pitanja, rekao sam, hvala!"

U prijavi se navodi i da su se neki dijelovi za helikoptere izrađivani u velikogoričkim hangarima i o trošku ZTC-a - suprotno ugovoru. Tvrde i da se Rusima plaćao velik dio prekovremenih sati, hrana, korištenje, ali i popravak službenog vozila. Kriminalistička i vojna policija 2018. provodili su izvide vezane za remont o čemu smo tada prvi izvijestili. Ostalo je nepoznato do kakvih su saznanja došli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavlja se sukob MORH odgovorio Milanoviću: ''Imao je 25 godina 1991. Zašto se nije dobrovoljno prijavio rat?''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Testiran izvan službe Novi problemi u MORH-u: Pripadnik OSRH pozitivan na kokain

"Vjerujte, nisam upućen u to, vjerujem da će vrijeme pokazati ukoliko tu ima elemenata, remont ide kako smo predvidjeli", govorio je Šundov 2018. godine.

Hrvatska je u ruske ruke predala 10 naoružanih helikoptera. Vratili su se - razoružani. Ostali su bez sposobnosti koju su imali prije servisiranja. I sada su samo transportni!

Nema odgovora na službene upite

Iz aktualnog vodstva u MORH-u i Zrakoplovnog tehničkog centra u Velikoj Gorici – šute, na službene upite ne odgovaraju. "Nikakav odgovor nisam dobila", navodi Pezo Moskaljov.

USKOK sve navode iz kaznene prijave, koju je podnio netko tko je jako dobro upućen u sam posao, jer u njima stoje navodi sa konkretnim datumima, urudžbenim brojevima, treba dobro provjeriti.
Također, cijela priča nema veze sa ispravnošću vojnih helikoptera.

U Dnevniku Nove TV je više puta izvještavano o brojnim kvarovima koji su se pokazali na helikopterima nakon remonta. U ZTC-u u Velikoj Gorici tvrdili su da se radi o dječjim bolestima i da je to sasvim normalno, navodi Pezo Moskaljov.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene